Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.04.2018.
22:56
Vestionline, Tanjug A

Skupština: Gde se brani Kosovo?

Poslanici republičkog parlamenta polemisali su o Kosovu i Metohiji, Briselskom sporazumu i o tome "gde se brani KiM". Polemika se vodila u popodnevnom delu sednice na kojoj je trebalo da budu razmatrani amandmani na Predlog zakona o planskom sistemu.

M. Karović
Skupština Srbije kao glavnu temu izabrala Kosovo

Reagujući na zamerku poslanice SRS Nataše Jovanović da je u predloženom zakonu izostavljeno da se navede AP Kosovo i Metohija, šef poslanika SNS Aleksandar Martinović rekao je da se, prema pravilima za izradu propisa, jedinice lokalne samouprave, opštine i gradovi, kao i autonomne pokrajine pominju u jednini. 

- Kad se kaže opština ili grad ne znači da postoji samo jedna opština ili grad u Srbiji, i kad se u jednom članu kaže autonomna pokrajina ne znači da Srbija ima samo jednu pokrajinu - rekao je Martinović. 

Jovanović je rekla i da je delovanje vlasti "katastrofalno", kada je u pitanju KiM. 

- Dolaskom na vlast prihvatili ste Briselske sporazume, pogazili Rezoluciju 1244, i sve što se tiče naše južne pokrajine ste izmestili iz UN "kod zlikovaca u EU" i počeli pregovore u Briselu - rekla je Jovanović. 

Jovanović je rekla i da dok se ističu "hvalospevi" o investicijama, niko nije spomenuo da 35.000 ljudi nema više domove u južnoj srpskoj pokrajini. 

- Doveli ste Srbiju u situaciju da je sve teže i teže, sve više ucena do konačne ucene da priznate nezavisnost - rekla je ona.

Martinović je na ovo odgovorio da je "nešto pomešala" i da SNS nema nikakve veze sa izmeštanjem pregovora iz UN u EU, što je uradila DS, kao ni sa postavljanjem besmislenog pitanja Međunarodnom sudu pravde u vezi sa KiM, "što je uradio Vuk Jeremić". 

Istakao je da je u janurau predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio na KiM sa narodom koji tamo živi i razgovarao sa građanima. 

- Ne brani se KiM iz Beograda i Kragujevca, već tako što se ode na KiM i rešavaju životni problem građana koji tamo žive. Kao što se srpski narod u Hrvatskoj ne brani samo iz samo iz Beograda, nego se ode u Zagreb, Vojnić, Dvor na Uni, pa se tamo na licu mesta razgovara sa Srbima i pruža podrška narodu koji je tamo ostao da živi - podvukao je Martinović. 

Kako je dodao, ono što ga čudi je da poslanici iz opozicije, koji ne snose nikakvu odgovornost za vođenje Srbije, "niti će u doglednoj budućnosti", seire nad činenicom da se Srbija nalazi u teškoj situaciji i da se uživa u tome što nam se svakog dana ispostavljaju različite ucene i zahtevi povodom KiM. 

- Vučić o tome govori svaki dan, ali nije stvar u tome, već da mi na te ucene ne pristajemo. Branimo KiM i nećemo dozvoliti da se ponovo dese "Bljesak" ili "Oluja" Srbima na KiM - podvukao je on i dodao da se Srbi na KiM brane mudrom, racionalnom, obazrivom i realističnom spoljnom politikom koja u fokus stavlja Srbiju i njene građane. 

Dodao je i da su neki poslanici noslili majice sa likom jednog predsedničkog kandidata iz SAD i hvalili se time da će, ako on pobedi nastupiti potpuno drugačija politika prema Srbiji, da će se promeniti odnos snaga u svetu i da ćemo povratiti KiM. 

- Šta se desilo? Desilo se bombardovanje Sirije. Sad je onaj koji je trebalo da bude nosilac mira i bezbednosti, zločinac i bombarduje Siriju iz istih razloga zbog kojih je Klinton bombardovao SRJ 1999. godine - rekao je on. 

U poslepodnevnom delu sednice predsedavajući Veroljub Arsić izrekao je dve opomene poslaniku SRS Miljanu Damjanoviću zbog, kako je rekao, dobacivanja na izlaganje jednog poslanika SNS.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online