Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.01.2018.
20:04
Sputnjik A

Uvod u haos: Šta povezuje ubistvo Đinđića i Ivanovića?

Oliver Ivanović, lider SDP-a sa Kosova i Metohije, ubijen je mučki sa leđa u momentu dok je izlazio iz svoje kancelarije u Kosovskoj Mitrovici. Zoran Đinđić lider DS-a i premijer Srbije, pre petnaest godina ubijen je na sličan način u Beogradu. Moglo bi se reći da je atmosfera koja je prethodila i jednom i drugom ubistvu identična.

Tanjug
Početak nečega većeg?

Godine 2003. kada je ubijen Đinđić Srbija je bila pod pritiskom Haškog suda, ali i u mreži kriminalnih struktura koje se tada vladale Srbijom, a bile su suviše jake da bi se sa njima izborio jedan čovek. Nikada nećemo saznati do kraja da li je i jedan od razloga ubistva Đinđića bio upravo njegov pokušaj da reši pitanje Kosova.

Oliver je, moglo bi se reći, bio u sličnoj situaciji. Sud za ratne zločine OVK, čije su optužnice u najavi, na Kosovu je stvorio atmosferu sličnu onoj u Srbiji pred ubistvo Đinđića. I Ivanović i Đinđić su pre nego što su ubijeni imali u više navrata "upozorenja“. Ivanoviću je upaljen auto, a Đinđić je izbegao pokušaj atentata kod hale Limes, mada lično nikada nije hteo da shvati da je to bio pokušaj ubistva.

I Ivanović je slično reagovao kad mu je pre nekoliko meseci upaljen automobil ispred kuće, nedugo pošto je izašao iz zatvora. I Ivanović i Đinđić su bili ljudi koji su o politici govorili otvoreno. Ni jedan ni drugi kao da nisu verovali da može nešto da im se desi, jer su smatrali da nema razloga za to. I kao što Beograd nije više isti posle Đinđića, tako ni Kosovo i Metohija nikada neće biti više isti bez Olivera Ivanovića.

Marko Nicović, ekspert za bezbednost, kaže da su okolnosti u kojima su ubijena dva lidera - prilično slična. Ne želeći da prejudicira stvari, Nicović, ipak, kaže da je sve dosta jasno. 

- Oliver je upravo zbog toga što je bio takav, na neki način, smetao Prištini. Osim toga, ovim su podigli pažnju zapadne javnosti, dajući do znanja da će organizovati nered i terorizam na Kosovu, ako njihovi zahtevi da se ukine Specijalni sud za ratne zločine ne budu uslišeni - smatra Nicović.

Slično stanje, odnosno pokušaj destabilizacije institucija, bilo je, podseća on, i u Srbiji pred ubistvo Đinđića. 

- Ubistvo Ivanovića samo je jedan uvod u stvaranje haosa koje će od Kosova stvoriti prostor za nemoguć život, i politički i svaki drugi. Ovo je na neki način i jedna vrsta njihove demonstracije Zapadu da mogu da izazovu bilo koju vrstu haosa na Kosovu, uključujući čak i napade na bilo koju vrstu institucija na Kosovu, uključujući i međunarodne - kaže Nicović.     

Ono što nije uspelo kriminalno-političkoj mafiji 2003. godine u Beogradu, sada se uspešno sprovodi na Kosovu, objašnjava Nicović, jer je Kosovo jedinstvena „država“ u svetu koja ima svoju mafiju, odnosno, mafija svoju državu. On takođe podseća da je Đinđić u vreme kada je ubijen zagovarao ideju podele Kosova sa nemačkim kancelarom Gerhardom Šrederom, što je i te kako zasmetalo tim sponzorima Kosova.

- Ti isti miljenici Zapada sad su se osilili i otkačili su se čak i od svojih mentora, što je veliki problem. I oni, i pored upozorenja američke administracije i EU da sud za zločine OVK mora da se formira, to ne čine - ističe sagovornik.

Upravo kako je Đinđić ubijen kao najprepoznatljivija figura tada u Srbiji, tako je i Ivanović izabran, najverovatnije, za metu kao najprepoznatljivija srpska ličnost na Kosovu i Metohiji.

- On je važio za prepoznatljivu figuru, još pre bombardovanja SRJ, u međunarodnim vodama kao predstavnik Srba sa Kosova i Metohije, bilo da su to međunarodne misije na Kosovu, ili van. On je imao i širinu, i inteligenciju i bio je sigurno vodeći Srbin na Kosmetu, dakle sve dispozicije da postane lider Srba na KiM - kaže Nicović.

Nicović je uveren da je ovo samo početak i da su Albanci sada demonstrirali da oni u stvari komanduju životima i smrću na Kosovu. To samo znači da Kosovo lako može da destabilizuje ne region, već Evropu, a početak svega bi moglo da bude ubistvo upravo Olivera Ivanovića. To je, primećuje on, isti scenario koji je pokušan da se primeni na Srbiju posle ubistva Đinđića.  

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online