Četvrtak 12.11.2009.
15:24
Tanjug

Đelić ponosan zbog ukidanja viza

"Veoma sam ponosan i srećan zbog toga što je Evropski parlament neočekivanom, ogromnom većinom od 86 odsto poslanika, koji su uključili sve političke grupe, sa malim izuzetkom ekstrema, i rekordnih 550 glasova, podržao viznu liberalizaciju za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju", rekao je Đelić.

"Ovo je jedan veliki dan za evropske integracije naše zemlje i celog Zapadnog Balkana", dodao je on napominjući da je Evropski parlament istovremeno usvojio i zajednički tekst koji su usaglasile Evropska komisija, Evropski parlament i zemlje članice u podršci dalje vizne liberalizacije za Bosnu i Hercegovinu i Albaniju.

Potpredsednik Vlade je rekao da "sada preostaje još samo jedan korak do dobijanja "belog šengena" 19. decembra - odluka ministara unutrašnjih poslova EU koja treba da bude doneta 30. novembra".

Potpredsednik vlade istakao je da Srbija mora nastaviti rad sa Evropskim parlamentom.


"Glasanje u četvrtak je potvrda da moramo nastaviti rad sa Evropskim parlamentom. Treba da budemo zahvalni svim evropskim parlamentarcima i svim zemljama, jer nema nijedne zemlje koja nam nije donela glasove, nema nijedne velike političke grupacije koja nam nije donela glasove danas".



"Sada je sigurno da će i taj korak biti napravljen, jer se iz svih dokumenata koji su se sada pojavili vidi snažna politička volja da se ukinu vize", dodao je on.
 

Đelić je ukazao i da glasanje ima još veću političku težinu s obzirom na veću ulogu koju Evropski parlament dobija predstojećim stupanjem na snagu Lisabonskog sporazuma.

Đelić, koji u Briselu boravi od utorka, obavio je pre stavljanja ovog predloga na glasanje skoro 40 bilateralnih sastanaka sa predstavnicima svih političkih grupacija u Evropskom parlamentu i predstavnicima Evropske komisije kako bi se stvorio što širi konsenzus oko vizne liberalizacije i daljih evropskih integracija Srbije.

Potpredsednik Vlade Srbije posebno je izdvojio izvestioca Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanju Fajon, "koja je ovo pitanje proteklih meseci maestralno vodila i uspela je da pređe mnogobrojne prepreke".

2024 © - Vesti online