Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.06.2018.
00:53
B. Đokić - Vesti A

Krv teče asfaltom

Niz ubistava u proteklih mesec dana na beogradskom asfaltu: u 12 vatrenih obračuna sedam ljudi je ubijeno, a šest ranjeno, pa se stručnjaci pitaju da li je bara postala premala za krokodile kriminala. Na sve to treba dodati i rat među navijačkim frakcijama, koji postaje sve brutalniji.

youtube.com
Foto: Ilustracija

- Cela regionalna bara je premala za tu vrstu posla. U toj bari i u regionalnoj bari su sve mogućnosti ili sve ono što se može podrvgnuti organizovanom kriminalu već podvrgnuto, a inače je prenaseljena što se tiče aktera organizovanog kriminala - kaže kriminolog Dobrivoje Radovanović.

Poslednjih godina krvavi obračuni crnogorskih kriminalaca zapljusnuli su Srbiju i Beograd kao nikada do sada. Iako je glavni grad Srbije oduvek bio omiljeno mesto za obavljanje posla, ali i obračune crnogorskih kriminalaca, poslednje decenije, a pogotov poslednje dve-tri godine, ovaj talas je nezabeležen u istoriji.

Spasić: Uskoro novo ubistvo

- Vrlo brzo će se dogoditi novo ubistvo u Beogradu i da će to biti odgovor klana Luke Bojovića na ovo ubistvo jer im je, prema pisanju štampe, ovo ubistvo teško palo - dodaje Boža Spasić.

Na sve to treba dodati rat među navijačkim frakcijama, ali i sukob još druga dva crnogorska klana, kavačkog i škaljarskog. U tom sukobu je u prva četiri meseca ove godine ubijeno troje ljudi.

Nisu samo Beograd i Srbija mesto obračuna Crnogoraca, koji je za poslednjih nekoliko godina odneo desetine života. I glavni grad Crne Gore Podgorica je svakodnevno u strahu od plaćenih ubica, koji seju smrt ulicama ovog grada. Od početka godine, pet osoba je ubijeno u profesionalnim likvidacijama, koje se povezuju s ratovima crnogorskih klanova.

- Sa sigurnošću možemo da kažemo da imamo rat na ulicama Beograda. Strah me da se taj rat ne proširi i na ulice drugih gradova u Srbiji. U ovom trenutku možemo da kažemo da imamo rat kriminalnog podzemlja koji na svu sreću ne izaziva kolateralnu štetu - kaže bivši šef specijalnog tima Službe državne bezbednosti Božidar Spasić.

Beograd mesto za skrivanje

Zbog čega je Beograd postalo mesto skrivanja, ali i likvidacija crnogorskih kriminalaca, za "Vesti" govori kriminolog Zlatko Nikolić. On navodi da je glavni grad Srbije za crnogorske kriminalce - bežanija.

- Beograd je za crnogorske kriminalce mesto za skrivanje. Veći je po broju stanovnika skoro tri puta od cele njihove države. Ako mogu negde da se sakriju, a da to ne upada u oči, onda je to Beograd. Ovde su već ranije prali prljavi novac od kriminala kupujući nekretnine u Beogradu, čitave spratove i zgrade su pokupovali. Imaju kod koga da se kriju i uošte ne iznenađuje što ih je toliko u Beogradu. Najviše ih je na Vračaru i Novom Beogradu, gde se likvidacije obično i odigravaju - objašnjava Nikolić.

Ubistva među Crnogorcima imaju posebnu težinu jer je tada poznato šta sledi.

- Nije isključeno i verovatno je prisutno ono što je tradicija u Crnoj Gori, revanš za ubistvo ili možda krvna osveta, za koju smo mislili da je davno iščezla za ovih prostora - navodi Radovanović.

Između porodice Luke Bojovića, novog vođe zemunskog klana, koji je u zatvoru u Španiji i porodice Šaranović, te između škaljarskog klana iz Kotora, koji je povezan sa Bojovićem i suparničkim grupom iz istog grada - kavačkim klanom.

Sukob crnogorskog kavačkog i škaljarskog klana odneo je više od 10 života, a smatra se da je počeo 2009. godine, kad je nestao Slobodan Radonjić, čija sudbina ni dan-danas nije poznata.

- Mladić je poslednji put viđen kako ulazi u automobil Luke Đurovića, koji je važio za desnu ruku Luke Bojovića u Crnoj Gori. Slobodanov otac Danilo, kao i kum Branislav Šaranović otpočeli su privatnu istragu o njegovom nestanku, a trag ih je doveo do Luke Bojovića. Ubeđeni da Bojović stoji iza tog nestanka, upustili su se u rat do istrebljenja - kažu izvori iz srpske policije.
 

Ministrova prazna obećanja

Nakon još jedne likvidacije, ubistva Aleksandra Stankovića (30), zvanog Sale Mutavi, u Beogradu 2016. godine, ministar policije Nebojša Stefanović najavio je rat protiv zakrvljenih crnogorskih klanova.

- Objavljujemo rat mafiji, ovo će biti teška borba u koju policija i bezbednosne službe ulaze. Želim da poručim jednu stvar krimimalnicma i banditima koji dolaze u Beograd i Srbiju i misle da na našim ulicama mogu da se obračunvaju, da ovo nije njihova prćija. Nećemo dozvoliti da našu zemlju koristi kao poligon za svoje obračunavanje - izjavio je ministar Stefanović.

Međutim, od tog "rata protiv mafije" viđeno je malo rezultata, a crnogorski kriminalci nastavili su razračunavanje po gradovima Srbije možda još jačim intenzitetom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online