Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.06.2018.
09:13
Tanjug A

Autobiografija Hilari Klinton na spisku lektire na jugu Srbije?

Za jedno od dela koje treba da čitaju i anliziraju đaci prvog razreda gimnazije u opštinama na jugu Srbije na časovima albanskog jezika Albanski nacionalni savet predložio je autobiografiju bivše prve dame SAD Hilari Klinton.

EPA/MIchael Reynolds
Da li je Hilari Klinton tačka koja spaja srpske i albanske učenike?

Naime, kako pišu "Večernje novosti", Nacionalni prosvetni savet sugerisao je, međutim, da se delo bivše državne sekretarke SAD i senatorke izbaci iz plana i programa i zameni prikladinijim sadržajem.

Predsednik NPS Radivoje Stojković potvrđuje za da je o ovome bilo reči na poslednjoj sednici Saveta, te da su se složili da nastavni plan i program u celosti mogu da podrže, ali uz napomenu da bi ovo delo trebalo izbaciti iz njega.

- Predložili smo "Autobiografiju" Branislava Nušića koji je odlična spona između dva naroda. Ta spona može da bude i porodica Skender-bega, kome su brat i otac bili u manastiru Hilandar - kaže on.

Da se o nastavnom planu i programu za albanski jezik i književnost diskutovalo na poslednjoj sednici za "Novosti" potvrđuje i istoričar Momčilo Pavlović, član NPS koji takođe smatra da Hilari Klinton u ovom trenutku nije tačka koja spaja srpske i albanske učenike. 

- Ona nije ni književnik, niti je etablirani naučnik, niti može stajati pored Štefana Cvajga, Pjera i Marije Kiri. Albanci imaju pravo da predlažu sadržaje koji su bitni za njihov identitet, ali Klintonova nije ilustrativni primer, to je pre propaganda i bespotrebna provokacija - kaže Pavlović. 

Prosvetni savet je svoje sugestije uputio Zavodu za unapređivanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja koji se bavi izradom nastavnih planova i programa, a u ovom slučaju sarađuje sa Nacionalnim savetom koji je zvanični predlagač plana i programa. 

Zlatko Grušanović, direktor Zavoda, objašnjava da Albanski nacionalni savet predlaže listu književnih dela koja će se naći u programu. Sugestije koje je dao NPS Zavod će predočiti Albancima. 

- Ukazaćemo im da autobiografiju Hilari Klinton treba da zamene nekim delom koje će podsticati sprsko-albansko prijateljstvo. Na sednici NPS govorilo se o nizu zajedničkih tema iz istorije i književnosti kao što su npr. Marko Kraljević ili Skender-beg, koji mogu biti spona, a ne linija razdvajanja - objašnjava Grušanović. 

Prosvetni zakoni kažu da manjinski saveti mogu, a ne moraju da prihvate sugestiju Zavoda te da poslednju reč daje ministar koji može da prihvati ili odbije nastavni plan i program, sa Hilari Klinton ili bez nje. 

Ovaj plan i program za prvi razred gimnazije, odnosiće se na učenike gimnazijskih odeljenja u Bujanovcu i Preševu koje je prošle godine upisalo 330 učenika u 11 odeljenja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online