Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.03.2018.
13:41
Crnobelisvet.com A

Da li ste nešto naučili nakon ubistva Olivera Ivanovića, i zašto niste? (VIDEO)

Okrugli sto Srpskog nacionalnog foruma (SNF) koji je nedavno organizovan u Lapljem Selu je pokazao zašto se predstavnici vlasti ne odazivaju slobodnim medijima i nevladinim organizacijama za intervjue i skupove. Odgovor koji smo dugo tražili napokon smo i dobili - nespremnost da se čuje kritičko mišljenje, posebno ne pred kamerama. Umesto civilizovane diskusije dobili smo hvalospeve o njihovom radu, zamene teza i nezaobilazne diskreditacije neistomišljenika.

Tanjug
Oliver Ivanović

Da li su ovdašnji političari naučili nešto nakon ubistva Olivera Ivanovića? Da li su promenili odnos prema onima koji drugačije misle, ili je i dalje prisutna diskreditacija sagovornika uz obavezni izostatak argumenata? U nastavku ću pokušati da prikažem ilustrativne primere koji možda mogu odgovoriti na ova pitanja.

Na skupu u Lapljem Selu više sagovornika je ukazalo na ophođenje aktuelne vlasti na Kosovu (srpski predstavnici u institucijama Vlade Kosova i lokalnih samouprava koje funkcionišu u kosovskom ustavno-pravnom sistemu) prema Oliveru Ivanovicu neposredno pre ubistva. Govorilo se i o predizbornom spotu koji je tokom kampanje za lokalne izbore bio emitovan na TV Pinku i TV Mostu a koji je dostupan OVDE.

"Politička borba ne dozvoljava sredstva koja etiketiraju, na čelo njegovo stavljaju metu", rekao je Momčilo Trajković predstavnik SNF-a ukazavši da je Ivanović, tim spotom, bio predstavljen kao najveći izdajnik.

"Trebalo je da pogledamo ovde spot. Svaki normalan čovek bi pitao onog ko je to napravio 'jesi ti normalan'. Zar je moguće da političku borbu opravdavaš da se na čelo Olivera Ivanovića stavi meta", dodao je Trajković.

Između ostalih, i ja sam postavila par pitanja u vezi sa spornim spotom i vezano za ubistvo Olivera Ivanovića. Tako na primer, zanimalo me da li su se desile smene u bezbednosnim službama nakon tog ubistva? Očigledno je da oni nisu osigurali bezbednost građaninu koji je upravo to pitanje isticao kao najveći problem, tako da je logično pitanje o njihovoj odgovornosti? Takođe je bitno pitati da li gradonačelnik grada u kome se takvo ubistvo desilo razmišlja i o svojoj odgovornosti? Neverovatno je da, nakon tog ubistva, nije izašao u javnost sa objašnjenjima vezanim za bezbednost u gradu. Takođe je neverovatno da opština nije održala komemorativnu sednicu povodom ubistva poznatog građanina Mitrovice i odbornika Skupštine opštine.

Bilo je i drugih pitanja i kritika koje su učesnici izneli na račun aktuelne vlasti, od ukazivanja na to kako ne odgovaraju na pozive građana, medija, preko problema u obrazovanju, pristupu ličnim dokumentima, ulaganjima na severu Kosova, do nepotizma i partijskog zapošljavanja.

Umesto odgovora na konkretna pitanja, nosioci javnih funkcija su se uglavnom bavili uvredama, omalovažavanjem i etiketiranjem sagovornika.

"Imam osećaj da neki, neću da spomenem imena, imaju džuboks mašinu u džepu, koja nije tako mala i taj džep je veoma dubok i širok. I ne staje samo jedan novčić nego stane puno para. I te pare samo služe da pljuju po predsedniku Aleksandru Vučiću, po Marku Đuriću, po Srpskoj listi i u nikakve druge svrhe", deo je govora gradonačelnika Severne Mitrovice Gorana Rakića na konkretna pitanja upućena njemu vezana za bezbednost u gradu i trošenje novca iz budžeta.

"Evo spomenuću samo, 32 miliona evra...70% je otišlo na finansiranje nevladinih organizacija koje, upravo, pljuju po svemu što je srpsko", u nastavku odgovora tvrdi Rakić.

Na ovaj način je gradonačelnik Severne Mitrovice odgovorio na pitanje o efektima ulaganja na severu Kosova u periodu od 2013. do 2016. godine, kada je na severu Kosova potrošeno 32 miliona evra iz sredstava Vlade Kosova, Fonda za razvoj (carinskog fonda) i fondova Evropske unije. Prema istraživanju "Da li živimo bolje?" koje se bavilo efektima ulaganja u posmatranom periodu, 82% od ukupnih sredstava je potrošeno od strane lokalnih samouprava na severu Kosova, 12% je uloženo u privatni sektor a ostalih 6% na finansiranje ne-vladinih organizacija.

"Isti ti pojedinci iz nevladinog sektora me nikada nisu pozvali da pitaju kako žive Srbi u Štrpcu, ali me svakoga dana pozivaju da pitaju da li ćemo da glasamo za viznu liberalizaciju jer, eto, njima trebaju pasoši. I opet vam kažem zato što to donator traži od njih, ne zato što je to njihova volja. Toliko o nezavisnom novinarstvu", nastavio je u sličnom tonu napad na mene poslanik u Skupštini Kosova Igor Simić koji, takođe, nije imao konkretne odgovore na postavljena pitanja.

Neverovatno je da neko ko je godinama radio u nevladinom sektoru pokazuje ovakvu vrstu nerazumevanja funkcionisanja istog. Ukoliko neko iz medija ili nevladinog sektora hoće da zna kako žive građani u Štrpcu ili bilo kom drugom mestu taj neko će otići da njih lično pita, ne treba joj/mu posrednik, posebno ne posrednik koji je političar. Zašto bi koristili drugi izvor informacija kada imaju priliku da urade anketu ili emisiju u kojima će predstaviti kako građani žive. To svakodnevno i rade što se da proveriti brojnim materijalima koji su dostupni na internetu.

A kada im građani kažu da žive loše, da im je problem nezaposlenost, nepotizam, partijsko zapošljavanje, i tome slično, onda novinari pozovu političare i pitaju ih šta su uradili da te probleme reše jer oni nisu "birani" da govore u ime građana već da rešavaju njihove probleme. A građane treba pustiti da sami kažu šta ih muči, ukoliko imaju slobodu da o tome govore.

Napadima na neistomišljenike pridružio se i izaslanik predsednika Srbije, Nikola Selaković, koji izjavljuje: "Mene su neki ljudi pozvali i rekli: "ne mogu da uđem nisam pozvan". A onda saznajem da je došao neko koga plaćaju i Albanci i Britanci i nema ko ga ne plaća i ovde nastupa u ime nezadovoljnih Srba".

Neka svako proceni za sebe da li se ovde radi o nerazumevanju funkcionisanja medija, nevladinih organizacijia i civilnog društva uopšte, ili je u pitanju etiketiranje neistomišljenika i tendiciozno dezavuisanje javnosti. Međutim, nepobitna je činjenica da predstavnici Srpske liste nisu ništa naučili iz Oliverovog ubistva, naročito ne u smislu beskrupuloznih napada na sve one koji misle drugačije od njih. Otuda pitanje Momčila Trajkovića da li će i o njemu praviti spot kao o Oliveru ostao je bez odgovora. Makar za sad.

Snimke cele diskusije možete naći OVDE.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online