Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.01.2018.
00:22
J. L. Petković - Vesti A

Kosovo je pitanje svih nas

Nikoga ne napadamo ni ja, ni crkva, već izražavamo zabrinutost za sudbinu najvažnijeg i najsvetijeg dela srpske države. A Aleksandru Vučiću nikada nisam služio opelo, odgovorio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije na seriju kritika zvaničnika Vlade Srbije.

A. Čukić
Nisam držao opelo Vučiću: Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije

Prethodno reagujući na izjavu mitropolita da ima bojazan da politika predsednika Srbije "vodi izdaji Srbije i Kosova", te da je Apel za odbranu Kosova i Metohije potpisan zbog "nepoverenja i kombinacija" vlasti u Beogradu, srpski ministri žestoko su odgovorili. Između ostalog, navodeći da se predstavnik SPC bavi vradžbinama, kletvama, drži opelo živim ljudima i da se meša u politiku.

- Nikada Vučiću nisam držao opelo. Uradio sam to ondašnjem premijeru Ivici Dačiću i ondašnjoj Skupštini Srbije. Međutim, ako Vučićevi saradnici to opelo prihvataju, onda ja tu ne mogu ništa - kazao je Amfilohije ističući da je za SPC neprihvatljiv bilo kakav "dogovor" koji bi ugrozio teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

M. Karović
Gordana Đikanović

Đikanović: Otkopavao ubijene i sahranjivao ih

- Po svedočenjima onih čije su najrođenije albanski teroristi silovali, zverski mučili, pa potom ubijali i masakrirali, nedeljama hodajući od sela do sela u Metohiji, Amfilohije Radović je sa još nekoliko monaha i Srba koji su tragali za svojima, svojim rukama otkopavao i pronalazio tela ubijenih, odnosio ih u Pećku patrijaršiju i tamo ih sahranjivao. O tome svedoče spomenici i živi svedoci koji će, dok su živi, biti zahvalni što danas imaju gde da zapale sveću. Što tela ili delove tela pobijenih, nisu rastrzale zveri, niti bi, pokopani bez obeležja, ostali nepronađeni, kao stotine Srba i nealbanaca koji se i dalje nalaze na listi nestalih - kaže Gordana Đikanović, novinarka iz Prištine, član Udruženja kosmetskih stradalnika.

Ona je zamolila sve one koji ružno govore o mitropolitu da "poštuju sve ono što je učinio da se ne zatre trag srpstva na KiM".

- One koji su sebi dali za pravo da ružno govore o mitropolitu Amfilohiju i dovode u pitanje njegov odnos prema Kosovu i Metohiji, ne mešajući to sa dnevnom politikom, jer sam prema tome oduvek imala otklon, skromno molim da poštuju sve ono što je, u poslednjih dvadeset godina činio i učinio da se ne zatre trag srpstva na Kosovu i Metohiji - zaključuje sagovornica "Vesti".

Kako je još objasnio, protiv Vučića nema ništa lično.

- On je predsednik Srbije i velika je odgovornost na njegovim plećima. Ipak, tu odgovornost nema pravo da skida sa sebe, kakva je sada tendencija - izjavio je mitropolit Amfilohije, uz opasku da je prihvatanjem Briselskog sporazuma krenulo i odricanje od KiM.

Na oštre kritike generalnog sekretara Predsedništva Nikole Selakovića, potredsednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović, ministra odbrane Aleksandra Vulina i direktora Kancelarije za KiM Marko Đurić upućene Amfilohiju, nadovezali su se i Socijalistička partija Srbije, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ponovo Đurić. U odbrani Vučićeve politike prema Kosovu izneli su zamerke na ponašanje mitropolita crnogorsko-primorskog, što, primetno, nije bio slučaj kad je nedavno Amfilohije izvređao tvrdio da Srpkinje abortusima ubiju više dece nego što je to činio "Hitler, Musolini i Broz" ili kada je iznosio problematične stavove o drugim temama.

SPS: Lični stav

- Njegov lični stav i izraz samo njegovog animoziteta, a ne zvaničan stav Srpske pravoslavne crkve. Izjava mitropolita SPC nije u skladu s duhom hrišćanske tolerancije i međusobnog uvažavanja o kojima najviše govorimo tokom božićnih praznika - prokomentarisla je Socijalistička partija Srbije izjavu mitropolita Amfilohija.

- Ni mitropolitu Amfilohiju, ni patrijarhu Irineju, a ni Crkvi ne pripada pravo da vode državnu politiku, ali im pripada neotuđivo pravo da čuvaju obraz Crkve i dušu ovoga naroda od svakog pokušaja izdaje Kosova i Metohije i čitavog srpskog naroda - saopštili su njegovu odbranu Arhijerejski protoprezviteri Mitropolije crnogorsko-primorske.

Oni ističu da "mitropolitova reč od koje se kao od groma trese politički vrh Srbije nije ni naručena, niti je opoziciona, a ni politikantska, kako neistinito tvrdi Marko Đurić, nego je isključivo pastirska reč egzarha Sveštenog trona Pećkog":

- Od hajke na mitropolita i bezbožnih uvreda Vučićevih saradnika, a posebno Nikole Selakovića bitnije je što se na ovom primeru pokazuje intencija da se kosovsko-metohijsko pitanje isključivo predstavi i rešava kao "srbijansko ili, zašto ne reći, beogradsko-pašalučko, a ne kao svesrpsko pitanje".

A. Čukić

Ković: Sramotna kampanja

Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Srbije i jedan od pokretača Apela za odbranu Kosova i Metohije Miloš Ković smatra da se protiv mitropolita Amfilohija vodi "sramotna kampanja".

- To je sramotni pokušaj da se zastraše Srpska crkva i srpska javnost i potpuno prećutkivanje sadržaja Apela i njegovih potpisnika na Radio-televiziji Srbije, potvrđuju da se vlasti Srbije zaista pripremaju da priznaju secesiju Kosova - naveo je Ković.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online