Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.12.2018.
00:50
D. Dekić - Vesti A

Srbija saterana uza zid!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u dramatičnom obraćanju naciji saopštio je, kako je rekao, dve loše vesti: da Priština ostaje pri taksama dok im Srbija ne prizna nezavisnost i da će formirati vojsku 14. decembra.

Tanjug
Bes, očaj i bunt: Protest Srba u Kosovskoj Mitrovici

Prethodno je neslavno prošao pokušaj evropskog komesara Johanesa Hana da ubedi kosovske lidere da ukinu takse na srpsku robu, a na sve nadovezalo i odlaganje posete Beogradu francuskog predsednika Emanuela Makrona od koga se očekivalo da pomogne rešenju narastajuće krize.

Srbi u Kosovskoj Mitrovici nastavili su mirne proteste zbog uvođenja globe na srpsku robu, a predsednik Srbije započeo je konsultacije s Moskvom i Pekingom. Zapadu je poručio da Srbija ne prihvata poniženja i, primetivši da su Amerikanci dali svu faktičku vlast na terenu predstavnicima kosovskih Albanaca, u razgovoru sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Čepurinom nije krio zabrinutost zbog najava o formiranju kosovske vojske, suprotno Rezoluciji 1244, ukazavši da kao "da Srbiju i region kao da neko namerno gura u sukob".

- Srbija ničim ne izaziva nestabilnost, ali ćemo provokacijama biti dovedeni u bezizlaznu situaciju da štitimo srpski narod na KiM jer ne smemo dozvoliti progon svog naroda - rekao je Vučić, a Čepurin se založio za "razumno i korisno rešenje dugotrajnog problema".

Ambasadora SAD Kajla Skota Vučić je zamolio da njegova zemlja iskoristi politički uticaj i upozori Prištinu da ugrožava mir i stabilnost u regionu.

- Istrajavanje Prištine na taksama i, još više, na formiranju vojske tzv. Kosova izaziva veliku zabrinutost Srbije za budućnost srpskog naroda na KiM - rekao je Vučić, a Skot naglasio da se taksama krše odredbe CEFTA i ugrožava budućnost regiona. Ponovio i da SAD podržavaju napore Beograda da normalizuje odnose sa Prištinom i da su spremne da pomognu u postizanju održivog rešenja.

Loše vesti, kako je Vučić naveo na vanrednoj konferenciji za novinare, "donose opasnost po našu državu" jer nas "dovode pred svršen čin".

- Možete da radite šta hoćete, da rušite i mene i Vladu Srbije, ali ne pristajemo na ucene i nećemo da vam činimo nove ustupke, ne zato što smo suviše gordi ili arogantni, već što to nema nikakvog smisla - rekao je Vučić.

Zapitao šta će biti "kada nekom od usijanih glava na Kosovu padne na pamet da pošalje vojsku na sever Kosova."

- Imam posla sa onima koji nikada nisu želeli mir, kompromis, koji se igraju... i zato što ih neko podržava, jer da ih ne podržava, ne bi mogli to da rade - ukazao je Vučić.

"Da nam vežete ruke, pa svako da nas bije"

Predsednik Srbije je zapitao Zapad da li to želi da Srbija uđe u ring.
- Vi biste da nam vežete ruke, da može da nas bije ko hoće, koliko hoće i kada hoće, i još da vičemo da nam je lepo, a ako slučajno odvežemo ruke i makar stanemo u gard, kažete da smo zločinci i zlikovci, najkrivlji za sve. Takvo poniženje neću da prihvatim. Ucene neću- rekao je Vučić.

Znao je, kako kaže, da Albanci neće povlačiti svoje mere, ali naglasio i da se ne sme odgovarati emocijama, već odluke donositi "hladnom glavom".

- Ovo će biti borba na dnevnom nivou, svakog dana, jer nam dugoročno nema života na KiM ako mere Prištine opstanu - rekao je Vučić.

Istakao i da je sada jasno zašto je govorio da je važan dogovor i kompromis sa Albancima, kao i da je jasno da ga nema.

- Dok smo imali šansu, morali smo da se borimo za to jer su njima Amerikanci dali svu faktičku vlast na terenu - zaključio je Vučić.

"Krivi" zbog Interpola

Aleksandar Vučić je ukazao na saopštenje nemačke kancelarke Angele Merkel, kao primer, da je bilo "pet-šest rečenica protiv uvođenja taksi", ali i jedna da je Srbija kriva što je sprečila Kosovo da bude deo Interpola.

- Pitao sam Hana, Merkelovu i sve druge da mi daju papir na kojem piše da ćemo da se saglasimo sa njihovim zahtevima za članstvo u međunarodnim organizacijama. Gde piše da podržavamo nezavisnost? Nemojte da gledate stvari iz vašeg ugla jer ste priznali Kosovo - naglasio je Vučić i upitao gde je to Srbija prekršila obaveze.

Veselji: Istorijski

Kadri Veselji (na slici), predsednik tzv. kosovskog parlamenta tvrdi da će vojska biti formirana, uz "istorijski najveću podršku" u Skupštini.

- Ovo je najbolji trenutak da transformišemo snage bezbednosti u vojsku. Nema sumnje da ćemo 14. decembra započeti proces - rekao je on.
Objasnio da je Priština pokušala da to učini uz promenu Ustava, ali nedostaje 14 glasova.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online