Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.07.2010.
18:45
Vestionline A

LDP i DSS: Vlada nešto krije o Kosmetu!?

Međunarodni sud pravde u četvrtak treba da se izjasni o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, a za dve godine mandata parlament nije našao za shodno da održi sednicu Skupštine posvećenu Kosovu, izjavio je danas portparol Demokratske stranke Srbije (DSS) Petar Petković. Liberalno demokratska partija traži od Vlade Srbije da odmah posle saopštavanja mišljenja Međunarodnog suda pravde organizuje posebnu sednicu parlamenta.

On je, na konferenciji za novinare, istakao da je to neprihvatljivo i, istovremeno, nezabeležen primer u svetu da se vlast jedne zemlje tako odnosi prema delu teritorije koji je otcepljen.


Prema oceni Petkovića, manir aktuelne Vlade Srbije je da odluke donosi tajno, iza zatvorenih vrata, ne želeći da ih obrazlaže u parlamentu i da u javnost.


"To govori kakav odnos vlast ima prema Skupštini Srbije. Ta institucija je potpuno urušena", konstatovao je on.


Vlada, rekao je Petković, vodi potpuno skrivenu politiku, gde je učešće parlamenta u životu države Srbije u potpunosti isključeno.

I Liberalno demokratska partija traži od Vlade Srbije da odmah posle saopštavanja mišljenja Međunarodnog suda pravde organizuje posebnu sednicu parlamenta, na kojoj bi bila utvrđena nova i efikasna politika Srbije prema Kosovu u narednim mesecima, izjavio je danas predsednik LDP Čedomir Jovanović.

"Dve godine vlada beži od Narodne skupštine, izbegavajući da saopšti kakva je njena 'kosovska politika', naročito posle donošenja odluke Međunarodnog suda pravde", rekao je Jovanović.

"Sednica je važna zbog Srba na Kosovu i svih građana Srbije i bez takve rasprave vrlo lako možemo da skliznemo u novu 'kosovizaciju' politike. Ne smemo da dozvolimo podgrevanje i zloupotrebu emocija koje su u prošlosti često bile izgovor za politike koje su uništavale živote ljudi", istakao je Jovanović u izjavi za javnost.


On je ocenio da je saopštavanje odluke Međunarodnog suda pravde najveći unutrašnji i spoljnopolitički izazov pred Srbijom u 2010. godini i da ponašanje Srbije posle četvrtka može trajno odrediti političku i ekonomsku budućnost zemlje i regiona.

Jovanović je istakao da premijer i ministri, pre nego što krenu u lobiranje i borbu za interpretaciju mišljenja po svetu, moraju u parlamentu objasniti koliki su izazovi pred nama i da zajedno bude definisan odgovor za svaku vrstu mogućeg scenarija.


"Sada je trenutak da pred javnošću definišemo politiku koju ćemo voditi posle odluke suda, kao i kako ćemo sprečiti da interpretacija tog mišljenja postane izgovor za dalje odlaganje reformi u Srbiji i zaustavljanje procesa evropskih integracija, naveo je on.

LDP smatra da je opasno svako stvaranje nerealnih očekivanja i podizanje tenzije u očekivanju mišljenja čije je traženje legitimno, ali ne može ponuditi realno rešenje za Srbiju i region, istakao je Jovanović.


On je dodao da, bez obzira na sadržaj mišljenja, ono ne sme biti osnov za politički konflikt Srbije i njenih najznačajnih zapadnih saveznika i suseda.

Prema oceni predsednika LDP, "situacija je suviše ozbiljna da bismo dopustili da vlada nastavi da se ponaša kao do sada i da svoje planove saopštava na različitim adresama širom sveta, a da pre toga ne dođe pred poslanike i saopšti šta namerava da učini posle 22. jula".


"Realna opasnost postoji i takav razvoj događaja priželjkuju oni političari prošlosti koji od građana, često uz pomoć aktuelne državne politike, pokušavaju da sakriju činjenicu da je sadašnji status Kosova, bez obzira na mišljenje koje očekujemo, cena njihove propale politike i mera odgovornosti koju izbegavaju da preuzmu", ocenio je on.


"Ukoliko odbije da dođe pred parlament i propusti priliku da zajedno definišemo novu politiku, drugačiji odnos prema regionu, našu poziciju u odnosu na članstvo u NATO, odgovor na blokirani put prema Briselu, onda će politika vladajućih stranaka devalvirati sve ono što je postignuto u ove dve godine, dok je LDP dosledno i vrlo jasno podržavao evropske poteze postojeće Vlade", istakao je Jovanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online