Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.09.2018.
14:40
Vestionline A

Dačić: Nacionalni prioritet postići političko rešenje za KiM

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u Njujorku da je nacionalni prioritet Srbije postizanje političkog rešenja za pitanje Kosova i Metohije.

A. Čukić
Ivica Dačić

- Braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, Srbija brani međunarodno pravo, Povelju UN, očuvanje međunarodnog mira i bezbednosti, ali i svoj nacionalni i istorijski identitet - rekao je Dačić u ponedeljak uveče na Samitu o miru, u čast godišnjice rođenja Nelsona Mendele, uoči početka 73. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

On je naglasio da je Srbija iskreno posvećena miru i dijalogu koji se, uz posredovanje Evropske unije, vodi između Beograda i Prištine, kao i implementaciji postignutih dogovora. 

- Vodeći odgovornu politiku, činićemo sve da interesi našeg naroda, ali i regionalni mir i stabilnost budu zaštićeni - istakao je šef srpske diplomatije.

Dačić je naveo da Srbija, kao lider u regionu po obimu učešća u mirovnim operacijama UN, smatra da je uspešno održavanje mira zajednička odgovornost koja zahteva neprekidan angažman i posvećenost, kao i stalno jačanje svih potrebnih kapaciteta Ujedinjenih nacija. 

- Pridajemo poseban značaj delovanju misije UN na Kosovu i Metohiji i ističemo da je statusno neutralno prisustvo UNMIK-a u nesmanjenom obimu od suštinskog značaja za stabilnost i stvaranje uslova koji treba da vode u pravcu trajnog i održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije - kazao je Dačić.

On je istakao da Srbija snažno osuđuje terorizam i sve vidove ekstremizma i radikalizma koji ugrožavaju mir i da smo spremni da, uz vodeću ulogu UN, sa partnerima širom sveta doprinesemo suzbijanju ovih pretnji.

Prema njegovim rečima, svet je danas suočen sa brojnim izazovima i pretnjama, dešavaju se velike i brze promene, krize su kompleksne i često međusobno povezane, kao i njihove posledice.

- Neophodno je da aktivno delujemo u iznalaženju zajedničkih, globalnih odgovora. Za Srbiju je nesporno centralno mesto i uloga UN u međunarodnoj zajednici. Smatramo da su ciljevi i načela definisani Poveljom UN-a i danas jednako aktuelni i potrebni - rekao je Dačić,

On je kazao da su suverena jednakost država, odricanje od upotrebe sile, nemešanje u unutrašnje stvari drugih država, poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, mirno rešavanje sporova i uvažavanje različitosti, principi čija aktuelnost ne gubi na važnosti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online