Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.04.2018.
09:55
Vestionline, Tanjug A

Danas drugostepena presuda Šešelju u Hagu

Žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu objaviće u sredu, u 14 sati, drugostepenu odluku u postupku protiv lidera radikala Vojislava Šešelja, koji je prvostepenom presudom oslobođen od svih optužbi Haškog tužilaštva.

Tanjug
Vojislav Šešelj

To veće Mehanizma, koji je nastavio rad Haškog tribunala zatvorenog u novembru prošle godine, može prvostepenu presudu da potvrdi, da je preinači ili da naloži novo suđenje.

Na žalbenoj raspravi u decembru, tužilac je poručio da će oslobađajuća presuda Šešelju, ukoliko je Žalbeno veće ne preinači, ozbiljno potkopati kredibilitet Tribunala.

Tužilaštvo osporava sve u toj presudi, i pravno i činjenično. I zato traži da Šešelja osudi na 28 godina zatvora ili da se naloži ponavljanje suđenja. A šta kažu u sudu, dan uoči presude?

- Vojislav Šešelj je obavešten o datumu izricanja presude, ali je u odgovoru Mehanizmu naveo da neće prisustvovati, pa i ne očekujemo da će on biti u sudnici - kaže Helena Eglston, portparolka Mehanizma za međunarodne krivične sudove.

- Iako Šešelj ima pravo da prisustvuje, nema obavezu, što je u skladu sa pravilima suda. Žalbeno veće može izreći presudu u njegovom odsustvu - dodaje Eglstonova.

Prvostepenom presudom, Sudsko veće Haškog tribunala, sa sudijom Žan Klodom Antoanetijem na čelu, 31. marta 2016. godine oslobodilo je Šešelja po svih devet tačaka optužnice koja ga tereti da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba, kao i proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

Na tu presudu žalilo se Haško tužilaštvo, a Šešelj je podneo pisani odgovor na žalbu.

Većina članova tročlanog veća, uz suprotno mišljenje sudije Flavije Latanci, zaključila je u martu 2016. da Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet tačaka optužnice.

Sudija Latanci je bila suprotnog mišljenja po osam tačaka optužnice, dok je po jednoj tački Šešelj oslobođen jednoglasno.

Lider radikala već je u pritvoru proveo više od 11 godina, sve do puštanja na privremenu slobodu u novembru 2014, što će svakako biti uračunato u kaznu, u slučaju da bude osuđen. I prvostepena presuda 2016. godine doneta je u njegovom odsustvu. Sam je više puta govorio da ga predstojeća, konačna presuda ne zanima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online