Petak 17.08.2018.
12:28
Đ. Barović - Vesti

Zatvoren omladinski kamp na Zlatiboru; Vučić: To nije Srbija budućnosti

Lična arhiva
Nema šale: Taktička obuka

Prema rečima ministra policije, Nebojše Stefanovića, kamp je zatvoren zbog "moguće zloupotrebe dece i uznemirenja javnosti".

"Mi smo dali nalog za raspuštanje kampa zbog moguće zloupotrebe dece i uznemirenja javnosti", rekao je Stefanović i objasnio da su sva deca vraćena kući, a u toku je rasklapanje kampa.

Zatvaranje patriotskog kampa prokomentarisao je i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. On je kazao da ono što se dešavalo na Zlatiboru i kamp u kojem su deca imala vojnu obuku nije Srbija budućnosti i poručio da takve stvari država Srbija neće tolerisati.

- Nama to kao zemlji nije potrebno i takve stvari država Srbija neće tolerisati - kazao je Vučić i poručio da "ma kako to bilo nekome nepopularno da čuje to nije Srbija budućnosti i to nije Srbija kakvom želimo da se ponosimo".

Međutim, organizator i vođa ovog patriotskog kampa, Željko Vukelić kaže za "Vesti" da je kamp zatvoren bez ikakvog obrazloženja ili pisanog rešenja zašto se to čini i to samo dan ipo pošto je i zvanično trebalo da bude završen u subotu.

- U četvrtak, nešto iza 22 časa upalo je 20-tak policajaca i njihov šef nam je rekao da se kamp zatvara, a u slučaju da ga ne poslušamo nas će pohapsiti, a decu privesti u policijsku stanicu. Na pitanje da li za to imaju neku naredbu, kratko nam je rečeno da je nalog došao direktno iz Beograda i da im je rečeno da sve urade ekspresno. Poslušali smo ih jer nismo želeli da kod dece proizvedemo neprijatnosti, ali ozbiljno razmišljamo da podnesemo krivičnu prijavu jer ništa nismo radili mimo zakona i ustava Srbije - kaže Vukelić.

Prema njegovim rečima, odluka o zatvaranju kampa je rezultat pritisaka "kvazi" stručne javnosti i direktan šamar Rusiji.

-Ovo je kamp organizovan po ugledu na istovetne koji se već godinama održavaju u Ruskoj Federaciji, a zasnovan je na jačanju patriotizma kod dece. Na ovaj način je direktno ponižen ruski program patrotizma koji sprovode. Ne odustajemo i već sledeće godine ćemo organizovati istovetan kamp jer patriotizam nema cenu, a mi ratni veterani koji smo se borili za ovu državu nećemo pokleknuti - kaže Vukelić i dodaje da je i pored, kako tvrdi "orkestrirane" hajke na aktivnosti kampa, poslednjih dana primio veliki broj poziva roditelja čija deca su iskazala želju da se prijave.

-Najviše poziva je stiglo iz dijaspore, od Danske, Francuske, pa sve do Engleske. Znam da nismo činili ništa loše i zbog toga ćemo sledeće godine u isto vreme i na istom mestu organizovati isti kamp. Jedino što ćemo se do tada "naoružati" pravnim znanjem, da ne mogu da nas zatvore kao sada - tvrdi Vukelić.

Prvi Omladinsko-patriotski kamp za decu u organizaciji srpskih i ruskih veteranskih grupa ustalasao je javnost nakon TV snimaka dece uzrasta od 14 do 23 godine kako u vojnim uniformama uče borilačke veštine, ali i baratanje vatrenim oružjem.

Idejni tvorac kampa i predsednik Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije Željko Vukelić za "Vesti" kaže da ne vidi ništa sporno u tome što je deo programa činila i predvojnička obuka.
 

