Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 07.04.2018.
00:10
Đ. Barović - Vesti A

"Vesti" na vežbi Vojne akademije Srbije: Kadeti kao virtuozi (VIDEO+FOTO)

Kada je pre osam godina Garda Srbije, povodom 180 godina postojanja, prvi put u Požarevcu na centralni podijum izvela tridesetak kršnih momaka sa isukanim bajonetima na puškama, publici je zastao dah od onoga što su videli. Virtuoznom igrom, gardisti su ledili krv u žilama veštim baratanjem oružjem.

Te godine Garda je zapravo vratila tradiciju egzercira - veštine koja je srpska vojska započela još daleke 1920. Od pre dve godine, gardisti imaju ozbiljnu konkurenciju u kadetima i posebnom egzercir vodu Vojne akademije koji će uskoro, 23. aprila, svoje veštine demonstrirati u okviru svečanog obeležavanja Dana Vojske Srbije u Nišu.

Reporteri "Vesti" dobili su specijalnu dozvolu da prisustvuju napornim treninzima ovog odreda i uvere se da, kada je reč o ovoj veštini, kadeti i te kako imaju čime da se ponose.

- Ukoliko nema nekog zakazanog događaja vežbamo dva puta nedeljno, a pred zakazanu svečanost, poslednjih tri meseca to su svakodnevne pripreme od najmanje sat vremena - otkriva kapetan Miroslav Jovanović (33), komandir voda kadeta 140. klase VA i oficir koji od početka radi sa kadetima.

Vežba koja će trajati oko 20 minuta biće posebna i po tome što su kadeti u saradnji sa starešinama sami osmislili ceo program.

- Kako još nije doneto jedinstveno pravilo egzercira u Vojsci Srbije, sami pravimo koreografije. Uglavnom koristimo iskustva najboljih, a to su pripadnici ruske, američke i norveške vojske. Međutim, od početka smo se dogovorili da ništa nećemo kopirati, već od svih njih uzimamo delove i kombinujemo kako bismo napravili jedinstvenu, a za javnost zapaženu koreografiju - priča ovaj kapetan.

Da su u tom naumu više nego ozbiljni govori podatak da najopasniju vežbu "tunel" kada starešina prolazi kroz špalir, a vojnici pred njim okreću puške sa oštrim bajonetima, ne praktikuje nijedna druga vojna akademija na svetu. Istovremeno, imaju čak i vežbu koju nema Garda Srbije.

- Reč je o atraktivnoj za javnost primopredaji puške od jednog kadeta do drugog što Garda nikada nije imala u svom javnom programu. U pitanju su veoma zahtevni elementi vežbe, a zadivljuje motivisanost kadeta da sve bude urađeno idealno - objašnjava kapetan Jovanović.

Uzajamno poverenje

Za javnost je svakako najatraktivnija vežba "tunel", a kapetan Jovanović kaže da zbog blizine bajoneta starešini, ali i susednim kadetima, lako može doći do povreda.
- Otuda je stalno uvežbavanje ključ uspeha, ali možda je još važnije što se na ovaj način izgrađuje i poverenje starešine u svoje vojnike, kao i vojnika u svog starešinu - otkriva kapetan Jovanović.

Odred egzercira Vojne akademije nastao je pre dve godine i to isključivo na dobrovoljnoj osnovi. Primaju se po pravilu kadeti prve i druge godine, i to iz prostog razloga što starije generacije imaju više obaveza oko studiranja. Ta stalna smena generacija je i najveći problem da se stvori reprezentativan odred nalik onom koji već postoji u Gardi Srbije.

- Međutim, sve se nadoknađuje njihovom ogromnom motivisanošću. Pri tome, svi su svesni da se na ovaj način kadeti najbolje strojevo izgrade, jer je reč o dosta složenim i zahtevnim radnjama u kojima je najvažnije posvećeno, dugotrajno uvežbavanje i stroga obuka.

Ključ uspeha najopasnije vojne vežbe "tunel" jeste u stalnom uvežbavanju i ponavljanju:

A evo kako izgleda kada je vojna vežba "tunel" dovedena do savršenstva:

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online