Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.05.2018.
11:56
b92.net, Vestionline A

Srbija ukida vize Azerbejdžanu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Bakuu sa predsednikom azerbejdžanskog parlamenta Oktajem Asadovim.

Tanjug/AP
Oktaj Asadov i Aleksandar Vučić u Azerbejdžanu

Tom prilikom najavio je najavio veoma brzo ukidanje viza za državljane Azerbejdžana kao deo stvaranja uslova za podizanje ukupne saradnje dve zemlje.

Vučić je rekao da će biti mogućnosti da se saradnja podigne na viši nivo i zahvalio se za podršku teritorijalnoj celovitosti i integritetu Srbije.

- Imamo veliko poverenje u vaše rukovodstvo i predsednika i uveren sam da Azerbejdžan kao prijateljska zemlja podržavati Srbiju. Mi ćemo učiniti sve i podržavati celovitost Azerbejdžana. Verujem u značajan progres u odnosima dve zemlje - rekao je predsednik Srbije. 

Vučić je naglasio da se poverenje gradi godinama i da je srećan što ima takvo poverenje sa predsednikom Ilhamom Alijevim.

- Uveren sam da će trgovinska razmena biti na znatno višem nivou u narednim godinama. Azerbejdžanski privrednici dosta su novca ulagali u region iz kog je Srbija i verujemo da će ulagati i u njima najprijateljskijusku zemlju na Balkanu - poručio je Vučić. 

Najavio je da će u roku od sedam dana biti ukinure vize za Azerbejdžance i izrazio nadu da ce to biti dodatan podsticaj da dodju u Srbiju.

- Sa Alijevom se odlično razumemo po mnogim regionalnim i globalnim pitanjima i u uslovima ovako složenim u svetu dve slobodne zemlje i nezavisne još tešnje treba da sarađuju u međunarodnoj areni - naglasio je on. 

Primetio je da se Baku znatno promenio i napredovao za tri godine kada je bio poslednji put kao premijer.

- Čestitam na tome. Alijev će posetiti Srbiju u martu i aprilu sledeće godine, a vas očekujemo pre kraja godine", rekao je Vučić predsedniku parlamenta. Verujem da ćete se osećati kao kod kuće i da ćete osetiti gostopromstvo i prinateljstvo srpskog naroda - zaključio je Vučić. 

Predsednik azerbejdžanskog parlamenta uveren je da će poseta Vučuća dati impuls razvoju međusobnih odnosa. Kako je rekao, rukovodstvo njegove zemlje veoma veliki značaj pridaje razvoju bilateralnih odnosa.

- Odnosi između dve zemlje su bliski, topli a prošle godine obelezeno 20 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Naša istorija je slična, imali smo teške trenutke, suočili smo se sa separatizmom i uvereni smo da ćemo vremenom sva ova pitanja rešiti - kaže Asadov. 

Podsetio je da je do sada između dve zemlje potpisano 27 sporazuma i dokumenata, a sada tokom Vučućeve posete još šest. To jača okvir za razvoj odnosa. Nepromenljiv stav Azerbejdžana ostaje i to da se mora poštovati medjunarodno pravo, poručo je Asadov. 

Naglasio je da Zajednički akcioni plan ponovo potvrđuje princip poštovanja celovitosti i teritorijalnog integriteta dve zemlje.

- Veoma smo zainteresovani za razvoj trgovinske saradnje ali postojeće cifre nisu zadovoljavajuće. Nadam se da će se to promeniti", rekao je on. I kulturno-humanitarne veze takodje su na visokom nivou - naveo je Asadov, istakavši i dobru saradnju izmedju parlamenata. 

Potvrdio je da će se odazvati pozivu predsednice Skupštine da poseti Srbiju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online