Četvrtak 06.12.2018.
00:50
D. Dekić - Vesti

Srbija saterana uza zid!

Tanjug
Bes, očaj i bunt: Protest Srba u Kosovskoj Mitrovici

Prethodno je neslavno prošao pokušaj evropskog komesara Johanesa Hana da ubedi kosovske lidere da ukinu takse na srpsku robu, a na sve nadovezalo i odlaganje posete Beogradu francuskog predsednika Emanuela Makrona od koga se očekivalo da pomogne rešenju narastajuće krize.

Srbi u Kosovskoj Mitrovici nastavili su mirne proteste zbog uvođenja globe na srpsku robu, a predsednik Srbije započeo je konsultacije s Moskvom i Pekingom. Zapadu je poručio da Srbija ne prihvata poniženja i, primetivši da su Amerikanci dali svu faktičku vlast na terenu predstavnicima kosovskih Albanaca, u razgovoru sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Čepurinom nije krio zabrinutost zbog najava o formiranju kosovske vojske, suprotno Rezoluciji 1244, ukazavši da kao "da Srbiju i region kao da neko namerno gura u sukob".

- Srbija ničim ne izaziva nestabilnost, ali ćemo provokacijama biti dovedeni u bezizlaznu situaciju da štitimo srpski narod na KiM jer ne smemo dozvoliti progon svog naroda - rekao je Vučić, a Čepurin se založio za "razumno i korisno rešenje dugotrajnog problema".

Ambasadora SAD Kajla Skota Vučić je zamolio da njegova zemlja iskoristi politički uticaj i upozori Prištinu da ugrožava mir i stabilnost u regionu.

- Istrajavanje Prištine na taksama i, još više, na formiranju vojske tzv. Kosova izaziva veliku zabrinutost Srbije za budućnost srpskog naroda na KiM - rekao je Vučić, a Skot naglasio da se taksama krše odredbe CEFTA i ugrožava budućnost regiona. Ponovio i da SAD podržavaju napore Beograda da normalizuje odnose sa Prištinom i da su spremne da pomognu u postizanju održivog rešenja.

Loše vesti, kako je Vučić naveo na vanrednoj konferenciji za novinare, "donose opasnost po našu državu" jer nas "dovode pred svršen čin".

- Možete da radite šta hoćete, da rušite i mene i Vladu Srbije, ali ne pristajemo na ucene i nećemo da vam činimo nove ustupke, ne zato što smo suviše gordi ili arogantni, već što to nema nikakvog smisla - rekao je Vučić.

Zapitao šta će biti "kada nekom od usijanih glava na Kosovu padne na pamet da pošalje vojsku na sever Kosova."

- Imam posla sa onima koji nikada nisu želeli mir, kompromis, koji se igraju... i zato što ih neko podržava, jer da ih ne podržava, ne bi mogli to da rade - ukazao je Vučić.

"Da nam vežete ruke, pa svako da nas bije"

Predsednik Srbije je zapitao Zapad da li to želi da Srbija uđe u ring.
- Vi biste da nam vežete ruke, da može da nas bije ko hoće, koliko hoće i kada hoće, i još da vičemo da nam je lepo, a ako slučajno odvežemo ruke i makar stanemo u gard, kažete da smo zločinci i zlikovci, najkrivlji za sve. Takvo poniženje neću da prihvatim. Ucene neću- rekao je Vučić.

Znao je, kako kaže, da Albanci neće povlačiti svoje mere, ali naglasio i da se ne sme odgovarati emocijama, već odluke donositi "hladnom glavom".

- Ovo će biti borba na dnevnom nivou, svakog dana, jer nam dugoročno nema života na KiM ako mere Prištine opstanu - rekao je Vučić.

Istakao i da je sada jasno zašto je govorio da je važan dogovor i kompromis sa Albancima, kao i da je jasno da ga nema.

- Dok smo imali šansu, morali smo da se borimo za to jer su njima Amerikanci dali svu faktičku vlast na terenu - zaključio je Vučić.

"Krivi" zbog Interpola

Aleksandar Vučić je ukazao na saopštenje nemačke kancelarke Angele Merkel, kao primer, da je bilo "pet-šest rečenica protiv uvođenja taksi", ali i jedna da je Srbija kriva što je sprečila Kosovo da bude deo Interpola.

- Pitao sam Hana, Merkelovu i sve druge da mi daju papir na kojem piše da ćemo da se saglasimo sa njihovim zahtevima za članstvo u međunarodnim organizacijama. Gde piše da podržavamo nezavisnost? Nemojte da gledate stvari iz vašeg ugla jer ste priznali Kosovo - naglasio je Vučić i upitao gde je to Srbija prekršila obaveze.

Veselji: Istorijski

Kadri Veselji (na slici), predsednik tzv. kosovskog parlamenta tvrdi da će vojska biti formirana, uz "istorijski najveću podršku" u Skupštini.

- Ovo je najbolji trenutak da transformišemo snage bezbednosti u vojsku. Nema sumnje da ćemo 14. decembra započeti proces - rekao je on.
Objasnio da je Priština pokušala da to učini uz promenu Ustava, ali nedostaje 14 glasova.
 

2024 © - Vesti online