Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 17.03.2018.
08:48
Vestionline A

14 godina od martovskog pogroma

Pre tačno 14 godina na Kosovu je počelo dvodnevno nasilje Albanaca nad tamošnjim Srbima. U neredima, nazvanim "Martovski pogrom", ubijeno je najmanje 19 osoba, uz ukupno oko 1.000 povređenih. Proterano je oko 4.000 Srba, uništeno 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata. Iako istraga nikada nije stigla do organizatora, iz međunarodnih misija već godinama nema ni glasa o eventualnim novim detaljima.

screenshot RTS

U Beogradu, K. Mitrovici i Gračanici biće obeleženo 14 godina od izbijanja najvećih etnički motivisanih sukoba na Kosovu od 1999. i dolaska međunarodnih snaga.

Sa tih skupova, kojima će prisustvovati, između ostalih i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i nekoliko ministara, biće poslata poruka da Srbija i srpski narod nikada neće zaboraviti martovski pogrom iz 2004, da nikada neće prestati da insistiraju na pravdi i kažnjavanju krivaca, ali i da nikada više neće dozvoliti da se nešto slično dogodi. 

Sukobi su izbili 17. marta 2004. nakon što je UNMIK policija pronašla tela dvojice albanskih dečaka u Ibru u selu Čabar kod Zubinog Potoka. 

Albanski mediji su za tu tragediju optužili Srbe, što je pokrenulo demonstracije koje su prerasle u nasilje i proširile se na celo Kosovo i Metohiju. 

Tokom dvodnevnog nasilja nad Srbima, njihovom imovinom, crkvama i manastirima, etnički je očišćeno šest gradova i 10 sela. Za sve to odgovarao je mali broj Albanaca, a izrečene kazne gotovo su simbolične. 

U tom nasilju ubijeno je 11 Albanaca i osam Srba, povređene su 954 osobe, među kojima su bili i pripadnici međunarodnih misija. Sa Kosova tom prilikom proterano je 4.012 Srba, a prema podacima UNHCR, u prvih deset godina vratilo se tek nešto više od 150 porodica. 

U neredima je uništeno ili oštećeno oko 800 kuća, kao i 35 pravoslavnih crkava i manastira među kojima i 18 spomenika kulture poput crkve u Prizrenu - Bogorodice Ljeviške iz 14. veka. 

Prema ondašnjoj oceni OEBS, nasilje ne bi bilo tako intenzivno i brutalno da nije bilo neodgovornog izveštavanja medija o smrti dečaka. 

U organizaciji Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu u Beogradu, u Spomen sobi Kosmetske žrtve, danas će biti organizovan skup kome će prisustvovati premijerka Ana Brnabić, ministri Zoran Đorđević, Nenad Popović, Aleksandar Antić i Zorana Mihajlović. 

U Kosovskoj Mitrovici venci će biti položeni kod spomen-ploče Borivoja Spasojevića i Jane Tučev, prve dve žrtve nasilja, kao i na spomenik Beli anđeo. Položiće ih predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić i predstavnik Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metojiju. 

U manastiru Gračanica biće služen parastos žrtvama, nakon čega će u Domu kulture u tom mestu biti održana akademija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online