Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 17.08.2018.
12:28
Đ. Barović - Vesti A

Zatvoren omladinski kamp na Zlatiboru; Vučić: To nije Srbija budućnosti

Patriotski omladinski kamp na Zlatiboru ekspresno je zatvoren u četvrtak uveče posle niza negativnih natpisa u srpskoj štampi, ali i regionu.

Lična arhiva
Nema šale: Taktička obuka

Prema rečima ministra policije, Nebojše Stefanovića, kamp je zatvoren zbog "moguće zloupotrebe dece i uznemirenja javnosti".

"Mi smo dali nalog za raspuštanje kampa zbog moguće zloupotrebe dece i uznemirenja javnosti", rekao je Stefanović i objasnio da su sva deca vraćena kući, a u toku je rasklapanje kampa.

Zatvaranje patriotskog kampa prokomentarisao je i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. On je kazao da ono što se dešavalo na Zlatiboru i kamp u kojem su deca imala vojnu obuku nije Srbija budućnosti i poručio da takve stvari država Srbija neće tolerisati.

- Nama to kao zemlji nije potrebno i takve stvari država Srbija neće tolerisati - kazao je Vučić i poručio da "ma kako to bilo nekome nepopularno da čuje to nije Srbija budućnosti i to nije Srbija kakvom želimo da se ponosimo".

Međutim, organizator i vođa ovog patriotskog kampa, Željko Vukelić kaže za "Vesti" da je kamp zatvoren bez ikakvog obrazloženja ili pisanog rešenja zašto se to čini i to samo dan ipo pošto je i zvanično trebalo da bude završen u subotu.

- U četvrtak, nešto iza 22 časa upalo je 20-tak policajaca i njihov šef nam je rekao da se kamp zatvara, a u slučaju da ga ne poslušamo nas će pohapsiti, a decu privesti u policijsku stanicu. Na pitanje da li za to imaju neku naredbu, kratko nam je rečeno da je nalog došao direktno iz Beograda i da im je rečeno da sve urade ekspresno. Poslušali smo ih jer nismo želeli da kod dece proizvedemo neprijatnosti, ali ozbiljno razmišljamo da podnesemo krivičnu prijavu jer ništa nismo radili mimo zakona i ustava Srbije - kaže Vukelić.

Prema njegovim rečima, odluka o zatvaranju kampa je rezultat pritisaka "kvazi" stručne javnosti i direktan šamar Rusiji.

-Ovo je kamp organizovan po ugledu na istovetne koji se već godinama održavaju u Ruskoj Federaciji, a zasnovan je na jačanju patriotizma kod dece. Na ovaj način je direktno ponižen ruski program patrotizma koji sprovode. Ne odustajemo i već sledeće godine ćemo organizovati istovetan kamp jer patriotizam nema cenu, a mi ratni veterani koji smo se borili za ovu državu nećemo pokleknuti - kaže Vukelić i dodaje da je i pored, kako tvrdi "orkestrirane" hajke na aktivnosti kampa, poslednjih dana primio veliki broj poziva roditelja čija deca su iskazala želju da se prijave.

-Najviše poziva je stiglo iz dijaspore, od Danske, Francuske, pa sve do Engleske. Znam da nismo činili ništa loše i zbog toga ćemo sledeće godine u isto vreme i na istom mestu organizovati isti kamp. Jedino što ćemo se do tada "naoružati" pravnim znanjem, da ne mogu da nas zatvore kao sada - tvrdi Vukelić.

Prvi Omladinsko-patriotski kamp za decu u organizaciji srpskih i ruskih veteranskih grupa ustalasao je javnost nakon TV snimaka dece uzrasta od 14 do 23 godine kako u vojnim uniformama uče borilačke veštine, ali i baratanje vatrenim oružjem.

Idejni tvorac kampa i predsednik Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije Željko Vukelić za "Vesti" kaže da ne vidi ništa sporno u tome što je deo programa činila i predvojnička obuka.
 

Sve po zakonu
 

- Suludo je što se prašina podigla nekoliko dana pre zvaničnog zatvaranja kampa. Uredno smo pre otvaranja, 9. avgusta, srpskim medijima poslali pozivnice i obaveštenje, ali niko nije došao. Sada pokušavaju da se predstave da smo napravili neki vojni kamp, mada u većini zemalja na Zapadu, od Mađarske, Belgije, Nemačke ili Velike Britanije ti kampovi postoje već godinama i mnogo su militantniji od našeg - kaže nam Vukelić i zaključuje da je izgleda jedini problem što se u Srbiji prvi put pojavio kamp po uzoru na slične u Rusiji.
On tvrdi da su deca na ovom kampu imala mnogo manji obim vojne obuke nego što je to slučaj u Rusiji, ali i u zapadnim zemljama.
- Najvećim delom deca su se u kampu učila srpskoj istoriji, tradiciji srpske vojske, srpsko-ruskim odnosima kroz vekove, ali i raznim kulturno-umetničkim programima. Ništa nije rađeno mimo ili protiv Ustava ili zakona Srbije - ističe Vukelić.


