Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.09.2018.
00:45
Đorđe Janković-Vesti A

Holanđanin ulepšava Loznicu

Nekoga kada dođe u Vukov zavičaj oduševi lepota prirode, Drina, Tršić, Gučevo, Banja Koviljača, a holandskom likovnom umetniku, grafiteru i muralisti Frisu Hilhorstu (36) osim toga mnogo se dopadaju i loznički zidovi.

Foto: Đ.Janković
Oslikao zid na Gimnaziji

Zbog toga je za srpsku bazu svoje Verf brigade, odnosno slikarske brigade, izabrao baš Loznicu, koju je posetio više od deset puta u poslednje tri godine, a ove je prvi put došao i porodično, sa suprugom i bebom.

Hilhorst u holandskom Velpu, blizu Arnema, sa još jednim kolegom vodi Verf brigade i kao profesionalni umetnik u Holandiji oslikava zidove radeći po narudžbini murale različitih veličina.

Voli to da radi pa često slika i besplatno. Grafite radi skoro dve decenije, a prvo je, kao i većina drugih grafitera, ispisivao slova i bio ''ilegalac''. Onda je prešao u legalne tokove jer je mnogo bolje raditi bez ograničenja vremena, opušteno, na miru i po dnevnom svetlu, nego pod okriljem mraka, pa urađeno bude mnogo kvalitetnije. U Srbiji slika, ali ne za novac, ovde to čini iz zadovoljstva, tačnije iz ljubavi. Dođe na odmor i onda radi jer ga to usrećuje. Ovaj kraj zavoleo je kada je prvi put posetio Vukov Tršić. Upoznao je nove ljude, stekao prijatelje, onda je došao još jednom, pa ponovo i pomislio da bi mogao nešto da oslika u Loznici.

- Mnogo mi se sviđa ovaj kraj, ovaj grad i ljudi koji su vrlo prijatni i lako uspostavljaju prijateljstva. Grad ima mnogo zidova koje bi bilo dobro oslikati, mislim da je toliko mesta za grafite i murale da bi Loznica mogla biti prestonica srpskog grafita - priča ovaj umetnik koji bi želeo da ulepša što više lozničkih praznih fasada.

Mural kao izazov

- Inače, murali i grafiti su na znatno većoj površini od slikarskog platna i nije ih jednostavno raditi, pogotovo ne na velikom zidu. Tu postoje određene cake, pripremi se skica onoga što se slika, uradi koordinatna mreža i onda se krene na posao. Prvi put kada sam stao pred veliki zid ozbiljno sam se zapitao hoću li to moći, ali sam posle završenog slikanja pomislio "Pa ovo mogu i na mnogo većem zidu". Najlepši osećaj je kada završiš sliku, pogledaš je iz odgovarajuće udaljenosti i vidiš da je sve kako treba - kaže Fris.

Foto: Đ.Janković

Za ovu tehniku glavni je sprej, sa njim je moguće ostvariti različite efekte, ali on, ako zatreba, upotrebljava i četke i sve što se može koristiti da bi slika bila što bolja. Za zidno slikanje upotrebljava posebne sprejove, a kaže da grafiteri obično počinju koristeći auto-lakove, ali je to skuplja varijanta sa kojom se ne može baš dobro raditi. Kako objašnjava da bi neko bio uspešan grafiter mora da vežba, a što više čovek radi, sve je bolji.

Treba gledati i kako rade kolege, razmenjivati iskustva, ali najpre raditi iz ljubavi i uživati jer ovaj rad ume da bude i veoma zabavan. On je nedavno uspešno oslikao delove zida lozničke gimnazije sa željom da ulepša prostor u kome borave njeni učenici. Želi da na svoj način doprinese lepšem izgledu grada u koji ne samo što voli da dođe nego o Loznici govori svojim prijateljima i rodbini kojima savetuje da dođu u ovaj kraj, ali i druge delove Srbije za koju kaže da je vrlo lepa zemlja, sa dobrim ljudima.

Foto: Đ.Janković
Potpis na ćirilici

Kako reče, Srbija mu se sviđa i jer je sva "neravna", od brda, planina i dolina, za razliku od njegove otadžbine Holandije, ili Nizozemske, koja je ispod nivoa mora i sve je "tako isto", ravno.

Foto: Đ.Janković
Fris Hilhorst voli Srbiju

Oseća se kao kod kuće

- Dešava se da me kada čuju kuda putujem pitaju da li je u Srbiji bezbedno. Objašnjavam im da nema uopšte razloga za brigu i da se bolje i mirnije osećam ovde nego u nekom velikom evropskom gradu. Ovde možeš da ideš gde želiš, pogledaš šta te zanima, pitaš koga želiš da te uputi, a što je najbolje, stvarno imaš šta da vidiš jer je priroda Srbije više nego raznovrsna. Bio sam u Beogradu, Valjevu, Novom Sadu, i svakome ko nije preporučio bih da poseti Srbiju, sigurno će poželeti da dođe ponovo - uz osmeh govori Hilhorst.





 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online