Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.05.2018.
08:45
Tanjug, Vestionline A

Fabrici: Kosovo je ključni element za ulazak u EU, ali...

Kosovo je ključni element za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, ali ne i jedini, kaže šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodaje da nema promene formata dijaloga Beograda i Prištine i uključivanja drugih strana.

Tanjug
Sem Fabrici poručio da će Srbija ući u EU kada sprovede neophodne reforme

- Normalizacija odnosa sa Prištinom i naparedak u oblasti demokratije i vladavine prava dva su glavna pokretača za ulazak Srbije u EU. Naravno, Kosovo je ključni element. EU je već dala do znanja koliko je to važno i upravo zbog toga i pruža dobre usluge u dijalogu. Posvećeni smo dijalogu, ali napretka mora biti i u oblasti vladavine prva - rekao je Fabrici za "Blic".

Upitan da li će Srbija morati da prizna nezavisnost Kosova, Fabrici kaže da EU ima statusno neutralan pristup i da je potrebna puna normalizacija odnosa između Beograda i Prištine.

- Normalizacija treba da bude u obliku pravno obavezujućeg sporazuma i kroz dijalog EU pruža dobre usluge da se do tog cilja dođe - naveo je on.

Fabrici nije želeo da komentariše navode o postojanju dokumenta Zapada i Amerike o Kosovu naglašavajući da je "stvarnost takva da se dijalog vodi uz pomoć EU".

Prema njegovim rečima, neće biti menjanja formata dijaloga.

- Dijalog ostaje u formatu u kome jeste i njemu će i dalje dobre usluge pružati visoka predstavnica Federika Mogerini. Vidimo da su obe strane spremne da nastave dijalog u postojećem formatu. U tom sastavu su se nakratko sastali u Sofiji tako da očekujemo novi angažman -  rekao je Fabrici. 

Kada je reč o sporazumima postignutim u dijalogu, on je rekao da se neki primnjuju a neki ne i dodao da je Priština posle snažnog insistiranja EU u aprilu pokrenula proces formiranja ZSO.

- Mi konstantno obema stranama pričamo da dogovorene stvari moraju da se primene, ali u isto vreme važno je da se gleda šira slika, da se radi na normalizaciji odnosa. Upravo je tu poruku visoka predstavnica EU Federika Mogerini poslala Vučiću i Tačiju na Samitu u Sofiji. Sve troje su se složili da je to put kojim treba da se ide -  rekao je on.

Govoreći o nedavnom Samitu EU i Zapadnog Balkana u Sofiji, on je rekao da su pokrenute brojne inicijative koje podržavaju proces proširenja i ističu da je potreban dalji rad i da je ekonomski razvoj od suštinskog značaja, te da je naročiti fokus bio na povezivanju samog regiona, kao i regiona sa EU.

Što se tiče datuma za ulazak u EU, Fabrici kaže da nema prečica i da svaka zemlja mora da sprovede neophodne reforme, a da će datum prirodno doći kad sve bude završeno.

- Davanje datuma može da napravi zabunu, da se stvori utisak da se samo čeka datum, a u pitanju je ustvari proces. Godina 2025. je neka vrsta horizonta koji je predložila Evropska komisija, do kada treba da se u samoj EU sprovedu reforme koje uključuju oblasti bezbednosti, ekonomije i proširenja - rekao je Fabrici.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online