Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 24.07.2018.
13:15
Vestionline, Tanjug A

Ugljaninovi potezi nikom ne donose dobro

Centar za evroatlantske studije iz Beograda (CEAS) osudio je danas seriju "opasnih izjava i nesmotrenih političkih poteza" Sulejmana Ugljanina, koji, kako ističu, čine štetu položaju Bošnjaka u Srbiji, kao i komplikovanim i teškim pregovorima Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU.

www.mc.rs
Jelena Milić

Ugljanin je izjavio da srpski državni organi, odnosno privremeni organi Republike Srbije sa srpskim predznakom i predsednik, premijer i poslanici su legitimni predstavnici srpskog naroda.

CEAS Jelene Milić ocenjuje da je predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća tom izjavom uvredio i delegitimisao sve druge birače koji nisu nužno srpske nacinalnosti, a glasali su na legitimnim izborima u okolnostima koje su kao adekvatne ocenili i međunarodne organizacije, poput OEBS-a i EU, na koje Ugljanin sada apeluje. 

Ugljaninovi potezi, kao i prethodna rezolucija odbornika opština sa juga Srbije, kojom se zahteva da ih u pregovorima o Kosovu predstavlja Priština, iako su imali sve mogućnosti učešča na izborima na svim nivoima u Srbiji, ali i reakcije na njih, potvrđuju nalaze iz prošlogodišnjeg CEAS-ovog izveštaja o slabostima postojećeg sistema manjinskih nacionalnih veća, ukazuje ova nevladina organizacija. 

Imajući u vidu nove geopolitičke i regionalne okolnosti i pojačanu dinamiku pregovora između Beograda i Prištine, CEAS ne isključuje mogućnost da ovi potezi nisu koordinirani. 

- Pomenute slabosti, samogetoizacija manjina, etnoklijentelizam, feudalni način kvazipolitičkog upravljanja nad njima od takozvanih etničkih lidera i druge posledice politizacija etniciteta, koji je i zapadna međunarodna zajednica oportuno podsticala, sada su sve češće ''veponizirani'' u unutrašnjepolitičkim i spoljnopolitičkim odnosima, kako od lokalnih tako i od spoljnih državnih i ne državnih aktera - smatra Centar. 

CEAS ujedno ukazuje da se izbori za manjinska nacionalna veća sprovode po istim principima kao izbori za organe vlasti i da praksa pokazuje da tako izabrani predstavnici, umesto da se bave zaštitom manjinskih nacionalnih prava, što je njihova osnovna svrha, u stvari koriste još jednu platformu za ostvarivanje ličnih i-ili stranačkih interesa na uštrb kolektivnih interesa nacionalnih manjina. 

Takođe podseća i da u srpski parlament stranke nacionalnih manjina ulaze po privilegovanoj metodi prirodnog cenzusa, a da praksa pokazuje da procena položaja manjinskih zajednica, koja dolazi od tako izabranih predstavnika manjinskih zajednica, ne dolazi na osnovu procene kvaliteta postojećeg normativnog uređenja i slike na terenu, već od njihovog učešća u centralnoj vlasti. 

- Naime, trend njihovih ocena je da kada su deo kolicione vlasti na republičkom nivou položaj njihove manjinske zajednice je ili ''dobar'' ili se o njemu ne raspravlja, a kada nisu na vlasti onda je katastrofalno loš - ističe CEAS. 

Vlada Srbije, ističe se u saopštenju, ima deo odgovornosti za novonastale tenzije, jer polazeći od toga da je ona legitimni predstavnik svih građana Srbije, ona bi taj stav morala da poštuje i u odnosu na opoziciju i druge aktere javnog života, ali i kada su u pitanju vlade zemalja u regionu u kojima žive i Srbi. 

- Te vlade su legitimni predstavnici Srba u tim državama - podvlači CEAS i dodaje da bi, dugoročno gledano, prvi pravi potez bio bi da se u novom Ustavu Srbija definiše kao država svih njenih građana, a ne kao sada - država Srba i manjina koje u njoj žive. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online