Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 31.12.2017.
14:11
Vestionline, Sputnjik A

Pred Srbijom veliki izazovi: Nećemo se odreći Kosova - Rusija je uz nas, a SAD...

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić naveo je za "Sputnjik" pet glavnih spoljnopolitičkih izazova Srbije tokom 2018. godine.

A. Čukić
Srbija želi dobre odnose i partnerstvo sa SAD, ali bez političkih ucena: Ivica Dačić

Kako navodi, prvi je “odbrana Kosova i Metohije”.

- Svuda, na svakoj važnoj adresi, na svakom svetskom meridijanu, borićemo se za državnu politiku Srbije prema južnoj pokrajini Kosovu i Metohiji - kaže Dačić.

Prema njegovim rečima, u 2017. je mnogo učinjeno na diplomatskom polju te bore i “danas je svim moćnim centrima u svetu potpuno jasno da nepriznato Kosovo ne može da zaokruži državnost”. 

Takođe, Dačić je naveo da su u 2017. počela povlačenja priznanja Kosova, kao i da tu "neće biti kraj". 

- Srbija je opredeljena za dijalog sa Prištinom, ali ako neko bude insistirao da se promeni format briselskih razgovora i da se u njih uključi i SAD, tražićemo da se procesu pridruži i Ruska Federacija. Za to smo dobili i podršku predsednika Vladimira Putina. Srbija je spremna da se dođe do prihvatljivog rešenja za sve. Srbija nije spremna da se odrekne Kosova i Metohije. U toj borbi nismo sami. Pre svega, uz nas je Rusija koja neće dozvoliti da Kosovo postane član Ujedinjenih nacija. Takođe, uz pomoć prijatelja, odbićemo napade Prištine da dobiju stolicu u Unesku i Interpolu - naveo je Dačić. 

Drugi spoljnopolitički izazov Srbije u 2018. jeste, kako navodi, "odnosi sa Rusijom". 

- U odnosima sa Rusijom naša zemlja nema nikakve kalkulacije. Rusi su naši prijatelji i braća. Rusi su nam oslonac u međunarodnoj areni - naveo je Dačić ističući po pitanju uvođenja sankcija Rusiji da "svima potpuno nedvosmisleno poručujemo - taj film nećete gledati". 

- Rusija nas je, po ko zna koji put u istoriji, odbranila u SB UN kad je pokušao da se realizuje plan da se srpskom narodu udari žig - genocidnog. Rusija u svojim rukama ima veto za odbranu Srbije koja je često politička meta u brojnim geopolitičkim igrama na Balkanu - ističe Dačić. 

Treći izazov je "put ka Evropskoj uniji", ocenjuje šef srpske diplomatije iako je, kako navodi, Srbija na tom putu "često nepravedno kočena, uslovljavana, pa i kažnjavana, bez svoje krivice". 

Dačić je kao četvrti izazov istakao "partnerstvo sa Amerikom". 

- Želimo da staru politiku nerazumevanja i suprostavljenih interesa potpuno preokrenemo u politiku iskrenog partnerstva. Naravno, ne možemo u svemu da imamo isti stav, ali insistiramo na poštenom odnosu međusobnog razumevanja. Zato, ne želimo više da slušamo ucene službenika kao što je Brajan Hojt Ji. Ne želimo da odgovaramo na zahteve "jastrebova" iz bivše administracije koji su godinama otvoreno zastupali izrazito antisrpsku politiku. Ali, hoćemo da čujemo Donalda Trampa i Reksa Tilersona, kao što nam je veoma stalo da i oni čuju nas - kaže Dačić. 

Osim toga, on je kao peti izazov naveo "politiku vojne neutralnosti" ističući da Srbija neće ulaziti u vojne saveze.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online