Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 31.07.2018.
00:10
B. Đokić - Vesti A

Lisice zbog 26 dinara

Gordana Živković (49), koja je poreklom iz Požarevca, a godinama živi i radi u Francuskoj, doživela je veliku neprijatnost na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", gde je odmah po sletanju uhapšena zbog duga za parkiranje od 26 dinara.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Za Gordanom je Prekršajni sud u Čačku raspisao potragu zbog duga koji je još decembra 2016. godine napravio njen prijatelj kojem je poklonila automobil. Nakon tri i po sata u stanici i objašnjavanja sa policajcima, Gordana je puštena, ali uz obećanje da će se javiti u stanicu i rešiti problem.

- Sletela sam sa suprugom Radetom u Beograd i na pasoškoj kontroli policajac mi je rekao da pođem s njim, jer je za mnom raspisana poternica. Bila sam u šoku. Ipak, dogovorila sam se s policajcima, pa me nisu uhapsili i odvezli u zatvor u Čačku, već sam otišla da rešim problem. Posle nekoliko dana u Prekršajnom sudu u Čačku su mi rekli da za automobil registrovan na moje ime u decembru 2016. godine nije plaćen parking od 26 dinara. Taj auto sam poklonila porodičnom prijatelju. Zbog toga su raspisali potragu za mnom iz suda. Platila sam kaznu uz doplatu od 1.226 dinara i rešila slučaj - priča Gordana.

Ogromna šteta

Gordanin suprug Rade priča da su s njima na aerodromu bili i vlasnik velike argentinske kompanije koja se bavi proizvodnjom aluminijumske ambalaže za farmaceutsku industriju.
- Bili su tu i njegova supruga, kao i finansijski direktor kompanije sa ženom. U Beograd smo došli poslovno kako bi ispitali mogućnost da u Srbiji otvore fabriku. Pokušao sam da im objasnim da je reč o dugu manjem od četvrt dolara, ali su im iz njihove ambasade poručili da budu oprezni - priča Rade.

Slučaj naše zemljakinje iz Francuske, za kojom je raspisana poternica zbog neplaćenog parkiranja, nažalost, nije jedini

Hapšenje u autobusu

U MUP-u Srbije za "Vesti" kažu da ovakve situacije, nažalost, nisu retke.

- Zakon propisuje da sud može da raspiše potragu ili poternicu, ali ne navodi koji sud. Tako i prekršajni sudovi mogu da raspišu potragu za učesnikom u postupku. Nažalost, potrage se raspisuju za razne banalne stvari, pa čak i za onima koji treba da budu svedoci u prekršajnom postupku. Imali smo slučajeve u kojima su ljudi hapšeni u prepunom autobusu, samo zato što je trebalo da budu svedoci u nekom prekršajnom postupku - kažu nam u MUP-u.
Za gotovo sve slučajeve kojima se bave sudovi moguće je raspisati potrage, zbog čega i bezazlene stvari, poput kazne od 26 dinara, mogu građanima da predstavljaju problem.
U MUP-u nam objašnjavaju da i Upravni sudovi mogu da raspišu potragu, na primer, za carinske prekršaj.

Priveden zbog pojasa

Jedan od beogradskih policajaca priča za "Vesti" da je sličan slučaj imao u svojoj porodici. Njegov zet je s porodicom krenuo na more u Crnu Goru i kada su mu na granici proveravali dokumenta sistem je upozorio da je za njim raspisana potraga, jer nije platio kaznu za nevezan pojas u kolima.
- Zvao me je odmah i ispostavilo se da je policajac koji ga je zadržao moj prijatelj sa obuke. Međutim, rekao mi je da ne može da ga pusti, da mu je žao, i da će biti odgovoran ako ga ne privede. Tako se i desilo, a zet je platio kaznu - priča naš sagovornik.

Nemušta potraga

- Pošalju dopis da im treba određena osoba i da je dovedemo kada je nađemo. Kada građanin predaje pasoš na granici ili ličnu kartu, ili kada ga legitimiše policajac na ulici prilikom rutinske provere, upale se crvene lampice u kompjuterskom sistemu koji upozorava da je za tom osobom raspisana potraga ili poternica. Policajac ne zna za koje delo, već samo koji sud ili policijska stanica potražuju građanina. Međutim, policajac je dužan da tu osobu veže lisicama i sprovede tamo gde je tražena, u sud ili policijsku stanicu. Ne može policajac da pusti tek tako traženu osobu - kaže sagovornik "Vesti" u MUP-u Srbije.
On objašnjava da po pravilnicima policajci moraju da reaguju i za najlakša dela, inače će odgovarati. I to bez obzira što su u najvećem broju slučajeva osobe tražene za banalne stvari i sitne prekršaje.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online