Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.03.2018.
11:47 >> 15:49h
sputniknews.com, Vestionline A

ROSU jedinica na Jarinju, zabrana ulaska srpskim zvaničnicima

Kosovska policija sprovodi operativni plan u vezi sa zabranom dolaska srpskih zvaničnika na Kosovo. Poseta zabranjena direktoru Kancelarije za KiM Marku Đuriću i ministru odbrane Aleksandru Vulinu. Ministar Vladan Vukosavljević tvrdi da je i njemu zabranjen ulazak, policija negira. Na severu policija, mediji javljaju da je na Jarinju jedinica ROSU.

V. Sekulić
Prelaz Jarinje

Kako javlja porta KoSSev, pripadnici ove jedinice raspoređeni su i na putnom pravcu Kosovska Mitrovica-Leposavić, na mestu poznatom kao Balaban.

Saobraćaj se odvija uz kontrolu vozila.

Nakon pola sata čekanja, vanredena konferencija za štampu Kosovske policije regiona Sever, koja je najavljena za 13 časova - otkazana je bez objašnjenja. 

Kosovska policija je saopštila da je na osnovu odluke kosovskog ministarstva spoljnih poslova dozvolila ministru Vladanu Vukosavljeviću da uđe na KiM, ali da on, nakon što je ušao, nije nastavio dalje u pravcu Severne Mitrovice, već se dobrovoljno vratio u Srbiju, prenosi Tanjug.

Zamenik komandira kosovske policije za Sever Besim Hoti je demantovao da su specijalne jedinice ROSU krenule na sever Kosmeta, ali je potom policija zaćutala.

U pitanju je interventna jedinica kosovske policije iz istog regiona, koja sprovodi "operativni plan" u vezi sa zabranom dolaska srpskih zvaničnika danas na Kosovo, a kojima je, kako je prethodno direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić potvrdio za medije, zabranjen dolazak na Kosovo danas.

Priština šalje interventne jedinice na Sever Kosova

Veliki broj specijalnih jedinica Kosova raspoređuje se na Severu Kosova, javljaju mediji. Međutim, vest o upućivanju specijalnih jedinica ka Severu je snažno demantovao zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Besim Hoti.

Beogradski mediji su javili jutros da se očekuje dolazak u Kosovsku Mitrovicu Marka Đurića i Nikole Selakovića, a na Kosovo i Vladana Vukosavljevića, dok u Prištini javljaju da se očekuje dolazak ministara Aleksandra Vulina i Nebojše Stefanovića.

- Ne radi se o specijalnim jedinicama Kosovske policije, već o interventnoj jedinici Kosovske policije regiona Sever - kaže Hoti u izjavi za Kossev i naglašava: "Sprovodimo operativni plan koji je na snazi".

Na pitanje o kakvom se operativnom planu radi, Hoti je rekao sledeće:

"Operativni plan koji se tiče odluke da se ne odobri poseta zvaničnika srpske vlade".

Na pitanje o kojim se službenicima radi, Hoti je poručio da je, prema njegovim informacijama, to tročlana delegacija zvaničnika, među njima i Marko Đurić.

Hoti nije precizirao koja su druga dva zvaničnika.

Učešće Đurića i Selakovića na današnjem okruglom stolu u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu u Kosovskoj Mitrovici, najavio je i srpski predsednik, uprkos "zabrani".

- Ja vam kažem, dali, ne dali, oni će da učestvuju u Severnoj Mitrovici. Ajd da vidim šta ćete da uradite po tom pitanju - rekao je Aleksandar Vučić, nakon razgovora sa kosovskim kolegom Hašimom Tačijem u Briselu.

I Vukosavljeviću zabranjen ulazak na KiM

Posle zabrane izrečene Marku Đuriću, Nikoli Selakoviću i ministru Aleksandru Vulinu, i ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću danas nije dpzvoljen ulazak na teritoriju Kosova i Metohije.  

Kosovska policija je oko 11. 30 sati na administrativnom porelazu Jarinje onemogućila prolaz ministru Vukosavljeviću, iako je njegova poseta uredno najavljena. 
Ministar kulture danas i sutra trebalo je da obiđe manastire na KiM.

Vučić je za sutra zakazao i hitnu sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, javio je "Blic", navodeći da je jedan od razloga "trenutna situacija na Kosovu i Metohiji", ali da će se razgovarati i o drugim temama. Sednica je zakazana za sutra u 10 sati.

Iz kabineta predsednika Srbije nije bilo detalja.

Skup u Mitrovici bi trebalo da počne u 12.44, simbolično dajući na značaju Rezoluciji 1244 Ujedinjenih nacija, po kojoj su Kosovo i Metohija i dalje deo Srbije, javlja RTS.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online