Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.11.2018.
09:43
rts.rs, Vestionline A

"Dobre šanse da Kosovo ne uđe u Interpol"

Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije kaže za RTS da postoje dobre šanse da Kosovo ne uđe u Interpol i da bi prijem Kosova u tu međunarodnu organizaciju bio presedan.

youtube.com/ RTS Sajt - Zvanični kanal
Slobodan Zečević

U Dubaiju danas počinje zasedanje Generalne skupštine Interpola, gde je jedna od tačaka dnevnog reda i zahtev za prijem takozvanog nezavisnog Kosava u tu organizaciju. Slobodan Zečević navodi da je do sada Srbija dosta uradila, jer Kosovo ni ušlo ni u Unesko, ni u UN, pa ni u Interpol.

"Dolazak Trampa bi bio veliki plus"

Kada je reč o pismu kongresmena Teda Poa u kojem američkog predsednika Donalda Trampa poziva da poseti Srbiju, Zečević kaže da bi to mnogo značilo za Srbiju.

- Mislim da i Srbija lobira i traži i pokušava da ostvari što bolju poziciju u međunarodnim pozicijama i taj poziv Donaldu Trampu mnogo bi značio. Dugo nije bio američki predsednik, tako da bi to za nas predstavljalo jedan veliki plus u međunarodnim odnosima - smatra Zečević.

- Mislim da postoje dobre šanse da Kosovo ne uđe u Interpol - naglasio je Zečević gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ukazao je da ima više razloga za to i kao prvi naveo da Kosovo nije primljeno ni u UN.

- Najčešće je prijem u UN kasnije posledica ulaska u ove druge međunarodne organizacije kao što su Interpol i Unesko - objasnio je Zečević.

Kao izuzetak je naveo Palestinu koja je primljena u UN ne kao država članica, nego kao posmatrač, ali je na osnovu toga kasnije imala argumente da bude primljena u Interpol i pored protivljenja SAD i Izraela.

- Drugi argument je sam način prijema u Interpol. Potrebna vam je dvotrećinska većina ali od izraženih glasova, onih koji glasaju tog dana. Znači, ako neke države koje su protiv kosovske nezavisnosti ne uđu u salu i ne glasaju to je za nas veliki minus - istakao je Zečević.

U tom smislu, smatra Zečević, bitno je lobiranje i razgovori da države koje ne priznaju Kosovo budu na sednici i da glasaju u skladu sa svojim stavom.

- Ako imate u vidu da je oko 192 članice UN, možda nešto malo više Interpola, znači 85 do 87 je protiv priznanja i to daleko od dvotrećinske većine - kaže Zečević.

Međutim, dodaje da postoje i politički argumenti jer jedan deo država koje su priznale nezavisnost Kosova ima stav da bi se poboljšala borba protiv terorizma, protiv trgovine narkoticima i ostalih oblika kriminala ako bi Kosovo bilo primljeno u Interpol.

- U stvari to nema nikakve veze sa suštinom, oni žele da da uguraju Kosovo u Interpol da bi dokazali da je normalna država kao i svaka druga. To je problem - naglasio je Zečević.

Podsetio je da je to je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244.

- Kosovo nije nezavisna država po toj Rezoluciji Ujedinjenih nacija, UN nisu priznale Kosovo kao nezavisnu državu i u tom smislu zaista bi bio presedan da oni uđu sad u Interpol - napomenuo je Zečević.

Pored toga, Zečević navodi da bi članstvo u Interpolu kosovski Albanci vrlo verovatno politički zloupotrebili u potpuno druge svrhe.

- Postoji pretpostavka s obzirom da kosovski Albanci mogu i ovako da se bore protiv organizovanog kriminala i da imate ozbiljnu vezu između organizovanog kriminala i te nekadašnje OVK i suštini oni bi mogli da zloupotrebljavaju i najverovatnije da bi njihovo članstvo u Interpolu služilo za zloupotrebe, za progon srpskih policajaca i vojnika koji su učestvovali u operacijama na Kosovu, za progon Srba - tvrdi Zečević.

Podsetio je da su zloupotrebili i sporazum Cefta, jer ga menjaju kako žele i ne poštuju Briselski sporazum, i dodao da "oni nisu kredibilan partener generalno".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online