Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.12.2017.
14:24
Vestionline, b92 A

"Kamere po Beogradu su MUP-ove, a biće ih još"

Odgovor na pitanje čije su kamere koje su postavljene na najfrekventnijim saobraćajnicama u Beogradu dao ministar Stefanović. "Kamere su MUP-ove i biće ih još".

Tanjug
Kamere su naše: Nebojša Stefanović

Mediji su prethodnih dana pokušavali da otkriju ko je postavio na desetine novih kamera na svim većim saobraćajnicama u gradu, ali odgovor nisu uspeli da dobiju ni od Grada Beograda, ni od MUP-a Srbije, ni od gradske policije, ni od gradskog centra za vanredne situacije.

Svi su rekli da oni nisu postavili nove kamere za snimanje nesavesnih vozača.

MUP je 25. decembra demantovao pisanje pojedinih medija da su u Beogradu postаvljene 32 nove kаmere zа detekciju sаobrаćаjnih prekršаjа ili dа je njihovo instаlirаnje u toku.

- Nijednа novа kаmerа zа detekciju sаobrаćаjnih prekršаjа nije postаvljenа od 2011. godine kаdа je ovаj sistem pušten u rаd, niti je u toku njihovo instаlirаnje - navodi se u saopštenju MUP-a.

Međutim, danas je tu misteriju razrešio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović koji je rekao da kamere jesu MUP-ove. "Radi se o obnavljanju sistema video-nadzora i mogli ste da primetite pilot projekat koji je započeo, 'Bezbedan grad', pre svega u Beogradu gde će biti testiran. On podrazumeva u prvoj fazi zamenu starih kamera novim. Dakle, isti je broj kamera koje postoje u Beogradu, one će biti samo zamenjene novim kamerama neuporedivo veće rezolucije  i tehničke mogućnosti", kazao je danas Stefanović.

Prema njegovim rečima te nove kamere ne samo da imaju veću mogućnost zumiranja i snimanja tablica, već će moći da uz pomoć novog softvera odmah detektuju tablice ali i prepoznaju lica. Time će se efikasnije vršiti pretraga lica za kojima sudovi raspisuju potrage.

- Naravno, veoma oprezno i uskladu sa našim propisima i zato smo i doneli odluku da predlažemo nove zakone koji omogućavaju vođenje različitih evidencija u skladu sa zakonom, a da time ne narušimo prava građana i da učinimo da policija bude efikasnija. Dakle, umesto da imamo policajce koji će danonoćno dežurati na nekoj raskrsnici to će raditi kamera - kazao je on.

Stefanović je rekao i da će MUP u naredne tri godine proširiti taj broj kamera, ne samo u Beogradu, nego i na graničnim prelazima i na frekventnijim putnim pravcima i da je namera da se tako poveća bezbednost građanja, jer su iskustva iz evrope i sveta pokazala da veća upotreba tehničkih sredstava smanjuje opštu stopu kriminaliteta, zbog strahovanja kriminalaca od brze detekcije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online