Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.05.2019.
00:10
J. Arsenović - Vesti A

Ukrštaju koplja zbog Kosova?

Na poziv patrijarha Irineja predsednik Srbije Aleksandar Vučić namerava da se obrati vladikama, učesnicima ovogodišnjeg majskog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve. Glavna tema sastanka biće Kosovo i Metohija, pošto je SPC čvrsto na poziciji nepriznavanja nezavisnosti pokrajine, a javno je odbacila i predsednikovu ideju o "razgraničenju".

Tanjug
Vladike čekaju odgovore: Patrijarh Irinej i Aleksandar Vučić

Vučić je izjavio da će imati priliku da prisustvuje Saboru SPC na kom će govoriti o Kosmetu, poziciji Srbije i odnosu države prema crkvi, kao i da će "istinama i činjenicama odgovoriti svima koji su govorili najgore o njemu i tražili anatemu". Naime, pojedini mediji objavili su da je deo vladika bio protiv poziva Vučiću, smatrajući da obraćanje šefa države treba da usledi tek po završetku prolećnog zasedanja, nakon što SPC donese svoje odluke o Kosovu i Metohiji.

- Mogu da kažem koliko je vladika s oduševljenjem podržalo predlog patrijarha da govorim na Saboru, ali se to nije dopalo Đilasovim (Dragan, opozicioni prvak) čaušima, pa to nisu javili medijima - rekao je predsednik koji se zahvalio patrijarhu na pozivu i istakao da nijedna vlast u Srbiji nije uložila u srpske svetinje ni blizu kao sadašnja.

Tmurne prognoze

Decenijama je za svetovnu i za crkvenu vlast problem Kosova i Metohije rak- rana, a naročito nakon albanskog jednostranog proglašenja nezavisnosti južne srpske pokrajine 2008. godine. Otud će glavne teme Vučićevog obraćanja biti budućnost Kosova, briselski pregovori s Prištinom koji su već pola godine u prekidu i tmurne prognoze predsednika Srbije da su njegovi napori za kompromisnim rešenjem propali.

U zavisnosti od toga kako se gleda na poziciju SPC prema svetovnim vlastima, različito se analizira neočekivani poziv šefu države da se obrati vladikama. Oni koji smatraju da se crkva dodvorava vlastima podsećaju na privilegovanu finansijsku poziciju SPC.

- Poziv može da znači da crkva pokušava da dobije neke bodove kod vlasti, a to smo već mogli da vidimo zato što je dobila finansijsku pomoć od države. Ali, sasvim je moguće i da crkva želi da zadrži sadašnji status. Ne smemo da zaboravimo da verske organizacije ne podležu plaćanju poreza na dodatu vrednost i da crkva ne podnosi završni račun - kaže verski analitičar Draško Đenović.

Vladike preče od poslanika

Postoji i mišljenje da patrijarhovo insistiranje da pozove Vučića jeste potreba crkve da od glavnog srpskog pregovarača dobije podrobnije informacije o budućnosti Kosova. Tim pre, što je poslednjih dana srpski predsednik bio više nego pesimista, optužujući narod za propast njegovog predloga kog nikada javno nije predstavio.

- Moja želja je da čujemo Vučićevo mišljenje, sagledavanje problema i kakvo rešenje može da ispadne - izjavio je patrijarh Irinej.

U tom slučaju, crkveni velikodostojnici će biti upućeniji o pregovorima o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine nego što su to narodni poslanici u Skupštini kojima do sada niko od pregovarača nije podneo izveštaj dokle se stiglo i kakva je strategija Srbije.

Pozvan i Dodik

Poziv je upućen i Miloradu Dodiku, koji je rekao da mu je važno da bude deo dijaloga najvišeg tela SPC i onih koje je narod izabrao da ga predstavljaju.

- Ako do tog sastanka dođe, biće reči o svim važnim pitanjima iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti - rekao je Dodik.

Drugo obraćanje

Mada nije uobičajeno da svetovna lica, makar bili i najviši državni zvaničnici, prisustvuju Saboru najvišeg tela SPC, dolazak predsednika Vučića ne bi bio presedan. U svojstvu prvog potpredsednika Vlade Srbije, Vučić je 2013. prisustvovao Saboru. Tada se vladikama takođe obraćao povodom pregovora Beograda i Prištine i Briselskog sporazuma.

Kako ovo ipak nije praksa, pominje se mogućnost da se Vučić vladikama obrati u jednom od salona Patrijaršijskog dvora u Beogradu, a ne u saborskoj sali.

Seoba iz Žiče

Ovogodišnje redovno majsko zasedanje Svetog arhijerejskog sabora SPC počelo je u manastiru Žiča 9. maja, a vladike su se posle dva dana preselile u Beograd. Žiča je izabrana zbog simbolike. Naime, ove godine obeležava se osam vekova od samostalnosti SPC, a Sveti Sava, najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, za sedište samostalne srpske arhiepiskopije izabrao je upravo manastir Žiču.

Očekuje se da će glavne teme aktuelnog zasedanja najvišeg zakonodavnog tela srpske crkve osim Kosova i Metohije, biti i stav prema autokefalnosti ukrajinske crkve i novi crkveni ustav.

Jedinstvo oko Kosmeta

Uz standardni poziv na jedinstvo srpskog naroda, SPC već godinama zastupa čvrst stav o neprihvatljivosti bilo kakve ideje o priznanju nezavisnog Kosova, po bilo koju cenu.
Episkop zapadnoevropski Luka izjavio je da među vladikama u Saboru postoji apsolutno jedinstvo u pogledu stava prema južnoj pokrajini, gde se nalaze brojni srpski srednjovekovni manastiri. Episkop Luka podseća da je Sveti arhijerejski sabor u nekoliko navrata, a posebno 2018. uputio poruku koja sadrži nedvosmisleni stav svih episkopa o očuvanju KiM u sastavu Republike Srbije

- Ubeđen sam da se ništa bitno nije promenilo od prošle godine - rekao je vladika Luka za "Večernje novosti".

Nismo kao političari

Vladika diseldorfski i sve Nemačke Grigorije izjavio je da mu je patrijarh Pavle svojevremeno govorio da je sudbina Kosova u rukama Amerikanaca. Bilo je to 2004. i 2005. godine, kada je vladika bio deo delegacije SPC u Vašingtonu, a na temu Kosmeta.

- Sam patrijarh Pavle bio je crkveni čovek, koji je živeo i svakim damarom osećao problem Kosova. Neretko bi me podsećao na razliku između nas i političara, odnosno da su oni spremni na kompromise i da se neretko opredeljuju za politiku koja ih održava na vlasti, a da je nama, crkvi, sveštenstvu i verujućem narodu, važna pre svega Božja pravda - rekao je vladika Grigorije.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online