Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.08.2018.
00:10
D. Dekić - Vesti A

Pustite da delimo Kosovo!

Vrata za novo prekrajanje granica Srbije su odškrinuta, a posle nedavne poruke predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je "za razgraničenje sa Albancima", opciju "podele Kosova" počeo da potiskuje termin "razmena teritorija", odnosno da bi Srbija i Kosovo, trampili sever Kosova i jug Srbije.

A. Čukić
Teški razgovori: Aleksandar Vučić i Hašim Tači

Na mogućnost promene granica, ni Vašington, sudeći prema rečima savetnika predsednika SAD Džona Boltona, više ne gleda negativno, a EU, za sada, prihvata samo Vučićev apel da pusti Srbe i Albance da sami reše svoj problem.

Dok Hašim Tači otvoreno govori o "korekciji granica", i on i Vučić uoči dijaloga, 7. septembra, pokazuju više nego dobru volju za dogovor i po cenu "bolnih kompromisa". Upozorenje predsednika Austrije Aleksandera van der Belena je da granice duž etničke linije nisu održive na duže staze, što je Vučića tokom političkih razgovora na Evropskom forumu Alpbah, nagnalo da zapita "koje su granice Srbije ili Kosova"? Podsetio je da Srbija prema Ustavu i Rezoluciji UN 1244 vidi Kosovo kao svoj deo, a oni se smatraju nezavisnom državom.

Haradinaj za sadašnje međe

Gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri iz Alijanse za budućnost Kosova preti protestima ako "kosovska vlada ne blokira inicijative za promenu granica".
- Pozivam Skupštinu Kosova da održi hitnu sednicu i donese odluku o zabrani pregovora u Briselu o teritorijalnoj razmeni. Ako se tamo pojavi pitanje promene granica i teritorijalne razmene, Mitrovica neće mirno sedeti i posmatrati podelu - napisao je Bahtiri na Fejsbuku.

Pritom, kako je dodao, pola sveta kaže Kosovo nezavisno, a pola, odnosno pet članica EU, pa Kina, Rusija, Argentina, Meksiko i pola islamskog sveta priznaje samo Srbiju.

Primetivši da se iz Londona ili Beča poručuje da ne treba menjati granice, jer su ih uspostavili kako su želeli, Vučić je zapitao i kako rešiti problem.

- Tražim rešenje sa najmanje negativnih posledica, ali rešiti ih tako da Srbija ne dobije ništa neće biti moguće, kao ni što neće da se desi da Srbija protera Albance preko Prokletija - poručio je Vučić, koji smatra da bi ovaj dogovor bio ogromno dostignuće i garant mira i stabilnosti.

Crkva vanredno zaseda?

Srpska pravoslavna crkva, prema saznanjima Tanjuga, razmatra mogućnost vanrednog zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora, čija bi glavna tema bilo pitanje Kosmeta, mada je stav SPC da je KiM deo Srbije"jasan i nepromenjen". Kao mogući termin vanrednog zasedanja pominje se druga polovina oktobra.

Patrijarh Irinej je, u nedavnoj besedi ponovio da KiM "ne može biti prepušten na milost i nemilost onima koji su do juče sve rušili i zatirali", ali nije konkretno komentarisao i kritikovao predloge i politiku predsednika Srbije o KiM.

Kosovo je, prema rečima Tačija, za pravno obavezujući sporazum i vreme je da se to učini sada. Nije lako, zbog čega su, kako je naveo, odlučili da analiziraju svaku moguću opciju.

- Korekciju granica u cilju pronalaženja rešenja vidim kao opciju i niko ne treba da se suprotstavi ili plaši potencijalnog mirovnog sporazuma, čak iako takav dogovor sadrži korekciju granica. Uveravamo da sporazum pod tim scenarijom neće ići duž etničkih linija - kazao je i istakao da Kosovo ostaje multietnička zajednica i isto važi za Srbiju.

Opozicija: Opasna avantura

Nametanjem teme o "razgraničenju", šef države Aleksandar Vučić je prema rečima poslanice i potpredsednice Narodne stranke Sande Rašković Ivić doživeo fijasko, jer se "u tu avanturu upustio ne pitajući nikoga i bez konsultacija ni sa kim u Srbiji i u inostranstvu".

- Sada za taj fijasko optužuje opoziciju i deo SPC i skriva se iza najave da će raspisati referendum na kojem će se narod izjasniti - rekla je.

Istakla je i da svako ko pomene i dobronamerno ukaže da predsednik Srbije daje izjave u koliziji sa Ustavom, Rezolucijom 1244 i nacionalnim interesima biva provučen kroz blato i medijski satanizovan.

- Ne samo opozicija, već su krenuli i na monahe SPC - ukazala je ona.
Priču o razgraničenju Dveri vide kao najobičniju političku podvalu kojom se prikriva suština, "darivanje nezavisnosti ilegalnim organima u Prištini".

Pokret Dosta je bilo je od vlasti zahtevao zamrzavanje razgovora u Briselu dok Priština ne ispuni svoj deo potpisanih obaveza.

Demokratska stranka Srbije je ukazujući na izjave kako Srbija neće menjati granice, sem ako se sa albanskom stranom ne postigne dogovor o tome, iznosi ocenu da to očito "neće, ali hoće".
 













 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online