Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.03.2018.
00:11
J. Arsenović - Vesti A

Kosovo se brani iz Peći?

Zvaničan naziv Srpske crkve ubuduće će biti Srpska pravoslavna crkva - Pećka patrijaršija, patrijarh će se birati dvotrećinskom većinom, dok će i vladike koje nemaju petogodišnji episkopski staž moći da se kandiduju za poglavara SPC.

V. Sekulić
Patrijaršijski dvor: Vernici traže selidbu iz Beograda u Peć

Ovo su neke od najvažnijih izmena koje predviđa predlog novog ustava SPC. Na izmenama je više godina radila Komisija za reviziju ustava na čijem je čelu mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Promena naziva dodavanjem - Pećka patrijaršija, urađena je baš zbog potrebe da se istakne ishodište i kontinuitet SPC na Kosovu i Metohiji, što se u okolnostima kada otcepljenu pokrajinu ne kontrolišu srpske vlasti, a vekovni hramovi SPC su izloženi albanskim ekstremistima, smatra dodatno važnim.

Ovakav stav autora izmena nije dovoljno ubedljiv za verskog analitičara i publicistu dr Vladimira Dimitrijevića.

- U titulaturi poglavara SPC stoji da je on arhiepsiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski", tako da suštinske potrebe za promenom imena nema, osim ako to nije volja "globalizaciono - kosmopolitskih", neofanariotskih snaga koje bi volele da se u SPC što manje "srbuje" - komentariše za "Vesti" Dimitrijević.

V. Sekulić

Ukida se "apostolski žreb"

Najvažnije promene tiču se procedure izbora poglavara, pri čemu se napušta dosadašnja praksa "apostolskog žreba" - nasumičnog izbora jedne od tri koverte s imenima kandidata. Ovakav način izbora, podsećamo, uveden je 1967, kako bi se izbeglo mešanje tadašnjih komunističkih vlasti u izbor patrijarha.

- Apostolsko biranje je SPC darovalo velikog patrijarha Pavla, a dvotrećinsko, ako ne bude lišeno upliva vašingtonsko - briselske imperije i njenih slugu u koloniji zvanoj Srbija, može opet da se izrodi u ono što je bilo posle smrti patrijarha Vikentija, kada je UDBA naređivala vladikama za koga da glasaju. Treba se nadati da će naš episkopat umeti da se zaštiti od štetnog upliva političkih vođa - nada se Vladimir Dimitrijević.

On primećuje da se ime jedne drevne ustanove ne menja tako olako.

- Novi ustav bi trebalo da naloži da patrijarh srpski stoluje u Peći, a ne u Beogradu. Tako se, a ne praznom pričom, brane Kosovo i Metohija - dodaje naš sagovornik.

Juče je i prvi čovek opštine Čajetina Milan Stamatović ponovio odranije zahtev da se sedište SPC iz Beograda hitno vrati u hramove Pećke patrijaršije.

- Ako se patrijarh iz beogradskog kruga dvojke, hitno ne vrati u Peć, na tron Svetoga Save, ostadosmo mi bez zavičaja, srpskog identiteta i bez rodnog mesta svih nas - smatra Stamatović koji, inače, podržava izmenu naziva SPC...

U predloženom ustavu se i sugeriše da se patrijarh i bira u Pećkoj patrijaršiji, u alternaciji sa Beogradom i Sremskim Karlovcima.

Ako se ispostavi da je akt finiširan i da su tačne sve gore predložene izmene, kako je objavila beogradska štampa, pozivajući se na neimenovani izvor u crkvi, ustav bi mogao da se nađe na glasanju pred arhijerejima na majskom Saboru SPC.

Vladimir Dimitrijević podseća da rad komisije za promenu Ustava SPC traje petnaestak godina i da je teško tvrditi da će se to pitanje naći na majskom saboru.

- Moguće je da tu informaciju u medije puštaju oni koji žele da provere reakciju javnosti na neke od problematičnih predloga - ostavlja Dimitrijević mogućnost da se radi o "probnom balonu".

Svi koje su "Vesti" juče kontaktirale u SPC nisu bili upućeni ili nisu želeli da potvrde sadržinu izmena, ali jesu to da se na izmenama ustava radi već godinama.

I mlađani episkopi mogu za patrijarha

Zanimljivo je da se predloženim izmenama omogućava svakom episkopu, odnosno "kliriku koji ispunjava kanonske uslove za episkopsku službu" da se kandiduje za prvog čoveka crkve, dok postojeći ustav zahteva da episkop mora da ima najmanje pet godina episkopskog staža da bi mogao da pledira na položaj patrijarha. Dimitrijević smatra da to nije dobro rešenje.

- Kandidat za patrijarha treba da bude zreo i da, po uzoru na Hrista, služi svima, baš kao patrijarh Pavle.







 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online