Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 02.03.2018.
00:18
Vestionline, Tanjug A

Počela izborna tišina

Predizborna tišina uoči izbora za odbornike Skupštine grada Beograda počela je u ponoć i trajaće do 4. marta u 20.00, odnosno do zatvaranja biračkih mesta.

A. Čukić
Glasanje u nedelju

Izborna tišina znači da liste neće moći da se oglašavaju u tradicionalnim medijima, niti da organizuju predizborne skupove, ali tim ograničenjima ne podležu društvene mreže, na kojima mogu nesmetano da nastave svoje izborne aktivnosti.

Na izborima u nedelju glasaće 1.611.000 birača, na 1.185 biračkih mesta, od sedam do 20 sati, a za 110 mesta u Skupštini grada bori se 24 izborne liste.

Kako kažu u Gradskoj izbornoj komisiji (GIK), najviše biračkih mesta je na Novom Beogradu - 141, a najmanje u Surčinu 27.

Odštampano je ukupno 1.611.514 glasačkih listića, rezedo boje, dok je boja kontrolnog lista za proveru ispravnosti glasačke kutije svetlo ljubičasta.

Kompletan izborni meterijal je u sredu raspodeljen gradskim opštinama iz štapmarije Službenog glasnika, a u četvrtak i petak, predaje se biračkim odborima, zatvoren u vreće sa sigurnosnim zatvornicama.

Tako zatvoren materijal predsednici i zamenici predsednika biračkih odbora u nedelju će doneti na biračko mesto, otvoriti ga pred svim ostalim članovima biračkih odbora i počeće glasanje za odbornike.

Nakon okončanja izbora u nedelju uveče, 4. marta, kad se završi popunjavanje zapisnika, kompletan izborni materijal se vraća u opštine gde se vrši primopredaja između biračkih odbora i koordniratora GIK-a.

Zatim se zapisnici donose u sedište GIK-a gde se verifikuju konačni rezultati i pristupa se utvrđivanju rezultata glasanja.

Izborna komisija objavljuje rezultate glasanja u roku od 24 sata od zatvaranja biračkih mesta.

Kada je reč o posmatračima, u GIK-u navode da se prijavilo ukupno 16 - šest domaćih i deset stranih.

"Domaći posmatrači su Jukom, Cesid, CRTA, Građani na straži, Odbrana izborne volje građana i Centar za praćenje izbora i izbornih procedura. Strani posmatrači su: Delegacija EU u Srbiji i ambasade SAD, Velike Britanije, Kanade, Francuske, Australije, Italije, Švedske, Holandije i Nemačke", kažu u Komisiji.

Njihovo pravo je da prate rad organa za sprovođenje izbora, Gradske izborne komisije i biračkih odbora.

GIK će praviti četiri preseka izlaznosti u izbornom danu - u 11, 15, 19 i 23 sata.

Konstitutivna sednica

Kada je reč o postizbornim rokovima, aktuelni predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević objasnio je da od proglašenja konačnih rezultata postoji rok od 15 dana u kome sadašnji predsednik Skupštine šalje pozivno pismo za održavanje konsitutivne sednice, koja mora da se održi u roku od 60 dana od dana proglašenja konačnih rezultata.

Na toj sednici potvrđuju se mandati odbornika i bira se predsednik Skupštine, njegov zamenik i sekretar parlamenta koji, prema rečima Nikodijevića, moraju biti izabrani iz redova odbornika.

- Po izboru predsednika Skupštine, on zakazuje novu sednicu, na kojoj se bira gradonačelnik koji, kao i njegov zamenik, takođe, mora biti iz redova odbornika - rekao je Nikodijević.

Gradonačelnika predlaže predsednik Skupštine, a kandidat za gradonačelnika predstavlja svoj program i tim koji čine zamenik i članovi Gradskog veća, koji ne moraju biti odbornici. Od održavanja konstitutivne sednice do izbora gradonačelnika ne sme proći više od 30 dana.

- Tako je zakon regulisao i verujem da će sve proći u zadatim rokovima - rekao je Nikodijević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online