Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.02.2018.
21:05
Radio Slobodna Evropa A

RSE: Lavrov maše Srbiji ukrajinskim scenariom

Stavljanjem Srbije pred izbor - "ili ste sa Rusijom ili sa Zapadom", Evropska unija čini istu grešku koja je dovela do ukrajinske krize, piše Radio Slobodna Evropa.

Tanjug
Sergej Lavrov i Aleksandar Vučić

Srpska politika - red Zapada, red Rusije

Dok je ova izjava ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova prošla bez reakcija srpskog političkog vrha, koji je do skora uporno ponavljao da u Srbiji neće biti "ukrajinskog scenarija", pojedini lideri manjih stranaka vladajuće koalicije i opozicije Lavrovljeve reči prepoznaju kao ozbiljnu i nedvosmislenu rusku pretnju Srbiji.

Gost Srbije 21. i 22. februara je šef diplomatije Rusije. Red Zapada, red Rusije - očekivana je dinamika srpske spoljne politike. Tek što je pre tri dana Beograd napustio američki senator Ron Džonson, a nešto malo pre njega i nemački šef diplomatije Zigmar Gabriel koji je poručio da Srbija mora prihvatiti nezavisnost Kosova ako želi da uđe u EU, a koga je srpski šef diplomatije Ivica Dačić ispratio rečima "Putuj Gabriele!", evo sada i visokog ruskog gosta.

Pre nego što je i kročio na srpsko tle, Sergej Lavrov je uputio tešku kritiku Briselu i uznemirio duhove na Balkanu. U intervjuu za Euronjuz dan pre posete izjavio je, naime, da EU, ako nastavi politiku uslovljavanja, rekao je čak i ultimatuma, prema državama Zapadnog Balkana, može dovesti do ukrajinskog scenarija u tom regionu.

Ono što se dogodilo u Ukrajini, naveo je, posledica je širenja NATO-a, koji je stizao sve bliže ruskim granicama, a Evropska unija je preuzela takvu filozofiju i takav mentalitet.

- Sada u tu igru žele da uvuku i Balkan, postavljajući balkanske države pred izbor - ili ste sa Zapadom ili ste sa Rusijom. Takav isti izbor su tražili da napravi i Ukrajina i tada je došlo do pukotine u ukrajinskom društvu, u ukrajinskoj državi, koja je dovela do neustavnog prevrata... u unutrašnjem političkom životu naše susedne države - reči su Sergeja Lavrova.

Srpski državni vrh ostao je nem na Lavrovljeve asocijacije na ukrajinski scenario na Balkanu, uprkos tome što je još pre četiri godine poručivao - najglasniji je u tome bio tada prvi potpredsednik ondašnje vlade Aleksandar Vučić - da u Srbiji neće biti ukrajinskog scenarija, šta god se pod tim podrazumevalo.

"Zapad posvađao bratske narode - ruski i ukrajinski"

Iz bočnijeg ešelona vlasti na Lavrovljevu poruku, apsolutno je podržavši, reagovao je jedino Nenad Popović, lider Srpske narodne partije i ministar za inovacije i tehnološki razvoj, percipiran, inače, kao ruski čovek u aktuelnoj srpskoj vladi.

- Rusija najbolje zna kakav problem je Zapad izazvao u Ukrajini, kako su se dva bratska naroda, ruski i ukrajinski, posvađali, i vidi da jedna ista ruka pokušava da ovde napravi pritisak na Srbiju... na ove ostale učesnike procesa u regionu, kako bi Srbija odustala od onoga što je njeno, a to je naše Kosovo - kazao je Popović.

S druge strane, poziciona Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) optužila je u saopštenju šefa ruske diplomatije Lavrova da "preti" Srbiji ukrajinskim scenarijem, to jest građanskim ratom.

"Svojim poređenjem Srbije sa Ukrajinom, ukoliko srpsko društvo nastavi da usklađuje svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU, Lavrov je poslao ozbiljnu i nedvosmislenu pretnju Srbiji", upozorila je LSV i pozvala ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića i ostale predstavnike vlasti u Beogradu da jasno odbiju preteće poruke šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online