Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.11.2018.
00:48
Vestionline A

Da li su sportisti najbolji ambasadori Srbije: Novak, prva perjanica

Nedavni gest Nemanje Matića koji je, iz protesta zbog bombardovanja Srbije, odbio da na grudi okači cvet maka, simbol stradanja britanskih vojnika ne samo u Prvom svetskom ratu nego i u NATO misijama, još se prepričava među našim ljudima širom planete. To je samo jedan od brojnih primera kad su naši sportisti ponosno isticali ko su i odakle, bez obzira na to što je godinama Srbija uglavnom ocrnjena u većini, pre svega zapadnih, medija.

Twitter/SH_RolexMasters
Novak Đoković je najbolji ambasador Srbije

Mnogi su medijski prostor posle ličnih ili reprezentativnih uspeha koristili da istaknu da su Srbija i Srbi mnogo drugačiji, nego što je uobičajena slika o nama. Čitaoci "Vesti" u Evropi, Kanadi i Australiji nepodeljenog su mišljenja da naši sportisti svetu šalju najlepšu sliku o svojoj otadžbini.

Vesti
Rade Živković

Rade Živković, Beč, Austrija

- Mi smo mala i siromašna zemlja, a uz sve to u poslednje vreme pogađaju nas razne teškoće i jedina svetla tačka su naši sportisti. Uz njih sve zaboravljamo na trenutak, a ujedno mislim da mnoge zemlje ne bi ni znale da postojimo da nije naših sportista. Tu prvenstveno mislim na Novaka Đokovića, Nemanju Matića, naše košarkaše, odbojkaše i vatrepoliste. Oni su u pravom smislu i na najlepši način predstavili našu zemlju i stvarno važe za najbolje ambasadore Srbije.

Vesti
Branko Spasojević

Branko Spasojević, Bad Oenhauzen, Nemačka

- Apsolutno. Zar Srbiju može neko da reprezentuje bolje od Đokovića ili odbojkašica koje su najbolje na svetu i to na najdužem takmičenju? Kad bi se Đoković kandidovao za predsednika Srbije , siguran sam da bi pobedio. Da ne zaboravim Nemanju Matića, koji je časno odbio da na dresu nosi simbol engleske vojske koja je bombardovala njegovu otadžbinu. On je hrabro, ispred svojih ličnih interesa stavio interes Srbije. Ne želim da tvrdim da naši zvanični ambasadori svoj posao ne rade profesionalno, ali je njihov posao podložan političkim kriterijumima, pa jednostavno ne mogu da pridonesu toliko koliko uspešni sportisti. Pogledajte samo NBA košarkaše Bjelicu, Jokića, Bogdanovića, Marjanovića i Teodosića. Njih u Americi poznaju i deca. Preko njih i drugih naših košarkaša Srbija je u Americi postala poznatija po košarci nego po onim lažima kojima su je tamo okivali. Fudbalere Aleksandra Mitrovića i Dušana Tadića, da ih sve ne nabrajam, zna cela planeta, a da ne govorimo u uspesima atletičarke Ivane Španović koja godinama osim "sportskih metara" preskače i negativne "političke kilometre" koje su razvukli angažovani svetski mediji.

Vesti
Ružica Babić

Ružica Babić, Beč, Austrija

- Sportisti su odlični ambasadori, jer u svet iznose samo ono najbolje od naše zemlje. Tako Novaka Đokovića znaju širom sveta, a preko njega su čuli i na najudaljenijim mestima i za našu, malu Srbiju. To jasno pokazuje koliko su sportisti važni za širenje pozitivnog imidža o našoj zemlji, mnogo bitniji od diplomata.

Vesti
Vladimir Sorak

Vladimir Sorak, London, Kanada

- Vaskoliki svet je Srbe i Srbiju upoznao kroz individualne i kolektivne sportove. Ovde nije reč samo o sportskim uspesima, osvajanju raznih trofeja i obaranjima mnogih svetskih rekorda. Ti sportisti su najpre pokazali one najbitnije ljudske kvalitete čineći dela milosrđa ne samo po Srbiji, nego širom sveta: "... jer ja sam gladan, i vi ste mi dali da jedem, i žedan, i vi ste me napojili. Bio sam stranac, i vi ste me ugostili; i go, i vi ste me obukli. Bio sam bolestan, i vi ste me negovali; i u tamnici, i vi ste me posetili" (Jevanđelje po Mateju 25:36-37).

