Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.08.2018.
18:39
Vestionline, Tanjug A

"Bez Rusije ne bismo odbranili nacionalne interese"

Prvi potpredsednik Vlade i ministar inostranih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da bez podrške Rusije Srbija ne bi mogla da obrani svoje nacionalne interese i teritorijalni integritet, te dodao da je podrška Moskve neophodna i ako se dođe do rešenje u dijalogu sa Prištinom.

Tanjug
Ivica Dačić (Foto: Arhiva)

Dačić je nakon razgovora sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim zahvalio na bezrezervnoj podršci koju pružaju predsednik Vladimir Putin i Rusija, a kad je reč o interesima Srbije. 

- Srbija će sa svoje strane isto tako podržavati Rusiju i, kao što znate, nije se pridružila niti će ikada da se pridruži bilo kakvim merama, sankcijama protiv ruskog naroda.

Nama je važna podrška Rusije i u tom smislu predsednik Aleksandar Vučić i ja smo redovno informisali rusku stranu, i danas sam to uradio, o toku dijaloga sa Prištinom - preneo je Dačić na zajedničkoj konferenciji za štampu.

Kazao je da je i danas svog kolegu Lavrova informisao da albanska strana ne ispunjava dogovoreno. 


- Mi želimo da se postigne kompromis i da dođe do dogovora, ali očigledno je da postoje dvostruki standardi, naročito na zapadu, koji gleda Prištini kroz prste - ukazao je on.

Pomenuo je kao primer da je tužilac za ratne zločine, inače Albanac, podneo ostavku zbog pristisaka koje, kako je rekao, albanski veterani OVK vrše da se ne bi podizale optužnice protiv njih.

- Mi ćemo i u nastavku dijaloga biti u tesnoj vezi sa Rusijom, sa predsednikom Putinom i ministrom Lavrovom, jer smatramo da bez podrške Rusije ne može doći do rešenja - kazao je Dačić. 

Konstatovao je, međutim, da je došlo do promena u stavovima kod nekih zemalja na zapadu, a koje danas, kaže, dozvoljavaju da se govori o kompromisnom rešenju, dok su ranije govorile da je sve već rešeno.

Kad je reč o odnosima dve zemlje, Dačić je kazao da su oni na veoma visokom nivou, da su to odnosi strateških partnera, o čemu svedoči, dodao je, i veliki jubilej koji proslavljamo ove godine , 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Preneo je da ga je danas ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić obradovao pričom o tome kako je na pitanje u gradskoj skupštini Moskve, da li bi neki trg ili ulica mogli da ponesu ime nekog Sbrina ili Srbije, gradonačelnik odgovorio: "šta ćete više, imate jedan od glavnih, a to je Kutuzov, čija je majka Sprkinja".

- Ja to nisam znao i velika je čast što je to tako. Verujem da niko u Srbiji to ne zna. Kada smo već kod Kutuzova, on je pobedio Napoleona uz čuveni moto ''vreme i strpljenje''. Mi to primenjujemo i kada su naši problemi u pitanju - dodao je.

Ministar je rekao i da se Srbija priprema za posetu predsednika Rusije, što je, kazao je, za nas događaj od prvorazrednog značaja.

Najavio je da će pre toga biti održana sednica Mesovitog komiteta za saradnju. 

- Ono što je visok stepen poverenja i dokaz velikog prijateljstva koji imamo jeste da možemo u svakom trenutku jedni druge da kontaktiramo - zaključio je. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online