Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.08.2018.
19:33
blic.rs A

Sara Vidak u pritvoru, porodica nudi kauciju 10.000 evra

Mlada Beograđanka Sara Vidak (20), ostaje u pritvoru od 30 dana koji joj je odredio sudija za istragu Osnovnog suda u Kotoru Špiro Pavićević, po zahtevu osnovnog državnog tužilaštva, koje je tereti da je počinila krivično delo napada na službeno lice, odnosno sudiju Suda za prekršaje Jelenu Stanišić.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Vanraspravno veće Osnovnog suda u Kotoru odbilo je naš odnosno prigovor našeg advokata dvokata Srđana Lješkovića na određivanje pritovra i zahtev za puštanje na slobodu - rekla je danas Olivara Vidak, Sarina majka.

Porodica i branioci Sare Vidak (20) ponudiće kauciju da bi je sud pustio da se brani sa slobode. To su za “Blic” potvrdili i njeni branioci kao i majka Olivera Kovačević Vidak.

- Sud je odbio našu žalbu da se Sara u daljem postupku brani sa slobode. Zbog toga ćemo danas podneti zahtev za kauciju. Inače, već je počelo saslušanje svedoka i čini mi se da je mnogo više osoba na tom spisku nego onih što je prisustvovalo tom događaju - kaže za ovaj list njen branilac advokat Lješković.

- Predložićemo da Sara sudu dostavi svoj srpski pasoš, ali i kanadsku putnu ispravu, jer je i državljanka Kanade. Takođe ćemo predložiti kauciju od 10.000 evra. Sara u Crnoj Gori ima rođake pa može da bude kod njih smeštena ukoliko sud odobri puštanje na slobodu uz jemstvo i da se redovno javlja nadležnoj policiji - objasnila je Olivera Kovačević Vidak za “Blic”, koja se u Beograd vratila upravo iz razloga da bi osim novca uzela i Sarinu ličnu kartu i dostavila je sudu u Crnoj Gori ukoliko prihvate njihov zahtev za kauciju i puštanje na slobodu.

Očekuje se da Saru u četvrtak u spuškom pritvoru gde je u ćeliji sa Crnogorkom i Ukrajinkom, obiđe i kanadski konzul, jer devojka, kako smo već pisali, ima i njihovo državljanstvo.

Majka i dalje ne zna u kom je stanju Sara i podseća da je njena ćerka operisana i da je u Crnu Goru otišla radi oporavka.

Sara Vidak uhapšena je u sredu, 15. avgusta, zbog sumnje da je u kotorskom sudu za prekršaje napala sudiju Jelenu Stanišić.

Generalni konzul Srbije u Konzulatu u Herceg Novom, Zoran Dojčinović rekao je da pomno prate slučaj naše državljanke.

Danas je kod nje u posetu otišao konzul iz Podgorice.

Advokat Srđan Lješković, branilac Sare Vidak, izjavio je za Kurir da su danas saslušani svedoci u istrazi koja se vodi protiv njegove branjenice.

- Izjave svedoka su neodređene, ostalo je sve još uvek nejasno. Nadamo se da će snimak rasvetliti ko je koga napao i držao za ruku. Morate da imate u vidu da su dosad saslušani svedoci zaposleni u državnim organima Crne Gore i da nakon ovakvog nepotrebnog pritiska, sigurno je da su njihove izjave odmerene, što znači da ostaje na sudu da utvrdi pravu istinu - rekao je Lješković i dodao da ako postoji snimak samog događaja da se on dostavi odbrani ili da se prezentuje crnogorskoj javnosti.

Odmor se pretvorio u pakao

Podsetimo, Sara, njena majka i dečko Stevan Prpa u Kotor su došli u ponedeljak, da bi se na ona na moru oporavila, jer je pre mesec dana bila u bolnici, ali nisu ni slutili da će im se odmor pretvoriti u pakao. Tog dana Prpa je na parkingu imao saobraćajni incident, a kako nije mogao da se dogovori sa drugim vozačem, koji nije pristao na evropski nalog, policija mu je dala poziv za sud za prekršaje i izrečena mu je kazna od 90 evra.

- Kaznila ga je, a da ga nije saslušala. Prišla sam da bih pitala kako da ulože prigovor, ali je sudija izašla i počela da viče. Čak je u jednom momentu rekla "marš, napolje" i odmahivala prstom ka vratima. Tada je moja ćerka prišla vratima gde je Stanišić stajala i pitala: "gospođo, samo želimo da pitamo koja je procedura". Ona joj je na to odbrusila da napusti prostoriju i krenula da zatvara vrata, pa je uhvatila Saru za ruku. U tom momentu Sara, reagujući po inerciji, okrenula svoju ruku, ne njenu, da bi se oslobodila stiska. Sara joj je tada rekla "odakle vam pravo da me držite za ruku". Tek tada je Stanišić počela je da urla i pravi scenu kako je Sara nju povredila - priča Olivera.

Sa slučajem hapšenja mlade Beograđanke upoznati su i naše Ministarstvo spoljnih poslova, a Ambasada u Podgorici je ponudila svu neophodnu pomoć. Takođe je obavešteno i diplomatsko predstavništvo Kanade, jer Sara ima i njihovo državljanstvo.

Predlog advokata Lješkovića da se izuzme video zapis celog događaja, tužilaštvo za sada nije razmatralo.

Slučaj Vidak izazvao je žestoke polemike u javnosti. Čelnici pravosdunih institucija su pozdravili hitro reagovanje policije i suda, a šef diplomatije Republike Srbije Ivica Dačić osudio je hajku crnogorskih medija na državljanku Srbije, naglašavajući da se sa velikom pažnjm prati njen slučaj.

Prema saznanjima "Blica" Sara je studentkinja dva fakulteta u Beogradu, Fakulteta za civilno vazduhoplovstvo na Megatrendu i FEF-a. Rođena je 14. novembra 1997. godine u Beogradu, a završila Britansku školu u Antaliji. Sve vreme školovanja bila je odličan đak.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online