Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.11.2009.
15:24
Tanjug A

Đelić ponosan zbog ukidanja viza

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izrazio je u četvrtak zadovoljstvo činjenicom da je apsolutna većina evropskih poslanika podržala ukidanje viza za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru, istakavši da samo "ekstremni" među njima nisu glasali za taj predlog.

"Veoma sam ponosan i srećan zbog toga što je Evropski parlament neočekivanom, ogromnom većinom od 86 odsto poslanika, koji su uključili sve političke grupe, sa malim izuzetkom ekstrema, i rekordnih 550 glasova, podržao viznu liberalizaciju za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju", rekao je Đelić.

"Ovo je jedan veliki dan za evropske integracije naše zemlje i celog Zapadnog Balkana", dodao je on napominjući da je Evropski parlament istovremeno usvojio i zajednički tekst koji su usaglasile Evropska komisija, Evropski parlament i zemlje članice u podršci dalje vizne liberalizacije za Bosnu i Hercegovinu i Albaniju.

Potpredsednik Vlade je rekao da "sada preostaje još samo jedan korak do dobijanja "belog šengena" 19. decembra - odluka ministara unutrašnjih poslova EU koja treba da bude doneta 30. novembra".

Potpredsednik vlade istakao je da Srbija mora nastaviti rad sa Evropskim parlamentom.


"Glasanje u četvrtak je potvrda da moramo nastaviti rad sa Evropskim parlamentom. Treba da budemo zahvalni svim evropskim parlamentarcima i svim zemljama, jer nema nijedne zemlje koja nam nije donela glasove, nema nijedne velike političke grupacije koja nam nije donela glasove danas".



"Sada je sigurno da će i taj korak biti napravljen, jer se iz svih dokumenata koji su se sada pojavili vidi snažna politička volja da se ukinu vize", dodao je on.
 

Đelić je ukazao i da glasanje ima još veću političku težinu s obzirom na veću ulogu koju Evropski parlament dobija predstojećim stupanjem na snagu Lisabonskog sporazuma.

Đelić, koji u Briselu boravi od utorka, obavio je pre stavljanja ovog predloga na glasanje skoro 40 bilateralnih sastanaka sa predstavnicima svih političkih grupacija u Evropskom parlamentu i predstavnicima Evropske komisije kako bi se stvorio što širi konsenzus oko vizne liberalizacije i daljih evropskih integracija Srbije.

Potpredsednik Vlade Srbije posebno je izdvojio izvestioca Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanju Fajon, "koja je ovo pitanje proteklih meseci maestralno vodila i uspela je da pređe mnogobrojne prepreke".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online