Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.02.2018.
09:56
Vestionline, Tanjug A

"Ne vezuje nas prošlost, već planovi za budućnost"

Srbija i Hrvatska nemaju isto mišljenje kada je u pitanju prošlost, ali se dve zemlje mogu složiti oko planova i projekata za budućnost, a jedan od njih je i rekonstrukcija pruge Beograd- Zagreb, rekla je danas potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.

Tanjug
Zorana Mihajlović otvoreno o odnosima Srbije i Hrvatske

Ona je navela da je važno što je predsednik Srbije Aleksandra Vučića posetio Hrvatsku, da je to državnički put, racionalne i odgovorne politike, da je to važno za razvoj Srbije i strabilnost regiona.

- Mislim da je najviši domet posete dijalog, odgovornost i snaga koju je pokazala Srbija. Ne mislim ništa loše kada kažem snaga. Snaga da držimo reč. Mi smo uradili prethodnom periodu sve što je dogovoreno što se tiče hrvatske zajednice u Srbiji, očekujemo bolji život Srba u Hrvatskoj - naglasila je Mihajlovićeva za RTS.

Naglašava da atmosfera u Zagrebu pred odlazak, ali i tokom posete nije bila "specijalno prijatna", ali se nada da se to domaćinima iz Hrvatske više neće ponoviti , a sigurna je da takve atmosfere neće biti u Srbiji.

Dodaje da Srbija hoće da ide napred, neće da se vraća u prošlost, ali da prošlost neće zaboraviti.

Mihajlović je u Zagrebu sa svojim kolegom Olegom Butkovićem razgovarala o rekonstrukciji pruge Beograd - Zagreb.

Ona kaže da je važno za Srbiju da bude bolje povezana Hrvatskom, jer se danas od Beograda do Zagreba vozom putuje sedam sati.

- Sa srpske strane mi smo jedan deo pruge već rekonstruisali. Dodatna vrednost  projekta na srpskoj strani bi bila oko 250 miliona evra. Mi ćemo se za dve nedelje videti, verujem u Beogradu, i dogovoriti dalje potpisivanje protokola i kretanje u rekonstrukciju - naglasila je Mihajlović.

Ona je dodala da će Srbija i Hrvatska za taj, ali i za druge projekte  aplicirati kod EU za projekte o prekograničnoj saradnji.

- Postoje već pripremljeni prekogranični projekti u vrednosti od 40 miliona evra u narednim godinama. To je način da dve zemlje budu bliže, da se čujemo, vidimo , da imamo dijalog i budemo bolje povezani - pojasnila je ona.

Dodaje i da će "šumova" sa Zagrebom uvek biti, ali da je kod velikih državnika važno da znaju kuda idu i da imaju viziju gde će biti njihova zemlja za pet, deset godina.

- Ovo nije pitanje sitnih političkih interesa. Ovo nije pitanje takozvanih političara koji komentarišu da je predsednik ponizio Srbiju. Čime je ponizio Srbiju? Tako što je otišao i želi da učini sve da poveže Srbniju, da otvori Srbiju, da učini sve za buduću generacije. Takvih političara će biti, ali malo je državnika - zaključila je Mihajlović.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online