Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.01.2018.
11:40
Vestionline, Tanjug A

Reagovanja na ubistvo Olivera Ivanovića

Posle vesti da je lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović podlegao povredama nakon što je na njega pucano u Kosovskoj Mitrovici usledila su brojna reagovanja javnih ličnosti u zemlji u regionu.

Tanjug
Saučešće porodici

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović rekla je, povodom ubistva Olivera Ivanovića, da to ne može doprineti miru i bezbednosti na KiM i da se nada da će počinioci biti otkriveni i da će odgovarati.

- Tragedija. Saučešće porodici. Ali ovo ne može da doprinese miru i bezbednosti na KiM. Kao ni zapaljive poruke albanskih političara koji poručuju Srbima da se ne vraćaju na Kosovo. Srpska vlada se zalagala i zalagaće se za bezbednost i mirno rešenje pitanja Kosova - rekla je Mihajlovićeva.

Jevtić: Što pre otkriti ubice

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić rekao je nakon ubistva Ivanovića u opštinama na KiM u kojima Srbi čine većinu situacija mirna i da nema većih problema, osim nelagodnosti i nemira.

Jevtić je rekao da je je Ivanovićevo ubistvo svojevrsni šok, koji je u ionako napetu situaciju uneo dodatni nemir.

- Ovog jutra je u Kosovskoj Mitrovici neprijatna situacija, unela je nemir među sve koji žive na ovim prostorima i koji očekuju da se što pre rasvetli ova situacija - dodao je Jevtić.

Jevtić je, kako kaže, razgovarao sa komadantima Kfora kao i sa predstavnicima policije, a oni su, prema njegovim rečima, povećali broj patrola i policijskog prisustva u Kosovskoj Mitrovici.Što se tiče ostalih mesta na KiM u kojima Srbi čine većinu, situacija je, tvrdi Jevtić, mirna, nema većih problema ni pojačanih mera bezbednosti.

- Nema posebnih problema, ali ovo što se desilo unelo je osećaj nelagodnosti - kaže ministar za zajednice i povratak.

Božović: Sve se brzo dogodilo

Stranačka koleginica i saradnica Olivera Ivanovića Ksenija Božović kaže da niko nije čuo pucnjavu u kojoj je ubijen Ivanović i dodaje da ga je pronašla ispred stranačkih prostorija komšinica koja se vraćala iz prodavnice.

- Spremala sam se da krenem na posao. Sekretarica je bila u kancelariji. Našla ga je prva komšinica koja je izašla da kupi hleb i vraćala se iz prodavnice. Videla ga je da leži ispred kancelarije - rekla je Božovićeva za Tanjug.

Komšinica je, kako kaže, obavestila sekretaricu koja je pozvala Hitnu pomoć.

- Sve se dogodilo u roku od dva, tri minuta. Nije se čula pucnjava...ako je četiri , pet metaka u njemu, pronađene su tri čaure - rekla je ona.

Šef Unmika šokiran ubistvom Ivanovića

Zahir Tanin, šef Unmika šokiran je zbog ubistva Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative Sloboda Demokratija Pravda i snažno osuđuje taj čin, saopštio je Unmik.

"Tanin veruje da će istražne vlasti raditi brzo i efikasno i uverava da su sve međunarodne agencije na terenu spremne da podrže vlasti kako bi pomogle u hvatanju onih koji su odgovorni za ovaj zločin," navodi se na Tviter nalogu misije UN na Kosovu.

Tanin je izrazio najdublje saučešće porodici i prijateljima Ivanovića.

Janjić: Rukopis devedesetih

Analitičar Dušan Janjić rekao je za RTS da je ubistvo Ivanovića rukopis devedesetih godina i da su jasne neke poruke među kojima je širenje straha među onima koji su delili Ivanovićeve ideje.

Janjić je rekao da se nada da se situacija neće preliti u barikade i nastavak terorističkih akcija.

Takozvana vlada Kosova osudila je ubistvo

Takozvana vlada Kosova osudila je ubistvo Olivera Ivanovića.

"Vlada Kosova ocenjuje da ubistvo Olivera Ivanovića predstavlja izazov za vladavinu prava i sve pokušaje uspostavljanja reda na celoj teritoriji Kosova. Nasilje je neprihvatljivo", navodli se u saopštenju Vlade Kosova.

EU snažno osudila ubistvo Ivanovića

Evropska unija je „snažno osudila“ ubistvo Olivera Ivanovica i pozvala sve strane da pokažu „mir i da se uzdrže“, kako bi zakon i pravosuđe na Kosovu obavili svoj posao.

Zbog žalosnog čina ubistva Olivera Ivanovića razgovori u okviru dijaloga su prekinuti, saopštila je portparolka Evropske komsije Maja Kocijančić. 

Drecun: Zločin je dugo pripreman

- U pitanju je brutalno ubistvo, profesionalno izvršeno i zato će biti teško rasvetliti sve činjenice. U ubistvu su učestvovala najmanje dva napadača i jasno je da je ovaj zločin bio dugo pripreman. Ovo je udarac na stabilnost i bezbednost na severu Kosova - izjavio je šef Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online