Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 06.10.2018.
17:10
Vestionline, Tanjug A

"Srbija nije vojno ugrožena"

Stanje u Vojsci Srbije redovno je, i ona je spremna i opremljena da izvrši sve zadatke koji se pred nju postave, izjavio je danas načelnik Generalštaba general-potpukovnik Milan Mojsilović.

A. Čukić
 

On je za RTS rekao da je Vojska Srbije, posle incidenata na severu Kosova, imala jasne i precizne zadatke i obavljala je pojačane aktivnosti, u skladu sa naređenjima predsednika Republike. 

Mojsilović je dodao da je to sve što bi u podizanju borbene gotovosto mogao da kaže za javnost.

Prema njegovim rečima, vojnostrateška pozicija Srbije je takva da ona nije vojno ugrožena, a vojna neutralnost je definitivno održiva i na njoj treba raditi.

Srbija nije vojno ugrožena zemlja, ali postoji potreba da se sa pažnjom prati situacija u citavom regionu, ne samo kroz bezbednosne izazove već kroz sve one tokove koji se dešavaju u svetu, kao što je migrantska kriza, naveo je Mojsilović. 

Prema njegovim rečima, region zaslužuje posebnu pažnju, s obzirom na prošlost, sadašnjost i budućnost.


Mojsilović je dodao da će, kao i njegovi prethodnici, raditi na povećanju operativnih sposobnosti kako bi VS mogla da ispuni sve misije i zadatke, u skladu sa strateškim dokumentima i sa onim što vojska treba da radi.

- Prevashodno pričamo o modernizaciji, o opremanju, o revitalizaciji pojedinog vida vojske i to je ono što treba da prati ne samo opredeljenje vojske, već i Ministarstva odbrane i najvišeg državnog rukovodstva - objasnio je Mojsilović i dodao da je na njegovoj listi prioriteta visoko postavljena briga o položaj vojnika, civila, podoficira i oficira.

Mojsilović je rekao da će mu bogato radno iskustvo pomoći jer zna i kako funkcionišu medunarodne organizacije ( NATO i EU), ali i komandirske i štabne dužnosti.

- Govorim ruski i engleski što je prednost u komunikaciji sa stranim partnerima. To je jedan od segmenata interoperabilnosti - sposobnosti zajednickog delovanja - rekao je general u intervjuu za emisiju "Dozvolite...".

Na ocene da je zbog službovanja u Briselu "pod zapadnim uticajem", on je odgovorio da je živeo i u Moskvi, i u Briselu, ali da nosi uniformu Srbije i da stvari gleda iz ugla interesa svoje zemlje.

Mojsilović kaže da vojska nikada nije počinjala rat, niti ga je tražila i izazivala jer vojnici najbolje znaju šta je rat i kakve strahote donosi.

- Ratno iskustvo je nešto što u svakom slučaju pomaže. Počnete više da cenite sve on napore da se oružana sila koristi kao krajnje sredstvo za dostizanje odredenih ciljeva - naveo je prvi čovek vojske.

Dodao je da mu iskustvo iz ratova 1991, 1992, NATO agresije, rad u jedinicama Prištinskog korpusa, učešće u protivterorističkoj akciji na jugu Srbije, pomaže jer je ono što je učio primenio u praksi.

On je rekao da na pitanje vraćanja obaveznog služenja vojnog roka gleda iz ugla profesije.

- To me rukovodi da razmišljamo o određenim kapacitetima, kada govorimo o teritorijalnoj i rezervnoj komponenti vojske, o sposobnosti građana da brane svoju zemlju, da kažem da ja sam za obavezno služenje vojnog roka - istakao je Mojsilović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online