Danas su srpski sportisti ambasadori Unicefa i članovi raznih filantropskih organizacija. Odavno je poznato, a sada je izraženije, da imamo sportiste koji pomažu beskućnicima, gladnima, žednima i bolesnima. Grade i obnavljaju kuće, crkve, bolnice i razne druge ustanove. Niko od tih sportista nije dužan da to čini. Oni to čine iz ljubavi prema drugom čoveku i prema svojoj rodnoj grudi. Krv nije voda, reče neko pametan.

Hvala im što nas dostojno predstavljaju u svetu i što iznova svakodnevno pokazuju da su Srbi najpre dobri ljudi. Zahvaljujući svojim ljudskim i sportskim kvalitetima koji su predočeni milionima gledalaca i čitalaca širom sveta, sa sigurnošću možemo reći da su sportisti najveći ambasadori Srbije. Hvala im!

Vesti
Novak Vasiljević

Novak Vasiljević, Melburn, Australija

- Uspesi naših sportista i njihovi nastupi širom sveta čine mnogo više na promociji naše zemlje nego bilo koje aktivnosti političara. Možda smo mi ovde emocionalno vezani za uspehe Novaka Đokovića, koje je ostvario baš u našem gradu Melburnu, ali on je svakako i bez ikakve sumnje najbolji ambasador Srbije u svetu. Njegovi uspesi i način na koji predstavlja svoju zemlju su nemerljivi. Nema mesta i trenutka gde on ne podseti na svoje poreklo i narod iz kojeg potiče.

Vesti
Mile Gligić

Mile Gligić, Frankfurt, Nemačka

- Naravno da je tako iz jednostavnog razloga jer je naša zemlja mala, ali velika zemlja sporta. Počevši od košarke, odbojke, vaterpola, tenisa, pa i fudbala. Po meni je naš najbolji ambasador, pre svih, Novak Đoković. Ne smemo zaboraviti ni naše odbojkašice i naravno, Nemanja Matić po svim pitanjima i sportskim i ljudskim. Vaterpolisti, na primer, gde god su igrali, uvek su nas predstavljalili u najboljem sjaju.

Vesti
Siniša Mladenović

Siniša Mladenović, Vatvil, Švajcarska

- Naši sportisti jesu najbolji ambasadori naše zemlje. U svakom slučaju, mi smo mala zemlja, a toliko uspeha imamo u mnogim sportovima. Mi smo nesumnjivo sportska nacija i to nam je najveća diplomatska snaga, jer je preko naših sportista Srbija poznata u celom svetu. I tako ima mogućnost i da organizuje neko takmičenje u našoj zemlji, što je velika stvar biti domaćin jednom velikom evropskom ili svetskom takmičenju. Retkost je da jedna zemlja skoro u svim sportovima osvaja od prvog do četvrtog mesta na raznim takmičenjima.

Vesti
Dušan Gluvić

Bolji su od političara

Dušan Gluvić, Ulm, Nemačka

- Zaista su sportisti najbolji ambasadori Srbije, prvo po dobrim rezultatima, a onda i kao ljudi. Oni su najbolji primer svima nama kako se treba boriti i čuvati lični i ugled države iz koje dolaze. Poslednji primer koji me je oduševio je gest Nemanje Matića, fudbalera Mančester junajteda kada je odbio da nosi englesko obeležje povodom 100 godina od završetka Prvog svetskog rata. To je za mene primer kako treba da se svi odnosimo u svojoj sredini, a to sve treba prenositi mladima.

Drugi primer je Novak Đoković, koji je prava sportska legenda u Srbiji, ali i u celom svetu, što priznaju svi. Pored toga što je izuzetan sportista i ima fantastične rezultate, on je i veliki čovek, ali i humanista koji pomaže drugima. Zadivio je sve nas i nekako nam ulio ponos što imamo istu državu i pripadamo istom narodu. On je na najbolji način predstavio Srbiju u drugačijem svetlu nego što je to u pojedinim svetskim, pa i našim medijima.

Taj posao trebalo bi da rade i drugi uspešni sportisti, ali mislim da kod pojedinaca ima i straha, jer nas još uvek u mnogim sredinama gledaju kao crne ovce. Jasno je da smo mi okrivljeni i za ono što nismo učinili i to je tako već godinama.

Popravljanje slike o Srbiji zadatak je u prvom redu političara koji vode državu i upravljaju njome. Međutim, oni to ne rade jer su uglavnom marionete Zapada, rade što im oni narede. Neki su možda ucenjeni pa to čine, drugi to rade zbog vlasti, ali sve kada se sabere, sve opet ide na štetu naroda i države.

Sutra - Da li su sportisti najbolji ambasadori Srbije: Medaljama popravljaju naš imidž

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online