Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 07.07.2018.
00:22
D. N. Petrović - Vesti A

Dijaspora obnavlja svetinju

Na predlog Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, manastir Svete Varvare na Reljinoj gradini (u selu Lukocrevo) kod Novog Pazara koji je vekovima bio u ruševinama i samo delimično je obnovljen, uskoro će dobiti status kulturnog dobra od državnog značaja i ponovo će, kao nekada davno u svojoj istoriji, biti "uz rame" ovdašnjim mnogo poznatijim srpskim svetinjama: Sopoćanima, Đurđevim stupovima i Petrovoj crkvi koji su kao svetska kulturna dobra i pod zaštitom Uneska.

D. N. Petrović
Zemljaci sakupili 13 hiljada evra: Otac Gavrilo sa organizatorima turnira u Berlinu

- Dobro je što se konačno i država setila da posveti više pažnje ovom zapuštenom manastiru, delu kompleksa Starog Rasa sa Sopoćanima, koji je sve do dolaska Turaka u ove krajeve bio jedna od značajnijih srpskih bogomolja. 

Na udaru vandala

Pre pet godina manastir Svete Varvare u Lukocrevu bio je na strašnom udaru vandala, odnosno maloletnih meštana (druge vere) iz susednih sela. Tada su macolama i ćuskijama, da li iz obesti ili po nečijem nagovoru nikada nije utvrđeno, porazbijani zidovi i nekoliko otkrivenih vrata i prozora. Vandali su pronađeni i kažnjeni...

Nadamo se da će Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Ministarstvo kulture i Vlada Srbije pomoći njegovu obnovu za koju se mi u Eparhiji raško-prizrenskoj pripremamo već duže vremena - kaže otac Gavrilo, iguman manastira Đurđevi stupovi kod Novog Pazara.

Pošto je reč o metohu Đurđevih stupova, bratstvo ovog manastira biće nosilac obnove i oživljavanja Svete Varvare u Lukocrevu koje je samo pet kilometara udaljeno od Sopoćana. I sada se u poluobnovljenoj svetinji povremeno pod vedrim nebom održavaju molitve.

Izrada projekta je u toku, a prvi radovi mogli bi da počnu već ovog leta, navodi otac Gavrilo, zahvaljujući sredstvima (13.000 evra) koja su nedavno prikupili vernici u Berlinu, o čemu su "Vesti" već pisale.

- Računamo na pomoć meštana, naše eparhije, vernika iz cele Srbije i naravno na našu dijasporu.

Naš cilj je da uporedo sa obnovom - manastir i oživimo i u njega vratimo monahe koji će se moliti Bogu za što skoriji završetak, ali i nadzirati radove.

U početku će, dok ne izgradimo manastirski konak, boraviti u priručnoj prostoriji - dodaje naš sagovornik.

Do pre tridesetak godina manastir Svete Varvare bio je potpuno u ruševinama, tek kada su u Lukocrevo stigli arheolozi iz Beograda, Kraljeva i Novog Pazara crkva je počela da se pojavljuje "iz zemlje".

- Stručnjaci znaju kako je svetinja izgledala, napravili su i verodostojne skice, očekujemo da će, kad bude potpuno završen, manastir biti stožer okupljanja Srba u ovom delu Starog Rasa. Naravno da se radujemo, presrećni smo što Sveta Varvara više neće biti delimično obnovljeni kulturno-istorijski spomenik već manastir sa kompletnim verskim i duhovnim životom, živim za dan kada će me zvona sa moje svetinje pozvati na molitvu.

Raduju se i žitelji Jerke, Vareva, Paralova, Bagri, Dojevića, Vidova - ističe meštanin Grujica Stefanović.

Manastir Svete Varvare u Starom Rasu podignut je 1455, neposredno pre dolaska Turaka u ove krajeve. Tokom seobe 1689. napušten je, a kasnije i porušen. Tek krajem početkom devedesetih godina prošlog veka manastir je "otkopan", a kasnije i delimično obnovljen.

Gavrilo menja Gerasima

Na sopstveni zahtev, a uz blagoslov vladike raško-prizrenskog Teodosija, otac Gerasim, koji je godinama na svojim leđima nosio obnovu i oživljavanje Đurđevih stupova, više nije iguman ovog poznatog srpskog manastira. Otac Gerasim se povukao zbog zdravstvenih razloga (problemi sa kičmom), ali će i dalje ostati deo bratstva Đurđevih stupovi i granicama svojih mogućnosti će pomagati i obnovu Svete Varvare u Lukocrevu.


 



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online