Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 25.08.2018.
21:15
Tanjug, Vestionline A

Paić: SAD preispituje stavove o Kosovu

Američki predsednik Donald Tramp pokušava da pronađe pragmatično rešenje za Kosovo i Metohiju, uveren je bivši ambasador i predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga Milisav Paić, tumačeći izjavu savetnika američkog predsednika Džona Boltona o mogućnosti teritorijalne korekcije između Srba i Albanaca.

pixabay.com
 

Prema Paićevoj oceni, Boltonova izjava dovodi u pitanje politiku i poziciju zapada i Evropske unije da je kosovsko pitanje završeno i da tu nema oko čega da se pregovara. 

- Jasno im je da postupak prihvatanja Kosova kao nezavisne države u svetu ne ide kako su očekivali. Okolnosti su se promenile i sada krug oko predsednika Trampa pokušava da pronađe pragmatično rešenje za problem KiM - rekao je Paić za Tanjug.

Kako kaže, poruka ukazuje i na fleksibilniji stav SAD prema pitanju KiM, kao i na preispitivanje američke politike prema regionu Balkana, a u kontekstu najavljene američke tzv."ofanzive šarma" prema Srbiji i pokušaja da se, kaže, otople odnosi dve zemlje i poboljša imidž SAD u srpskoj javnosti.

- Amerikanci su svesni da su od 1999. godine pozicije SAD u srpskoj javnosti jako loše. Ova izjava može da znači otklon prema politici Klintona i Buša i pokušaj administracije da se ta zaostavština na neki način preispita - smatra Paić.

Napominje da je Bolton i kao stalni američki predstavnik u EU još 2005. i 2006. godine iznosio stavove da rešenje pitanja KiM ne može da bude jednostrano.

- Bolton od ranije ima vrlo rezervisan stav prema zvaničnoj američkoj politici. Ovo je novi momenat koji ne treba precenjivati, ali koji našoj strani otvara određeni manevarski prostor koji bi mogao da vodi uravnoteženom rešenju kosovskog problema - ocenjuje bivši diplomata. 

Paić primećuje da su i Tramp i Bolton veoma kritični prema EU, te da i ovom prilikom poručuju da nema rešenja kosovskog problema bez SAD, koje su, kaže, iza kulisa prisutne sve vreme.

- Ipak, ovo znači određenije uključivanje SAD u rešavanje ovog pitanja. Bolton je u Kijevu rekao da ima pomaka na zapadnom Balkanu posle potpisivanja sporazuma između Atine i Skoplja oko naziva Makedonije. On misli da bi određeno pragmatično rešenje u vezi sa KiM doprinelo učvršćivanju mira i stabilnosti u ovom regionu - naveo je Paić.

On je izrazio uverenje da će Boltonova poruka izazvati nervozu i konfuziju u Prištini koja će, smatra, morati da preispita svoju poziciju, budući da očigledno više ne može da računa na garantovanu podršku SAD.

Paić ocenjuje da je ovog puta dovedena u pitanje i politika svršenog čina Nemačke, koja, kaže, ima najtvrđi stav prema nezavisnosti KiM.

- Nemačka će morati da razmisli da li je to što traži od Beograda konačno ili ima uslova za prilagođavanja i postizanje sporazuma koji bi bio uravnoteženiji u odnosu na dosadašnju politiku Nemačke - zaključio je Pajić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online