Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 31.05.2018.
18:36
Vestionline, Tanjug A

Haradinaj: Priština prekida dijalog jer je besmislen

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da je tehnički dijalog prekinut jer Priština smatra da je on besmislen ako prva tačka nije energetika. Kako kaže, Beograd i Brisel traže da se najpre razgovara o osnivanju Zajednice/Asocijaciji srpskih opština.

youtube.com/rtvatlas
Haradinaj:Tehnički dijalog besmislen, ako energetika nije pre ZSO

Odgovarajući poslanici opozicionog Demokratskog saveza Kosova Hikmeti Bajrami, Haradinaj je rekao da su saglasni da tehnički dijalog nema smisla ako se ne poštuje energetika, preneo je "RTK Lajv“.

- Već smo stigli u ovu fazu, nažalost ne našom voljom. Već neko vreme se ne vodi tehnički dijalog upravo zbog ove situacije. Smatrali smo da je besmisleno sedati za sto kada prva tačka nije energetika. Ne odbijamo druge teme, ali ta treba da bude prva, a srpska strana pomera dnevni red, tako da prva tačka bude Asocijacija. Nažalost, to misle i Evropljani - kazao je Haradinaj u kosovskom parlamentu.

On je dodao i da je Priština imala "ne tako prijatnu komunikaciju sa posrednicima u dijalogu“, ali je dodao da se čeka na dalji razvoj situacije.

Haradinaj je istakao da misli da je skupština u pravu kada kaže da nema smisla baviti se drugim temama pogrešnim redosledom, a ne baviti se ozbiljno pitanjem energetike.

Prema njegovim rečima, vlada je izdvojila milion evra za energetiku, ali to neće večno trajati jer će po njemu ili biti pronađeno rešenje ili će "Kosovo delovati jednostrano na tržištu“.

Inače, druga runda tehničkog dijaloga Beograda i Prištine u Briselu je prekinuta 16. januara, kada je u Kosovskoj Mitrovici ubijen srpski političar Oliver Ivanović. Treća runda tehničkog dijaloga je bila zakazana za 21. mart, ali ona nije održana jer su predstavnici prištinskog tima u Brisel došli nespremni za razgovor o formiranju ZSO.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je tada da delegacija Srbije odlučno zahteva i od Prištine i od EU osnivanje i donošenje statuta ZSO.

- Samo usvajanjem statuta ZSO Priština bi pokazala da je spremna da se i dalje dogovara. Rezolutno zahtevamo donošenje statuta ZSO u neizmenjenoj formi, na onaj način na koji je to dogovoreno, ne obazirući se na odluke prištinskih sudova i slične interne akte - kazao je tada Đurić.

On je ocenio i da su predstavnici Prištine u Brisel došli nespremni da sprovode dogovoreno u vezi sa formiranjem ZSO, očekujući da im "Srbija dâ sve“.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online