Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.11.2018.
17:00
Sputnjik, Vestionline A

Dačić: Rama je "ubio" pojam regionalne saradnje

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je albanski premijer Edi Rama jučerašnjim izjavama u Peći "ubio pojam regionalne saradnje" i najavio da će Srbija i BiH na sledećem sastanku ministara Zapadnog Balkana zatražiti da se svi izjasne o tome da li će se poštovati principi regionalne saradnje.

Epa/ EPA-EFE
Ivica Dačić

Dačić je nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnatkom rekao da je suština svih okupljanja na nivou Zapadnog Balkana bila regionalna saradnja koja je podrazumevala i zajednički ekonomski prostor.

- Na sledećem sastanku ministara Zapadnog Balkana tražićemo da se svi izjasne o tome da li će se poštovati principi regionalne saradnje ili ne - rekao je Dačić.

Naveo je i da će Srbija i BiH nastupati zajedno, jer je narušena jedna od temeljnih sloboda EU, a to je zajednički ekonomski prostor, te da očekuju od međunarodne zajednice jasne i konkretne reakcije.

Dačić kaže da nema daljih pregovora sa Prištinom dok se ne reši pitanje taksi ističući da je to čvrst stav Srbije i predsednika Aleksandra Vučića.

- Ako EU i SAD ne mogu da utiču na Kosovo, onda ne znam o čemu imamo dalje da pričamo - rekao je Dačić.

Dačić je naveo i da se uvođenje takse od 100 odsto na srpske proizvode ne može definisati kao politička ili ekonomska mera, već je jasan neprijateljski stav prema Srbiji i BiH, kao i kršenje CEFTA sporazuma i SSP-a.

Oštro je osudio izjave albanskih zvaničnika, kao i jučerašnje događaje u Peći kada je održana zajednička sednica kosovske i albanske vlade, koji, kaže ministar, potvrđuju da je jasno vidljiva velikoalbanska politika.

- Zamislite da je došlo do susreta predstavnika Srbije i Republike Srpske sa takvim porukama, da ćemo raditi na ujedinjenju, sa pozorišnim momentima kao što je orao na zastavi, sto odsto na slici Rame i jednog ministra, izjava Rame 100 odsto na severu, a nula na jugu - rekao je Dačić

Naveo je da Srbija nije spremna da učestvuje u farsi i da razgovara o bilo čemu dok su te mere Prištine o taksama na snazi.

Dačić je rekao i da je Evropa pokazala da je licemerna time što ne žele da Kosovu daju viznu liberalizaciju, ali ih podržavaju za Interpol.

- Ovim oni (Albanci) plaše Evropu da će se ujediniti i napraviti problem ako ne dobiju viznu liberalizaciju. Mi smo za to da im se uvede, pa nek vidi EU šta će sa svojim čedom i monstrumom, svi će da odu tamo, mi možemo da obezbedimo prevoz - rekao je Dačić.

Crnadak je rekao da su mere Prištine nedopustive, ali da Srbija i BiH neće uvesti kontramere, jer bi time dodatno pogoršali situaciju.

- Ovo nije udar samo na ekonomski razvoj regiona i spoljnu trgovinu i ekonomiju, već nešto mnogo gore - rekao je on, preneo je Tanjug.

Crnadak je dodao i da Srbija i BiH pozdravljaju izjavu američkog državnog sekretara Majka Pompea i izjave iz Brisela, ali je i istakao da njihove poruke za sada nisu proizvele nikakav efekat.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online