Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 11.08.2018.
00:15
Đ. Barović - Vesti A

Štrajk ratnih veterana u Valjevu: Borci krvlju traže pravdu!

Članovi Udruženja boraca i ratnih vojnih invalida iz Valjeva, njih dvojica, probili su šake ekserima i na njih zakucali drvenu tablu s natpisom "Jadna moja Srbijo, jesam li te zato branio"!

Lična arhiva
Žive i štrajkuju gladni: Veterani među portretima palih saboraca

Prvi je sebe povredio Ljubomir Bradić, predsednik Udruženja i generalni sekretar Udruženja boraca Srbije ratova devedesetih, a za njim je to učinio Gojko Arsenović (64) kome je potom pozlilo i prebačen je u bolnicu. Bio je na infuziji, ali ne i životno ugrožen.

Bradić za "Vesti" kaže da će štrajkači nastaviti sa radikalnim potezima sve dok resorno ministarstvo i opštinska uprava ne ispune najmanje tri od ukupno 11 zahteva ratnih vojnih invalida.

Razočaran: Gojko Arsenović

Desetak ratnih vojnih invalida i veterana već peti dan štrajkuju glađu u sedištu Udruženja u centru Valjeva. Pošto ih niko nije ozbiljno shvatio, Bradić se odlučio na sampovređivanje, a sada mu se priključuju i ostali.

Smrt u mukama

Bradić kaže da se sva nebriga države vidi i kroz slučaj Nebojše Milenkovića, borca s Košara koji je pre četiri godine odsekao sebi prst iz protesta. Bradić ukazuje da se i Nebojša na taj čin odlučio zbog saboraca koji su u Srbiji građani drugog reda.
Nebojša Milenković umro je u najgorim mukama. Operisan je od raka, a onda je mesecima čekao na zračenje jer aparat nije radio.
- Njegova porodica živi u potpunoj bedi i niko iz države im nije pomogao - kaže Bradić.

Kao u afričkoj zemlji

- Prvo sam pokušao da ekserom probijem ruku, ali ekser je prošao samo dva centimetra i dalje nije mogao. Zato sam drugim ekserom potpuno probio levu šaku, a planiram da uskoro probijem i desnu. Ni ja ni Arsenović nismo ludi, pa da se samopovređujemo iz obesti. Ovo smo uradili zbog porodica naših palih saboraca, zbog njihove dece i svih ratnih vojnih invalida koji su danas u Srbiji na ivici egzistencije, bez posla i budućnosti. Treba da se stidi Srbija u kakvoj državi borci danas žive. Već petorica veterana su se zapalila jer nisu imali da plate dug za struju niti mogli da gledaju svoju decu da žive kao u nekoj afričkoj zemlji - priča nam u jednom dahu Ljubomir Bradić.

Zbog povreda u bolnicu

U zahtevima koji su upućeni na adresu Ministarstva za rad, boračku i socijalnu zaštitu je i apel da se pomogne ratnim veteranima i invalidima kojima je struja isključena zbog neplaćanja.

Dosta je lažnih obećanja

Radio Slobodna Evropa je tražila od Ministarstva da se izjasni o zahtevima štrajkača, a dobili su odgovor da ovo ministarstvo nije nadležno za zahteve poput priznavanja ratnih dnevnica, lečenja bez uputa na VMA i otpisa kamata za utrošenu struju, kao i za zahteve upućene lokalnoj samoupravi. Međutim, ovo ministarstvo je spremno da razgovara.
- Možda smo u nadležnosti ministarstva za sport, jer stalno sa nama igraju ping- pong. Naravno da su naši problemi u nadležnosti Ministarstva za rad i boračka i socijalna pitanja. S njima smo pregovarali tri dana pre štrajka. Zoran Đorđević je dobar čovek i ministar s kojim smo imali uvek odličnu saradnju. Problem su njegovi državni sekretari koji nam jedno obećaju, a onda sve slažu - tvrdi Bradić.
U zahtevima Ministarstvu traži se i da se veteranima bez zdravstvenih knjižica omogući lečenje u državnim bolnicama, ali i da se što pre donese nov zakon o boračkoj zaštiti, te da u njegovoj izradi učestvuju i sami borci.
Među zahtevima je i rešavanje nekoliko konkretnih slučajeva.
- Tražimo za jednog od obolelih ratnih vojnih invalida reviziju jer je proglašen zdravim, a čovek je bolestan. Da se razumemo, ne tražimo ništa ispod žita ili nepošteno, već da stručna komisija pregleda čoveka i ustanovi pravo stanje - ističe Bradić.

Invalid bez zdravstvene knižice

- Jedan od njih ima dvoje dece od sedam i osam godina, drugi je u kući sa deset članova porodice, a obojica su godinama bez posla i struje. Tražimo da im se struja privremeno uvede, da je plaćaju mesec za mesec, a da o ranijem dugu presudi sud. Da li je to mnogo ili nerealno? Pa kokičarima daju struju da prodaju na ulici, a ovo su ljudi koji su branili otadžbinu - ističe Bradić.

Lična arhiva
Nema povlačenja: Ljubomir Bradić

Ta dvojica ratnih invalida štrajkuju zajedno sa njim. Prvi je Jovica Đorđević kom deca idu u prvi i drugi razred. Jovica je bez stalnog zaposlenja, a bez struje su pet godina.

- Skinuli su i strujomer. Od čega ja to da platim kad sam invalid bez primanja - pita se Đorđević.I Milan Nedić, vojni invalid koji je poput Đorđevića ratovao u Hrvatskoj, živi na ivici egzistencije. - Nisam ja ratni vojni invalid, već klasičan socijalni slučaj. Čovek bez posla, bez zdravstvene knjižice i prava, koji se leči kod psihijatra, kardiologa, pa i astrologa - ironično komentariše Nedić. 

 

Zaposlite nam decu

Bradić ističe da je jedan od zahteva da se u valjevskom Krušiku godišnje zaposli barem desetoro dece palih boraca i ratnih vojnih invalida.
- Šta je to u odnosu na stalna partijska zaposlenja. Zbog čega su partijski kadrovi vredniji od dece onih koji su se žrtvovali za Srbiju - pita Bradić.


 

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.08.2018. 09:08
Gospodo o vama odlučuje kao i o svemu u Srbiji isključivo Vučić . A njemu je narod potpuno nebitan i on PREZIRE narod SRBIJE .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online