Đaci i iz Srpske i Crne Gore

Vukelić priča da je ideju dobio pošto je prošle i ove godine obišao tri kampa u Rusiji kroz koje su tokom godina prošle na desetine hiljada dece. Ističe i da ništa nije rađeno u ilegali, te da su sve aktivnosti na Zlatiboru uredno prijavljene policiji, a da je tridesetak mališana došlo uz pisanu i overenu saglasnost roditelja. U ovoj grupi je i 10 devojaka, kao i dvoje mališana mlađih od 13 godina, koji su stigli u pratnji roditelja.
- Na našem sajtu i Fejsbuk nalogu postavili smo obaveštenje šta organizujemo i roditelji su se javljali i raspitivali o programu kampa, tako da imamo decu iz cele Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Svima se dopalo što smo organizovali kamp po ugledu na one u Rusiji, ali i što će proći predvojničku obuku - navodi naš sagovornik i dodaje da su se deca tokom desetak dana u manjoj meri bavila strojevom obukom, a mnogo više aktivnostima kao kod izviđača.

 

Pod oznakama VJ

Svi mališani su u maskirnim uniformama i sa vojnim obeležjima, a Željko Vukelić kaže da je o modelu M 93 - koji nisu u upotrebi srpske vojske, već je reč o uniformama koje su kupovali po vojnim otpadima i zatim prerađivali.
- Kada je reč o obeležjima i oznakama, sva su bivše Vojske Jugoslavije. Pod tim oznakama smo se i mi borili, pa je i logično da ih sada koristimo - objašnjava Vukelić.

Poziv na pomirenje

Vukelić je nekadašnji pripadnik 21. diverzantskog odreda Kordunaškog korpusa Vojske RSK, ali i predsednik Udruženja koje je u nekoliko navrata bezuspešno pokušavalo da uspostavi saradnju srpskih i hrvatskih veteranskih udruženja.
- I dalje smatram da je povezivanje ratnih veterana najbolji način da se reši većina spornih pitanja između Srbije i Hrvatske. Kada bismo mi seli za isti sto poslali bismo jasnu poruku političarima da je moguće pomirenje naroda, a sve zbog budućnosti naše dece - ističe Vukelić, koji je u ratu teško ranjen u obe noge.

Juriš s gumenim puškama

U javnost je najviše interesovanja izazvala vojna obuka u kampu. Vukelić navodi da su u programu bili klasično postrojavanje, zatim učenje komandi koje se izdaju u vojsci, ali i prolazak kroz poligone: od klasičnog s pešadijskim preprekama, preko poligona za učenje borilačkih veština, pa do upoznavanja i korišćenja vatrenog oružja u stroju.

- Naravno, nismo deci davali pravo oružje već gumene, takozvane bezbolne puške koje su korišćene u Jugoslaviji za obaveznu predvojničku obuku. Gađalo se jedino iz vazdušne puške, ali i to se odvijalo pod strogim nadzorom i uz poštovanje svih pravila koja važe za streljane - otkriva Vukelić.

On dodaje da su deca u okviru programa predvojničke obuke imala i časove na kojima su im instruktori pokazivali i razne vrste minsko-eksplozivnih sredstava, ali samo da bi znala kako da se ponašaju u slučaju da dođu u kontakt sa sličnim napravama.

- Na isti način smo im pokazali pružanje prve pomoći, sistem korišćenja radio veze, a iz Čajetine nam je došla vatrogasna brigada koja je decu uputila kako da postupe u slučaju požara - navodi Vukelić.

 

POVEZANE VESTI

Petak 17.08.2018. 12:48
Вучић нема памети да одлучи шта је добро за будућност Србије. Србија има данас професионалну војску. Ако неко од тинејџера планира да се посвети позиву војника, зашто му ускратити мугоћност да се под пријатним околностима у природи, боље упозна са евентуалним послом да би могао да дође до дефинитивне одлуке о својој бодућности? Вучић је неодговоран мамлаз.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online