Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 31.08.2018.
10:37
Vestionline, Tanjug A

"Molim se za pomirenje srpskog i albanskog naroda"

Pitanje Kosova je toliko bolno i istovremeno važno da ne smemo dozvoliti da bude zloupotrebljeno za postizanje bilo čijih ličnih ili partijskih politikanskih interesa, ukazuje mitropolit Porfirije i ističe da se moli da naši politički lideri budu kadri da pronađu rešenje u kojem će nezadovoljstvo obe strane biti svedeno na minimum.

V. Sekulić
Mitropolit Porfirije

Kosovski čvor, kaže vladika, mrsili su decenijama mnogi kojima Kosovo nije bila "najskuplja srpska reč" i ostavili ga da ga drugi odreše.

Kako i može li bezbolno, pita se vladika i dodaje da on sam ne zna.

- Nisam političar, nego sveštenik - rekao je za "Ekspres" mitropolit Porfirije.

Episkop zagrebačko-ljubljanski ukazuje da sveštenici, književnici, istoričari, filozofi, rasuđu na

osnovu iskustava, istorije, predanja, zaveta, emocija, a političari na osnovu egzaktnih pokazatelja, privrednih, statističkih, diplomatije, "onoga što se zove ''intelidžent servis''" i dodaje da sveštenici o tome "ne znaju dovoljno, ili možda neki znaju, ali on svakako ne".

- Valjda zato i postoje država, izbori i demokratski poredak - da reše tako krupno pitanje, konstatovao je vladika.

Navodeći da je pitanje Kosova toliko bolno i istovremeno važno da ne smemo dozvoliti da bude zloupotrebljeno za postizanje bilo čijih ličnih ili partijskih politikanskih interesa, on naglašava da ono ne sme da produbi postojeće i stvori nove podele među nama.

- Naprotiv, normalno bi bilo da nas približi jedne drugima, da objedini naše snage, da nas pokrene na saradnju, da nam pomogne da oštre emocije i reči, kao i međusobna optuživanja ostavimo po strani i počnemo da sarađujemo tragajući za rešenjem - rekao je on.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski je rekao da se moli za pomirenje srpskog i albanskog naroda, kao i za vladiku Teodosija, njegovo sveštenstvo i verni narod, da mu, kako je kazao, Gospod da mudrosti i snage.

- Molim se za pomirenje srpskog i albanskog naroda. Molim se Bogu da, uzimajući u obzir sve izrečene stavove i mišljenja, naši politički lideri u dijalogu sa albanskim i međunarodnim faktorima, što je neminovno, budu kadri da pronađu rešenje u kojem će stepen nezadovoljstva obe strane biti sveden na minimum. Bojim se da idealnog nema - zaključio je mitropolit Porfirije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online