Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 26.01.2018.
12:43
Vestionline, Tanjug A

"Plenković da se pokloni žrtvama Jasenovca"

Potpredsednik srpske vlade i šef diplomatije Ivica Dačić, koji je u sedištu UN u Njujorku otvoio izložbu "Jasenovac-pravo na nezaborav", pozvao je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da ode u Jasenovac, pokloni se senima i jasno kaže ko su žrtve.

Tanjug/MSP
"Zaborav zločina je novi zločin": Ivica Dačić

Jasenovac je jedan od, nažalost, najvećih koncentracionih logoa iz perioda Drugog svetskog rata, podsetio je Dačić.
 
Isto tako, kazao je, kao što srpski narod ima dovoljno smelosti, hrabrosti i morala da sagleda svoje greške u prošlosti, da kazni, uhapsi i osudi one koji su vršili zločine nad drugim narodima, i svi drugi narodi imaju obavezu da ne rehabilituju zločince.

- Isto tako kao što Plenković odlazi u Jerusalim da se pokloni senima u Jad Vašemu, očekujemo da to uradi u Hrvatskoj i samom Jasenovcu i da jasno definiše i kaže ko su žrtve. Da li je to 50, 100 ili 700. Da je jedan čovek ubijen zato što je Jevrejin ili Srbin to je bruka za čovečanstvo  poručio je Dačić.

Žrtve koje su pale ne smeju biti uzaludne, kazao je Dačić na otvaranu izložbe i takođe poručio da je vreme da Ujedinjene nacije o ovome čuju, vide i saznaju, zato što je istina o tome dugo godina skrivana.

Dačić je kazao da holokaust i genocid nema granice i ne poznaje nikakve prepreke.

- Mi smo i ovode prilikom organizacije imali protivljenje jedne zemlje koja je govorila da mi manipulišemo brojkama i činjenicama. Nema nikakvih manipulacija, ovde su istorijske činjenice, imena i prezimena, izjave preživelih... - naveo je Dačić.

Poručio je takođe da Srbija nikoga ne optužuje osim zločince i one koji brane te zločince jer to je osnova da se ovako nešto ponovi u budućnosti.

- Mi ovde nismo došli da se svađamo, ali naš narod je pretrpeo naveće žrtve tokom Drugog svetskog rata. Mi imamo obavezu da se toga sećamo. Zbog toga smo mi ovde, a zbog toga su formirane UN, da se fašizam više ne ponovi i mi čvrsto stojimo u tom uverenju.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otvorio je u Ujedinjenim nacijama izložbu "Jasenovac -pravo na nezaborav“, poručujući da se strahote u Jasenovcu ne smeju zaboraviti i da on mora ostati jedan od najznačajnijih simbola stradanja Srba, Jevreja, Roma, antifašista Hrvata i drugih nacija, simbol masovnog i besprimerno surovog ubijanja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online