Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 31.08.2018.
12:13
Vestionline A

"Ekonomist": Pravi plan - priznanje Kosova za autonomiju severa?

Britanski "Ekonomist" spekuliše danas da je moguće da je "pravi plan" predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija da Srbija prizna nezavisnost Kosova, a da, zauzvrat, sever Kosova dobije autonomiju unutar te teritorije.

A. Čukić
Aleksandar Vučić i Hašim Tači

"Dvosmislene izjave Vučića i Tačija"

U tekstu pod nazivom "Lideri Kosova i Srbije razgovaraju o razmeni teritorije" podseća se da je s završetkom rata u Jugoslaviji hiljade ljudi ostalo u zemljama, koje ne smatraju svojim, da su mnogi "mirotvorci" upozoravali da bi prekrajanje granica samo vodilo ka dodatnim sukobima, i da je posledica da oko 120.000 Srba živi na Kosovu, pretežnom naseljenom Albancima, a 60.000 Albanaca u "Preševskoj dolini", području juga centralne Srbije.

Velika Britanija, inače, protivi se, kako nedavno saopštio ambasador te zemlje u Srbiji, bilo kakvoj promeni granica u vezi sa rešavanjem pitanja Kosova i Metohije.

"Ekonomist" napominje da su pojedini lokalni lideri već dugo zainteresovani za razmenu teritorije, ali da su EU i Amerika donedavno obeshrabrivale tu ideju. Međutim, konstatuje list u tekstu objavljenom na svom portalu, situacija se promenila. 

"Kažu da Federika Mogerini želi da se sporazum o srpskom priznanju Kosova postigne do kraja njenog mandata visoke predstavnice EU za spoljnu politiku naredne godine, a razmena teritorija mogla bi da bude jedan od načina",  ističe "Ekonomist".

Navodi i da se, prema rečima savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, ni SAD više ne protive toj ideji.

"Srpski i kosovski zvaničnici takođe žele da ubrzaju stvari pre evropskih parlamentarnih izbora u maju naredne godine, jer bi mogla da ih dočeka Komisija, koja je više populistički nastrojena i koja je protiv proširenja", spekuliše dalje list. 

Ocenjuje i da su više od mesec dana Tači i Vučić davali "dvosmislene izjave" o mogućem sporazumu.

"Očigledna razmena je sever Kosova, naseljen Srbima, za srpsku Preševsku dolinu, ali je lokalno stanovništvo podeljeno po pitanju toga da li bi to trebalo, ili da li će se, desiti", tvrdi list. 

"Obe strane će mrzeti dogovor"

Tvrdi i da mnogi analitičari veruju da Tači i Vučić zapravo nemaju nameru da menjaju granice, već da se pripremaju za sporazum po obrascu koji bi podrazumevao da sever Kosova dobije autonomiju u okviru te teritorije, u zamenu za to da Srbija prizna nezavisnost Kosova.  

"Iako će obe strane mrzeti dogovor, bar bi njihovi lideri mogli da kažu da su sačuvali dragocenu teritoriju", smatra list.

"Ekonomist" se, međutim, pita šta će se dogoditi s obližnjom  Makedonijom, gde četvrtinu stanovništva čine Albanci, ako se granice zaista prekroje na Kosovu. 

"I šta sa  Bosnom, gde Milorad Dodik, lider lokalnih Srba koji želi nezavisnost od Bosne, kaže - namerno se koristeći dvosmislenim jezikom, da bi Srbi u regionu trebalo da obeleže ono što je njihovo i ono što pripada njihovim susedima?", pita se list. 

Navodi i da je gradonačelnik Bujanovca Šaim Kamberi, komentarišući rizik od izbuijanja sukoba, rekao da "nismo mi ti koji otvaraju Pandorinu kutiju. Mi smo kutija!"

"Ekonomist" navodi da je tekst objavljen u evropskom delu štampanog izdanja, pod naslovom "Pandorina kutija". 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online