Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.01.2018.
16:36
Vestionline, Tanjug A

"Iskoristiće ubistvo Ivanovića u političke svrhe"

Smrt istaknutog srpskog političara sa Kosova Olivera Ivanovića mogla bi dodatno da iskomplikuje problematične odnose Beograda i Prištine, konstatuje "Gardijan".

Tanjug/AP
Mesto ubistva Olivera Ivanovića

Britanski list je upozorio da će to ubistvo "neki iskoristiti u pokušaju da skrenu pažnju sa rastućih političkih tenzija oko novog kosovskog krivičnog suda".

"Ivanović je ubijen ispred sedišta svoje stranke na dan kada su Beograd i Priština nastavile pregovarački proces u Briselu o normalizaciji odnosa, posle pauze od više od godinu dana", primećuje britanski list. 

Ubistvo Ivanovića, takođe, pokreće pitanje koje se tiče međunarodnih misija (Euleks i Kfor) za koje, kako navodi "Gardijan", kritičari tvrde da zatvaraju oči pred organizovanim kriminalom. 

Britanski list navodi da su tenzije oko Kosova već u porastu pošto je vlada u Prištini pokrenula inicijativu za ukidanje Specijalnog suda za ratne zlocine koji bi sudio za zločine koji su počinili kosovski Albanci, a među kojima bi mogli da se nađu i pripadnici političke elite. 

Ivanović je, piše "Gardijan", upozoravao na bezbednosno okruženje na Kosovu, zahtevajući aktivniji pristup Euleksa i Kfora. 

Podseća se i da je u julu, uoči lokalnih izbora, zapaljen automobil Ivanovića. 

Britanski list ističe da se delegacija Beograda povukla iz Brisela sa pregovora posle vesti o ubistvu Ivanovića. 

Pozivajući se na neimenovani izvor u vladi Srbije, "Gardijan" navodi da se delegacija Beograda povukla i zbog nedavnih provokacija predsednika kosovskog parlamenta Kadrija Veseljija. 

"Šta god da se desi, ovo ubistvo će verovatno biti iskorišćeno u političke svrhe", rekao je stručnjak za jugoistočnu Evropu na londonskom Univerzitetu Sent Meri. 

On smatra i da će ubistvo Ivanovića "neki iskoristiti u pokušaju da skrenu pažnju sa rastućih političkih tenzija oko novog kosovskog krivičnog suda". 

List podseća da je Ivanović 2016. godine bio osuđen za ratne zločine tokom sukoba na Kosovu, ali je presuda u februaru prošle godine poništena i naloženo je novo suđenje. 

Podseća se i da je Ivanović bio uhapšen 2014. godine, što je pokrenulo proteste Srba i čemu se oštro usprotivio Beograd. Ivanović se izjasnio da nije kriv, tvrdeći da je proces politički motivisan. 

O ubistvu Ivanovića (64) izvestio je i britanski "Independent", navodeći da je on bio jedan od ključnih političara na severu Kosova sa većinski srpskim stanovništvom. 

Ovaj napad će verovatno pojačati etničke tenzije na Kosovu, ocenjuje "Independent".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online