Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.09.2018.
22:39
Vestionline, Tanjug, rts.rs A

"Tražiću da se ne smanjuje misija Unmika"

Premijerka Srbije Ana Brnabić boravi u Njujorku gde učestvuje na zasedanju Generalne skupštine UN. Istakla je da će na panelu "Akcija za mir" apelovati da se ne smanjuje misija Unmika na KiM. Ranije danas, premijerka se susrela sa brojnim svetskim zvaničnicima.

EPA/Andrej Cukic
Premijerka Srbije: Ana Brnabić

Ana Brnabić je rekla da će na panelu u Njujorku posvećenom mirovnim operacijama pozvati da se ne smanjuje misija Unmika na Kosovu i Metohiji.  

Premijerka, koja predvodi delegaciju Srbije na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, rekla je da će na sastanku na visokom nivou pod nazivom "Akcija za mir" istaći da više od 300 žena i muškaraca iz Srbije učestvuje u mirovnim misijama širom sveta što je, naglasila je, još jedan pokazatelj ozbiljnosti i značaja Srbije i njene predanosti miru i bezbednosti širom sveta.

Najavila je da će panel "Akcija za mir", posvećen mirovnim operacijama, iskoristiti da pozove da se ne smanjuje misija Unmika na Kosovu i Metohiji, jer je to jedna od najvećih bezbednosnih misija "u i dalje kompleksnom okruženju" na KiM.

Panel pod nazivom "Akcija za mir", koji je posvećen mirovnim operacijama, u organizaciji generalnog sekretara UN, održaće se kasnije danas, po lokalnom vremenu.  

Premijerka je navela je da će na sednici Generalne skupštine UN predstaviti reforme koje se sprovode u okviru evrointegracija Srbije.

Naglasila je i da je delegacija Srbije dobila poziv i da se sastane sa američkim sekretarom za trgovinu Vilburom Rosom, što nije bilo planirano.

Brnabićeva je dodala da će sastanak, za koji je rekla da "još jednom pokazuje sve bolje odnose između Srbije i Amerike", biti održan u četvrtak ili petak.

Premijerka je uverena da će dijalog Beograda i Prištine biti tema svih sastanaka u Njujorku.

- Svi su zainteresovani za to kako taj dijalog teče. Puna podrška predsedniku Aleksandru Vučiću na njegovim hrabrim potezima i odlučnosti da proba da reši višedecenijski problem, koji je nekako najlakše političarima da ostave sa strane - rekla je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, "ceni se što Vučić pokušava da reši problem koji će uticati na regionalnu stabilnost i bezbednost, a onda i na stabilnost i bezbednost u Evropi".

Brnabićeva se ranije danas susrela sa premijerima Belgije i Holandije, Šarlom Mišelom i Markom Ruteom.

Brnabićeva i Rute razgovarali su o dijalogu Beograda i Prištine. Predsednica Vlade istakla je da je Srbija posvećena nastavku dijaloga, kako bi se došlo do rešenja koje je prihvatljivo za obe strane, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

"Članstvo u Evropskoj uniji je ključni spoljnopolitički cilj Srbije", naglasila je Brnabićeva i podvukla da "nemamo plan B kada je reč o članstvu u EU". 

Predsednica Vlade Srbije upoznala je holandskog premijera sa najvažnijim rezultatima ekonomskih reformi u Srbiji, kao i reformama u oblasti vladavine prava i pravosuđa.  

Brnabićeva se susrela i sa premijerkom Norveške Ernom Solberg i norveškom ministarkom spoljnih poslova Inom Mari Eriksen Sereide, kao i generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Premijerka je razgovarala i sa crnogorskim kolegom Duškom Markovićem i sa članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

U Njujorku je, inače, počelo 73. zasedanje Generalne skupštine UN, a generalni sekretar te međunarodne organizacije Antonio Guteres je upozorio na rastući populizam i polarizaciju među nacijama.

Premijerka Srbije je sinoć prisustvovala tradicionalnom prijemu kod američkog predsednika, na kom je zahvalila Donaldu Trampu na razumevanju za stavove Srbije.

Govor Brnabićeve pred Generalnom skupštinom na programu je u četvrtak.

Generalnoj skupštini UN prisustvuju predsednici, premijeri, monarsi i visokorangirani ministri iz 133 države sveta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online