Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.04.2018.
18:06
Vestionline, Tanjug A

Vučić zaustavio medijsku strategiju

Izrada medijske strategije je zaustavljena posle konsultacija predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić.

A. Čukić
Predsednik predložio da se uključi i OEBS

To je izjavila savetnica predsednika Republike za medije Suzana Vasiljević.

Vasiljević je rekla da predsednik Srbije želi donošenje medijske strategije u otvorenijem postupku, kao i da je predložio da se i OEBS-u uključi. 

Ona je zamolila sve kojih se strategija tiče da se uključe i predložila formiranje nove radne grupe koja će uključiti predstavnike domaćih i stranih medijskih udruženja. 

Više novinarskih i medijskih udruženja ocenilo je nedavno da je nacrt Strategije razvoja javnog informisanja do 2023. godine, "nelegitiman dokument, izrađen bez učešća relevantnih predstavnika struke i civilnog društva".

- Mislim da bi bilo korisno da napravimo novu radnu grupu za izradu startegije u koju bi trebalo  da budu uključeni svi relevatni predstavnici domaćih međunarodnih strukovnih udruženja i međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom medija i slobode medija - rekla je Vasiljević na sednici Nacionalnog konventa. 

Vasiljević je rekla da je osnovna poruka da država želi da se povuče iz medija i da ne želi veće učesće u medijima. 

- To je bio i osnovni razlog za zaustavljanje medijske strategije zato što su se pojavili razni komentari i dobili smo kritike od strane međunarodnih organizacija i domaćih stručnjaka - rekla je Vasiljević i dodala da nije sigurna koliko su svi imali uvid u strategiju.

Ona smatra da su i predsednica vlade Ana Brnabić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić želeli da daju više vremena Ministarstvu kulture, nevladinom sektoru, kao i predstavnicima strukovnih udruženja da se vidi šta je u strategiji dobro, a šta treba menjati.

- Mislim da će na konsultacijama sa predsednikom Srbije, predsednicom vlade i ministrom kulture biti izložen plan na koji način ćemo dalje raditi na tome, ali u svakom slučaju to će biti uz vehe učešće institucija, civilnog sektora i međunarodnih strukovnih udruženja -, istakla je Vasiljević.

Ona je navela da je važno da se čuje glas stručnjaka i profesionalnih udruženja, te dodala da očekuje predloge nevladinih organizacija.

- Predsednik je posle kraće konsultacije sa predsednicom vlade zaintresovan da započne proces strateškog kreiranja politike, koji će omogućiti inkluzivnost i otvorenost procesa - rekla je Vasiljević. 

Prema njenim rečima, Vlada Srbije bi trebalo da predloži kako i na koji nacin da dođemo do najboljeg rezultata. 

- To uključenje treba da bude na bazi ozbiljnih analiza, studija i najbolje prakse, ali uz uvažavanje činjenica na kom nivou je naša poltiička kultura. Sve zahteva vreme. U pitanju je proces, jer ovo sve dosta dugo traje. Ovo nije priča koja traje četiri godine već mnogo duže - rekla je Vasiljević. 

Navodeći da mnogo toga treba da se promeni iz nasleđene prakse, Vasiljević je kazala da je važno da postoji svest o problemu koji mi možda različito vidimo uz međusobno uvažavanje. 
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online