Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 22.04.2018.
10:33
J. L. Petković - Vesti A

Haradinaju peru krvave ruke

Poput svetskih medija, i oni u Srbiji ovih dana objavljuju "ekskluzivne" intervjue "na srpskom jeziku" sa predsednikom kosovske vlade, Ramušem Haradinajem. U tome, smatraju članovi Udruženja porodica kosmetskih stradalnika, ne bi bilo ništa loše da su "novinari postavljali prava pitanja dojučerašnjem najvećem zlikovcu sa crvene poternice i insistirali na dobijanju odgovora o zločinima koje je on naredio i počinio na Kosovu i Metohiji".

youtube.com/rtvatlas
Ramuš Haradinaj

- Stekli smo utisak, kao da se postavljanjem bezbroj beznačajnih pitanja, želelo pobeći od najvažnijeg - pitanja o ratnim zločinima - kako bi se stvorio privid da je Ramuš Haradinaj pristojan, civilizovan čovek, demokrata koji govori srpski i zalaže se za prava Srba na Kosmetu, čak i povratak prognanih. Plašimo se da novinari koji su prethodnih dana razgovarali s Haradinajem, i nemajući tu nameru, oslikavši Haradinaja kao prihvatljivog sagovornika i saradnika u nekim narednim razgovorima i pregovorima sa zvaničnim Beogradom, zamagljuju istinu o visokopozicioniranom pripadniku tzv. OVK za čije se ime vezuje desetine zločina nad srpskim vojnicima i civilima tokom 1998. i 1999. - kaže za "Vesti" Gordana Đikanović iz Udruženja porodica kosmetskih stradalnika.

Prema njenim rečima, Haradinajevo pojavljivanje u srpskim medijima i pogrešno stvaranje slike o čoveku koji je uniformu teroriste zamenio skupim odelom, čak poslati neželjeni signal Specijalnom sudu za zločine OVK na Kosovu, da on i nije takav monstrum kakvim su ga Srbi doskoro doživljavali.

Osvežiti pamćenje zaboravnima

- Kao da se zaboravilo na suđenja za ratne zločine Haradinaju pred Tribunalom u Hagu i kosovskim sudovima i oslobađajuće presude "zbog nedostatka dokaza" jer su, podsećamo, svi svedoci protiv Haradinaja pod sumnjivim okolnostima stradali ili su netragom nestali. Ali, i dalje postoje pisane naredbe koje je komandant Haradinaj potpisivao i dokazi o zločinima, kao i njegovi nekadašnji javno iznošeni hvalospevi o počinjenim zločinima. Zato pozivamo i prozivamo Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu da se oglasi i "osveži pamćenje zaboravnima" tako što će izneti svoje dokaze o ratnim zločinima Ramuša Haradinaja, kako Specijalni sud za zločine OVK ne bi stekao privid da smo mu makar mi, članovi porodica žrtava, zlodela oprostili - ističe Đikanović.

Dugogodišnja novinarka iz Prištine, koja je znatan deo karijere posvetila pisanju o stradanju Srba, dodaje da porodice stradalnika, posebno one iz Peći, Đakovice, Dečana, Kline, Istoka, čiji su najrođeniji kidnapovani, zlostavljani, silovani, ubijani i masakrirani 1998. i 1999. godine u operativnoj zoni Dukađini čiji je komandant bio Ramuš Haradinaj se užasavaju zbog stvaranja nove medijske slike o Haradinaju.

M. Karović
Gordana Đikanović


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online