Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.04.2018.
04:00
D. Dekić - Vesti A

Nekom oštra sablja, nekom trula daska

Mač sa dve oštrice je za političare planetarno popularni Tviter na kome i vlast i opozicija iznose stav i mišljenje o društvenim temama i pojavama, jer ovaj način komunikacije sa biračima, podiže popularnost, ali može zbog jedne pogrešne rečenice da im u trenutku saseče dugo građeni imidž.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ali, dok evropski zvaničnici pokreću ozbiljne teme, a predsednik SAD Donald Tramp između redova najavljuje treći svetski rat, srpski znaju da se upetljaju u trivijalnosti, ali i da zapate višednevne svađe. Tada od Tviter pratilaca i potencijalnih birača dožive kritiku, ali i podsmeh.

Ovo drugo desilo se pre nekoliko dana dramskom piscu i potpredsedniku Narodne stranke Siniši Kovačeviću. Britkom kritičaru vlasti se izgleda nešto omaklo i na njegovom profilu iskočila naga zgodna devojka koju je odmah "skinuo", ali su neki uspeli da usnime prizor, pa su usledile šaljive opaske.

Dalje je otišao univerzitetski profesor, poslanik Dosta je bilo Dušan Pavlović koji se krajem 2017. izblamirao kada je umesto Zakona o budžetu linkovao porno film, a šok je tviterašima stigao sa porukom lidera Pokreta slobodnih građana Saše Jankovića da je u hotelskoj sobi u centru Beča "zgrčen od stresa i besa" što je u politici. Njegova žalopojka ne samo da je usijala mrežu, već je dospela i u medije.

Tviter kao medij, prema rečima Bojana Klačara, izvršnog direktora CESID-a, neizostavni je deo komunikacije ozbiljne partije, a kako za "Vesti" objašnjava ovaj stručnjak, o značaju te mreže dovoljno govori činjenica da je predsednik SAD saopštenja iz Bele kuće, zamenio objavama na ovoj platformi.

Virtuelni vođa opozicije

"Tviter je odlučio da stane na čelo srpske opozicije i bude tačka okupljanja svih onih koji su protiv režima Aleksandra Vučića", objavio je satirični portal Njuz.
Šaleći se na račun opozicije naveli su da je Tviter u pismu liderima opozicije, u koje je Njuz imao uvid, poručio da ostave sve razlike po strani, ujedine se i podrže ga na sledećim izborima na kojima će se kandidovati.

"Jedino čega se ova vlast boji jeste Tviter i jedine kritike na koje reaguju su one koje dođu od Tvitera. Zato možemo reći da sam ja, Tviter, jedini sposoban da povedem borbu protiv ovog režima", stoji u pismu Tvitera.

- U zapadnim, tehnološki naprednim zemljama, Tviter je mnogo važniji jer ima mnogo veći broj korisnika od Srbije gde ta brojka ne prelazi pola miliona, ali je ipak ova mreža bitna za nas iz dva razloga: prvi što tvit dospe u štampu i na TV, pa ga čuje nacija, a drugi što političari koji baš nemaju pristup medijima mogu da pokrenu važne teme - ukazuje Klačar.

Naravno, dodaje on, da može da napravi i štetu, zašta krivicu snose sami političari jer ne shvataju da je Tviter postao jedan od medija.

- Za razliku od novina i televizija gde su uzdržaniji, na Tviteru znaju da zađu u neprikladnosti, pa im se ovakvo gledanje na tu mrežu često vrati kao bumerang - tumači naš sagovornik i ističe neophodnost da se putem Tvitera komunicira na strateški osmišljen način koji može da donese i povećanje popularnosti.

Opozicioni lideri, međutim, neretko istrče na Tviteru na krive staze, pa se tako svađa koju je na mreži pokrenuo sa Sašom Jankovićem njegov imenjak lider DJB Saša Radulović prelila u gotovo sve medije. Radulović je optužio lidera PSG da pripada nekakvoj paralelnoj obaveštajnoj službi iz vremena vlasti Demokratske stranke, ali se sve svelo na polemiku bez dokaza od koje je brujala Srbija.

Uvek budni botovi

Srpski predsednik Aleksandar Vučić se pokazao kao verni čitalac poruka opozicije koje printa i nosi kada ide na TV intervjue da im odgovori. Opozicija tvrdi da Vučić vadi iz konteksta ono što pišu i komentariše "uživo", dok svoj Tviter profil koristi samo za fotografije sa stranim zvaničnicima.

Nekad je komentarisao, ali sa albanskim premijerom Edijem Ramom je imao tvit svađu kad je Tirana proglašena pobednikom prekinutog meča dve reprezentacije u Beogradu, zbog drona sa albanskom zastavom. Zato, tvrde tviteraši, ima gomilu botova čiji komentari govore da im je zadatak da veličaju vođu.

Epitet najveće svađalice na Tviteru Radulović je poneo kada je ušao u još jedan verbalni okršaj sa gradonačelnikom Novog Beograda Aleksandrom Šapićem u kampanji za beogradske izbore. Počeo je pozivom Šapiću na TV duel, a onda protkao uvrede i optužbe kako je opštinu pretvorio u "hram sa svojim slikama", kako "izvlači novac iz budžeta", a bazen 11. april "dao je na korišćenje svojim klubovima". Primetio i da je bivši vaterpolista postavio Šešeljevog sina za opštinskog većnika.

Za razliku od Radulovića, njegov koalicioni partner na izborima za prestonicu, lider Dveri Boško Obradović je proširio tvitovanje na nekada bratsku Crnu Goru.

Prevrtanje stolova

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić je upamćen po dva tvita iz vremena kada je bio predsednik Generalne skupštine UN, a koja su nazvana blamom. Lavinu je pokrenuo dok je bio predsednik Generalne skupštine UN: srećan zbog pobede Novaka Đokovića, tvitnuo je kako prevrće stolove u Njujorku i zapečatio sebi sudbinu u narednih nekoliko meseci.
 

- "O mila Boko, nevjesto Jadrana! Nema lepšeg dela Srbije od Boke Kotorske. Proći će oblaci. Bićemo ponovo jedna država, a ovo Srpsko Primorje" - zašao je u crnogorsku teritorijalnost i na Tviteru podelio "raju".

Požar je na izazvala poslanica i funkcionerka Nove stranke Dijana Vukomanović kada je postavila video klip govora lidera Levice Srbije Borka Stefanovića o sindikatima, tokom kojeg je odjeknuo protivpožarni alarm. Tviterašima se nije svidelo njeno divljenje prema kolegi, pa su je neki optužili da mu se "nabacuje", a drugi pozvali da posle ovoga "ugasi profil".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online