Sve po zakonu
 

- Suludo je što se prašina podigla nekoliko dana pre zvaničnog zatvaranja kampa. Uredno smo pre otvaranja, 9. avgusta, srpskim medijima poslali pozivnice i obaveštenje, ali niko nije došao. Sada pokušavaju da se predstave da smo napravili neki vojni kamp, mada u većini zemalja na Zapadu, od Mađarske, Belgije, Nemačke ili Velike Britanije ti kampovi postoje već godinama i mnogo su militantniji od našeg - kaže nam Vukelić i zaključuje da je izgleda jedini problem što se u Srbiji prvi put pojavio kamp po uzoru na slične u Rusiji.
On tvrdi da su deca na ovom kampu imala mnogo manji obim vojne obuke nego što je to slučaj u Rusiji, ali i u zapadnim zemljama.
- Najvećim delom deca su se u kampu učila srpskoj istoriji, tradiciji srpske vojske, srpsko-ruskim odnosima kroz vekove, ali i raznim kulturno-umetničkim programima. Ništa nije rađeno mimo ili protiv Ustava ili zakona Srbije - ističe Vukelić.


Đaci i iz Srpske i Crne Gore

Vukelić priča da je ideju dobio pošto je prošle i ove godine obišao tri kampa u Rusiji kroz koje su tokom godina prošle na desetine hiljada dece. Ističe i da ništa nije rađeno u ilegali, te da su sve aktivnosti na Zlatiboru uredno prijavljene policiji, a da je tridesetak mališana došlo uz pisanu i overenu saglasnost roditelja. U ovoj grupi je i 10 devojaka, kao i dvoje mališana mlađih od 13 godina, koji su stigli u pratnji roditelja.
- Na našem sajtu i Fejsbuk nalogu postavili smo obaveštenje šta organizujemo i roditelji su se javljali i raspitivali o programu kampa, tako da imamo decu iz cele Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Svima se dopalo što smo organizovali kamp po ugledu na one u Rusiji, ali i što će proći predvojničku obuku - navodi naš sagovornik i dodaje da su se deca tokom desetak dana u manjoj meri bavila strojevom obukom, a mnogo više aktivnostima kao kod izviđača.

 

Pod oznakama VJ

Svi mališani su u maskirnim uniformama i sa vojnim obeležjima, a Željko Vukelić kaže da je o modelu M 93 - koji nisu u upotrebi srpske vojske, već je reč o uniformama koje su kupovali po vojnim otpadima i zatim prerađivali.
- Kada je reč o obeležjima i oznakama, sva su bivše Vojske Jugoslavije. Pod tim oznakama smo se i mi borili, pa je i logično da ih sada koristimo - objašnjava Vukelić.

Poziv na pomirenje

Vukelić je nekadašnji pripadnik 21. diverzantskog odreda Kordunaškog korpusa Vojske RSK, ali i predsednik Udruženja koje je u nekoliko navrata bezuspešno pokušavalo da uspostavi saradnju srpskih i hrvatskih veteranskih udruženja.
- I dalje smatram da je povezivanje ratnih veterana najbolji način da se reši većina spornih pitanja između Srbije i Hrvatske. Kada bismo mi seli za isti sto poslali bismo jasnu poruku političarima da je moguće pomirenje naroda, a sve zbog budućnosti naše dece - ističe Vukelić, koji je u ratu teško ranjen u obe noge.

Juriš s gumenim puškama

U javnost je najviše interesovanja izazvala vojna obuka u kampu. Vukelić navodi da su u programu bili klasično postrojavanje, zatim učenje komandi koje se izdaju u vojsci, ali i prolazak kroz poligone: od klasičnog s pešadijskim preprekama, preko poligona za učenje borilačkih veština, pa do upoznavanja i korišćenja vatrenog oružja u stroju.

- Naravno, nismo deci davali pravo oružje već gumene, takozvane bezbolne puške koje su korišćene u Jugoslaviji za obaveznu predvojničku obuku. Gađalo se jedino iz vazdušne puške, ali i to se odvijalo pod strogim nadzorom i uz poštovanje svih pravila koja važe za streljane - otkriva Vukelić.

On dodaje da su deca u okviru programa predvojničke obuke imala i časove na kojima su im instruktori pokazivali i razne vrste minsko-eksplozivnih sredstava, ali samo da bi znala kako da se ponašaju u slučaju da dođu u kontakt sa sličnim napravama.

- Na isti način smo im pokazali pružanje prve pomoći, sistem korišćenja radio veze, a iz Čajetine nam je došla vatrogasna brigada koja je decu uputila kako da postupe u slučaju požara - navodi Vukelić.

 

2024 © - Vesti online