Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 02.03.2018.
00:18
Vestionline, Tanjug A

Počela izborna tišina

Predizborna tišina uoči izbora za odbornike Skupštine grada Beograda počela je u ponoć i trajaće do 4. marta u 20.00, odnosno do zatvaranja biračkih mesta.

A. Čukić
Glasanje u nedelju

Izborna tišina znači da liste neće moći da se oglašavaju u tradicionalnim medijima, niti da organizuju predizborne skupove, ali tim ograničenjima ne podležu društvene mreže, na kojima mogu nesmetano da nastave svoje izborne aktivnosti.

Na izborima u nedelju glasaće 1.611.000 birača, na 1.185 biračkih mesta, od sedam do 20 sati, a za 110 mesta u Skupštini grada bori se 24 izborne liste.

Kako kažu u Gradskoj izbornoj komisiji (GIK), najviše biračkih mesta je na Novom Beogradu - 141, a najmanje u Surčinu 27.

Odštampano je ukupno 1.611.514 glasačkih listića, rezedo boje, dok je boja kontrolnog lista za proveru ispravnosti glasačke kutije svetlo ljubičasta.

Kompletan izborni meterijal je u sredu raspodeljen gradskim opštinama iz štapmarije Službenog glasnika, a u četvrtak i petak, predaje se biračkim odborima, zatvoren u vreće sa sigurnosnim zatvornicama.

Tako zatvoren materijal predsednici i zamenici predsednika biračkih odbora u nedelju će doneti na biračko mesto, otvoriti ga pred svim ostalim članovima biračkih odbora i počeće glasanje za odbornike.

Nakon okončanja izbora u nedelju uveče, 4. marta, kad se završi popunjavanje zapisnika, kompletan izborni materijal se vraća u opštine gde se vrši primopredaja između biračkih odbora i koordniratora GIK-a.

Zatim se zapisnici donose u sedište GIK-a gde se verifikuju konačni rezultati i pristupa se utvrđivanju rezultata glasanja.

Izborna komisija objavljuje rezultate glasanja u roku od 24 sata od zatvaranja biračkih mesta.

Kada je reč o posmatračima, u GIK-u navode da se prijavilo ukupno 16 - šest domaćih i deset stranih.

"Domaći posmatrači su Jukom, Cesid, CRTA, Građani na straži, Odbrana izborne volje građana i Centar za praćenje izbora i izbornih procedura. Strani posmatrači su: Delegacija EU u Srbiji i ambasade SAD, Velike Britanije, Kanade, Francuske, Australije, Italije, Švedske, Holandije i Nemačke", kažu u Komisiji.

Njihovo pravo je da prate rad organa za sprovođenje izbora, Gradske izborne komisije i biračkih odbora.

GIK će praviti četiri preseka izlaznosti u izbornom danu - u 11, 15, 19 i 23 sata.

Konstitutivna sednica

Kada je reč o postizbornim rokovima, aktuelni predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević objasnio je da od proglašenja konačnih rezultata postoji rok od 15 dana u kome sadašnji predsednik Skupštine šalje pozivno pismo za održavanje konsitutivne sednice, koja mora da se održi u roku od 60 dana od dana proglašenja konačnih rezultata.

Na toj sednici potvrđuju se mandati odbornika i bira se predsednik Skupštine, njegov zamenik i sekretar parlamenta koji, prema rečima Nikodijevića, moraju biti izabrani iz redova odbornika.

- Po izboru predsednika Skupštine, on zakazuje novu sednicu, na kojoj se bira gradonačelnik koji, kao i njegov zamenik, takođe, mora biti iz redova odbornika - rekao je Nikodijević.

Gradonačelnika predlaže predsednik Skupštine, a kandidat za gradonačelnika predstavlja svoj program i tim koji čine zamenik i članovi Gradskog veća, koji ne moraju biti odbornici. Od održavanja konstitutivne sednice do izbora gradonačelnika ne sme proći više od 30 dana.

- Tako je zakon regulisao i verujem da će sve proći u zadatim rokovima - rekao je Nikodijević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online